Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други бурсопатии Калциеви отлагания в синовиалната торбичка

Калциеви отлагания в синовиалната торбичка МКБ M71.4

Калциеви отлагания в синовиалната торбичка МКБ M71.4 - изображение

Калциеви отлагания в синовиалната торбичка представлява състояние, което се характеризира с отлагане на калциеви кристали в ставната обвивка, което причинява болка и възпаление.

Причините за възникване на калциеви отлагания в синовиалната торбичка не са напълно изяснени. Съществуват различни теории за поява на това заболяване. Една от теорите предполага ектопично костно формиране от метаплазия на мезенхимални стволови клетки, които се срещат нормално в тъканите на сухожилията, в остеогенни клетки.

Клиничната картина при калциеви отлагания в синовиалната торбичка се характеризира с болка в мускулите, скованост, чувство за прешракване при движение, слабост на засегнатия мускул или става. Болката често се засилва при движение на съответния крайник. В някои случаи болката е силна и постоянна и дори да буди от сън пациентите.

Диагнозата калциеви отлагания в синовиалната торбичка се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. От образните изследвания рентгенографията, компютърната томография и магнитния резонанс, са изключително полезни за точната локализация на процеса и определяне тежестта на уврежданията.

Лечението на калциеви отлагания в синовиалната торбичка е комплексно. Препоръчва се диетичен режим, който да ограничава приема на калций. Това включва избягване на млечни продукти, ядки с високо съдържание на калций и други. Прилаганите лекарства при това заболяване са основно обезболяващи и кортикостероиди. Физикалната терапия играе основна роля за бързото възстановяване на болните.

3.8, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия