Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Дивертикули на червата Дивертикули на тънкото и на дебелото черво с перфорация и абсцес

Дивертикули на тънкото и на дебелото черво с перфорация и абсцес МКБ K57.4

Дивертикули на тънкото и на дебелото черво с перфорация и абсцес МКБ K57.4 - изображение

Дивертикули на тънкото и на дебелото черво с перфорация и абсцес представляват сляпо завършващи тръбовидни разширения на ограничени участъци на тънкото и дебелото черво, които се усложняват с перфорация и абсцес и развитие на перитонит.

Неусложнените дивертикулите на тънкото и дебелото черво протичат безсимптомно, клинично се изявяват дивертикулите на тънкото и на дебелото черво с перфорация и абсцес.

Развитието на възпалителен процес в дивертикулите се означава като дивертикулит, а разпространението му извън кухия орган – перидивертикулит. През последните години все по-често се използва терминът дивертикулна болест, който обединява гореописаните болестни изменения.

Дивертикулите на тънкото и на дебелото черво с перфорация и абсцес са рядко под 30 – годишна възраст. Над 40 години се установяват в 40 %, а над 70 години – 50 %. Приблизително 10 % от населението в Западна Европа и САЩ боледуват от дивертикулна болест, която е много рядка в Африка, Китай и страните от Средния Изток.

Между причините за развитие на дивертикул в тънкото и дебелото черво се посочват: намалената употреба на храни, богати на целулоза, заболявания като хроничен запек, чест прием на лаксативни средства, възпалителни заболявания на тънкото и дебелото черво.

Дивертикулите могат да бъдат единични или множествени, на разстояние от 1 до 10 сантиметри един от друг. Имат тясна шийка, преминаваща през мускулния слой в разширено тяло, което е разположено извън мускулатурата. Единичните дивертикули са с широк отвор, но рядко достигат големи размери. Мукозата (лигавицата) в дивертикулите е напълно нормална, с изключение на повишения брой и размери на лимфните фоликули (вероятно като отговор към фекалната стаза). Стената на дивертикула е много тънка и предразполага развитието на перидивертикулит.

Въз основа на клиничните прояви се различават безсимптомно протичаща дивертикулоза, дивертикулоза с възпалителни промени и дивертикулоза с усложнения. Дивертикулите на тънкото и на дебелото черво с перфорация и абсцес всъщност представлява дивертикулоза с усложнения.

Перфорация настъпва поради разпространение на възпалителния процес в тънката стена на дивертикула и повишено вътре луменно налягане. Перфоративният перитонит при дивертикулит е на 4то място след перитонита при перфорирал апендицит, перфорация на стомашна или дуоденална язва (язва на дванадесетопръстника) и илеус (чревна непроходимост). Перитонит може да възникне и без перфорация поради разпространение на възпалителния процес по съседство.

Клинична картина надивертикули на тънкото и на дебелото черво с перфорация и абсцес
Клиничната картина зависи от локализацията на дивертикула, от стадия на развитие на патологичния процес и от съпътстващите заболявания.
Най-честите клинични симптоми:

  • Болки в корема, най-често е около пъпа, с ирадиация в лява хълбочна област;
  • Фебрилитет;
  • Изразена левкоцитоза.

Диагноза на дивертикули на тънкото и на дебелото черво с перфорация и абсцес
Решаващо значение за диагнозата има рентгеновото контрастно изследване на тънкото и дебелото черво. При съмнение за перфорация рентгеновото изследване трябва да се проведе с водно разтворими контрастни средства. Чрез ултразвуково изследване се установява надебеляване на чревната стена и – съответни на дивертикулите абсцеси. Ендоскопията е противопоказана в острия стадий поради риск от перфорация.

Лечение на дивертикули на тънкото и на дебелото черво с перфорация и абсцес
Лечението е изключително оперативно и задължително антибиотик.

3.2, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия