Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други бурсопатии Други инфекциозни бурсити

Други инфекциозни бурсити МКБ M71.1

Други инфекциозни бурсити МКБ M71.1 - изображение

Други инфекциозни бурсити са група заболявания, които се характеризират с възпаление на бурсите на различни стави. Бурситите представляват анатомични колоставни заболявания, тапицирани с мембрана, подобна на синовиалната и намираща се на места, където сухожилията и мускулите преминават над костни проминенции.

Причините за възникване на други инфекциозни бурсити са разнообразни. Едно от най-честите причини е проникваща травма в съответната става. При проникването, обикновено става контаминация на бурсата, най-често със стафилококи (стафилококус ауреус), стрептококи и други. В по-редки случаи инфекцията може да бъде придобита по ендогенен път при разпространение на костни или ставни инфекции по съседство, или хематогенно дисеминиране на микроорганизми. Теоретично, всякакви инфекциозни микроорганизми могат да доведат до инфекция на бурсите.

Признаците и симптомите при други инфекциозни бурсити се състоят в болка и невъзможност за движение в засегнатата става, повишена температура, подуване и зачервяване в областта на засегнатата става, обща отпадналост и неразположение, и други. Диагнозата други инфекциозни бурсити се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, са необходими за уточняване локализацията на процеса и тежестта на уврежданията.

Лечението на други инфекциозни бурсити е консервативно и хирургично, в зависимост от засегнатата става и тежестта на уврежданията. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни средства, налагетици, антипиретици, антибиотици и други. Хирургичното лечение се изразява в екстирпация на бърсата или в осъществяване на инцизия с дренаж.

3.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия