Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Дивертикули на червата Дивертикули на тънкото и на дебелото черво без перфорация или абсцес

Дивертикули на тънкото и на дебелото черво без перфорация или абсцес МКБ K57.5

Дивертикули на тънкото и на дебелото черво без перфорация или абсцес МКБ K57.5 - изображение

Дивертикулите на тънкото и дебелото черво без перфорация или абсцес представляват пролабиране на мукозата (лигавицата) и субмукозата на тънкото и дебелото черво през съдовете на мускулариса (мускулния слой) на червото, без усложнения.

Причините за развитието на дивертикули на тънкото и на дебелото черво без перфорация или абсцес е консумация на храна, бедна на целулоза, малко плодове и зеленчуци.

Дивертикулите могат да бъдат вродени или придобити, единични или множествени, торбовидни, цилиндрични, конусовидни или вретеновидни, неусложнени или усложнени.

Клинична картина на дивертикули на тънкото и на дебелото черво без перфорация или абсцес
Клинично дивертикулите на тънкото и дебелото черво без перфорация или абсцес се изявява под три форми: безсимптомна форма, с болки и остър дивертикулит (възпаление на дивертикула).
При безсимптомната форма, дивертикулите се откриват случайно, по повод на други изследвания на тънките черва.
При болковата форма, болните се оплакват от болки по хода на засегнатото черво, често има запек, но липсват общи симптоми, характерни за възпаление (температура, левкоцитоза, ускорено СУЕ).
Остър дивертикулит настъпва вследствие на задръжка на чревно съдържимо. По такъв начин се развива перидивертикулит. Болката е силна и клиничната картина се оприличава на апендицит.

Диагноза на дивертикули на тънкото и на дебелото черво без перфорация или абсцес
Дивертикулите се диагностицират най-добре рентгенологично или ендоскопски. При остър дивертикулит двете изследвания са противопоказани.

Лечение на дивертикули на тънкото и на дебелото черво без перфорация или абсцес
Лечението при безсимптомните форми е консервативно. Спазване на диетичен режим и наблюдение на пациента. При симптомните форми и острият дивертикулит лечението е оперативно - отстраняване на дивертикулите или резекция на засегнатия участък на тънкото и дебелото черво при усложнените форми.

4.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия