Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други бурсопатии Бурсопатия, неуточнена

Бурсопатия, неуточнена МКБ M71.9

Бурсопатия, неуточнена МКБ M71.9 - изображение

Бурсопатия, неуточнена, представлява състояние, което се характеризират с увреждане на бурсите на различни стави. Бурситите са анатомични околоставни образувания, тапицирани с мембрана, подобна на синовиалната и намираща се на места, където сухожилията и мускулите преминават над костни проминенции.

Причините за възникване на бурсопатия, неуточнена, са разнообразни и могат да бъдат травми, възпалителни заболявания, дегенеративни заболявания, вродени заболявания на опорно-двигателната система и други.

Клиничната картина при бурсопатия, неуточнена, се характеризира с болка и невъзможност за движение в засегнатата става, повишена температура, подуване и зачервяване в областта на засегнатата става, обща отпадналост и неразположение, и други. Диагнозата може да бъде поставена след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, са необходими за уточняване локализацията на процеса и тежестта на уврежданията.

Лечението на бурсопатия, неуточнена, може да бъде консервативно и хирургично, в зависимост от засегнатата става и тежестта на уврежданията. Консервативното лечение се провежда с помощта на противовъзпалителни средства, налагетици, антипиретици, антибиотици и други. Хирургичното лечение се състои в екстирпация на бурсата или в осъществяване на инцизия с дренаж.

2.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия