Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Пруритус Пруритус ани

Пруритус ани МКБ L29.0

Пруритус ани МКБ L29.0 - изображение

"Пруритус" означава сърбеж. Пруритус ани е сърбеж около ануса, причинявайки желание за разчесване.

Това е симптом с много причини, но понякога без да може да бъде намерена очевидна причина. Пруритус ани е често срещан и се появява по-често при мъже, отколкото при жени. Рядко се дължи на тежко състояние.

Сърбежът около ануса обикновено е изолирано кожно оплакване при иначе здрави хора, но в някои случаи е част от разстройство, засягащо и други области на кожата, особено влагалището при жени и деца.

Интензитетът на пририрус ани се повишава от влага, налягане и триене, причинено от дрехи и седнало положение. При най-лошите случаи аналният сърбеж причинява нетърпим дискомфорт, който често е придружаван от парене и болезненост.

Аналният сърбеж има много възможни причини. Някои от най-честите причини са:

 • Анално заболяване - съдържанието на червата включва храносмилателни ензими, които могат да раздразнят кожата и да причинят сърбеж. Малки изтичания при дефекация, както и неуспех при напълното им премахване от кожата около ануса, могат да доведат до анален сърбеж. Допринасящ фактор за пруритус ани може да бъде наличието на хемороиди, които са резултат от налягането върху кръвоносните съдове на аналната област. Запекът може да влоши хемороидите и сърбежа. Кожните тагове (акрохордони) в аналната област също могат да допринесат за сърбежа.
 • Заболяване на кожата около ануса - примери за това включват псориазис, екзема, кандидоза, гъбични инфекции, бактериални инфекции (включително стрептококи - стрептококов дерматит, или Corynebacteria minutissimum - еритразма).
 • Глисти - при деца сърбежът около ануса често се дължи на глисти, които могат да причинят пруритус ани и при възрастни. Сърбежът обикновено се влошава през нощта.
 • Алергия - аналният сърбеж може да дължи на алергия към нещо, което е в контакт с кожата, например към аромата на тоалетната хартия или към локалните анестетици или консерванти в кремове, използвани за хемороиди.
 • Дразнене на кожата - кожата около ануса е чувствителна и може лесно да се раздразни от мокри кърпички, сапуни, парфюми, антисептици. Те причиняват болка и сърбеж и допринасят за пруритус ани. Иритативен дерматит може да възникне и от дразнещи храносмилателни продукти, като обривът се влошава от диария, запек, надраскване при разчесване, по-енергично използване на тоалетна хартия, кисели или пикантни храни, по-агресивно почистване с вода и сапун.
 • Изпотяване - кожата около ануса често е влажна от пот. Ако тази област бъде дълго време без проветряване, например при седнало положение продължително време, кожата може да бъде раздразнена допълнително и да доведе до сърбеж.
 • Системни заболявания - диабет, чернодробни заболявания.
 • Консумация на определени напитки (бира, кафе, кола, цитрусови плодове), подправки, витамин С.

Сърбежът е основният симптом при пруритус ани, често срещащ се след дефекация. Сърбежът може да бъде толкова силен, че да нарушава съня. Понякога кожата става възпалена след разчесване, което създава дискомфорт при дефекация. Възможно е да се появят екскориации, които да причинят болезненост и повишена чувствителност, както кървене.

Диагнозата пруритус ани се поставя на базата на обективното състояние на кожата около ануса и анамнезата на болния. Лекарят ще потърси възможната причина за състоянието и ще назначи тестове в зависимост от анамнезата и огледа на кожата в областта. Важно е да се диагностицира правилно и след това да се приложи подходящо лечение.

Ако не може да бъде открита очевидна причина, лекарят ще предложи различни методи на лечение за справяне със сърбежа около ануса:

 • локални кортикостероиди
 • антихистамини
 • премахване на дразнители, като сапуни
 • внимателно почистване на аналната област след дефекация
3.9, 11 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Пруритус ани МКБ L29.0

ЛЕЧЕНИЕ НА Пруритус ани МКБ L29.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО