Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Други болести на хранопровода Ахалазия на кардията

Ахалазия на кардията МКБ K22.0

Ахалазия на кардията МКБ K22.0 - изображение

Ахалазия на кардията се характеризира със силно намаление до пълна липса на перисталтика на тялото на хранопровода, съчетана с невъзможност на долния езофагеален сфинктер (ДЕС) да се отваря при преглъщане. Това са два процеса, които протичат едновременно.

Ахалазия на кардията включва:

  • Ахалазия без допълнителни особености;
  • Кардиоспазъм.

Хранопроводът представлява тръбест орган с дължина около 25 см, който свързва гълтача със стомаха. Състои се от шийна, гръдна и коремна части. По хода си хранопроводът има три анатомични стеснения:
- фарингеално - непосредствено след началото му
- бронхиално - при кръстосването на левия главен бронх
- диафрагмално - при преминаването му през диафрагмата.

Хранопроводът навлиза в стомаха под остър ъгъл непосредствено под диафрагмалните крачета. Последните му 3-5 см са наречени долен езофагеален сфинктер (ДЕС). Този сфинктер е само функционален, а не анатомичен. ДЕС е затворен и предотвратява връщането на храна и стомашен сок от стомаха в хранопровода. При поглъщане на храна този сфинктер се отпуска и храната преминава в стомаха.
Перисталтичните вълни представляват координирани контракции на мускулатурата на хранопровода, които придвижват поетата храна към стомаха.
При ахалазия инервацията на долната трета на хранопровода и на ДЕС е нарушена и перисталтичните вълни са слаби и некоординирани, а ДЕС не се отпуска, при което е затруднено преминаването на храната.

Ахалазия на кардията е относително рядко заболяване. Най-често се изявява между 30 и 50 годишна възраст, но се среща и у деца. Засяга еднакво и двата пола.

Ахалазията е първично, моторно заболяване на хранопровода с неизвестна етиология.
Счита се, че основната причина за ахалазия на кардията е в нарушената инервация на хранопровода в долната му част, поради поразяване на парасимпатикусовият отдел на вегетативната нервна система и най-вече на сплетението на Ауербах (plexus Auerbachi) и на влакната на блуждаещия нерв (nervus vagus). Наблюдава се патологична перисталтика на тялото на хранопровода, която води до високо налягане при покой на ДЕС и невъзможност за отпускане по време на преглъщане. Диаметърът на хранопровода се разширява, мускулатурата хипертрофира, за ад успее да придвижи храната през ДЕС, който е с променена функция.
Изключително рядко може да бъде вродено заболяване.

Клинични симптоми на ахалазия на кардията
Основен симптом на заболяването е нарушеното и затруднено гълтане (дисфагия), пациентите съобщават, че нещо им засяда зад гръдната кост. За да преодолеят затрудненото преминаване на храната, болните приемат повече течности. В началото дисфагията се проявява при прием само на твърда храна, но по-късно и на течна храна. Засилва се при вълнения.
Чест симптом е регургитацията на непогълната храна, която по време на сън може да доведе до аспирация на повърнати материи и развитие на белодробни усложнения.
Някои болни имат чувство за пълнота, дискомфорт, по-рядко болка зад гръдната кост, разпространяващи се към гърба.
Незадължителен симптом е загубата на тегло.

В протичането на заболяването се наблюдават три стадия:
I стадий: има дисфагия при твърда храна, регургитация, одинфагия. Тези симптоми не са постоянни, засилват се при стрес и приемане на студени храни.
II стадий: в този стадий симптомите са по-слабо изразени, поради разширението на хранопровода. По-упорито се проявява регургитацията.
III стадий: налице са дисфагия при течности и регургитация. Хранопроводът е торбовидно разширен. Има задръжка на храна и течности.

Ахалазия на кардията може да се усложни с редукция на теглото, белодробни усложнения (аспирационна пневмония, белодробен абсцес), злокачествена дегенерация.

Диагноза на ахалазия на кардията
За поставяне на диагнозата допринасят:
1. Рентгенологично изследване на хранопровода: при напреднал процес се установява - стеснен участък с гладки стени и заострен връх в дисталната част и разширена част от хранопровода преди стеснението.
2. Езофагогастроскопия - установява се дилатиран хранопровод със задържана храна и течности. Има значение за изключване на карцином на хранопровода или на кардията на стомаха.
3. Манометрия - установява се: повишено налягане в долната част на хранопровода; ДЕС не се отпуска при преглъщане; липсва перисталтика.

Диференциална диагноза се прави с дифузен спазъм на хранопровода, с карцином на хранопровода и на кардията на стомаха.

Лечението на ахалазия на кардията се състои в:

Диета: Препоръчват се кашави, полутечни храни. Храната трябва да се приема на малки порции, при по голям брой хранения - 5-6 пъти дневно. След нахранване се препоръчва да правят физически упражнения - извиване на шията и на гръдния кош назад; да не се ляга 3-4 часа след това, да се спи на висока възглавница.

Медикаментозно лечение: цели отпускане(релаксация) на ДЕС. Използват се: нитропрепарати (Nitroglycerin, Nitrolong);калциеви антагонисти (Nifedipin).
С успех се прилага балонна дилатация на кардията под ендоскопски контрол чрез пневматични и хидростатични дилататори. Тежко усложнение е перфорацията на хранопровода, може да настъпи и гастроезофагеален рефлукс.

Оперативно лечение: Прилага се при напреднали случаи. Извършва се дистална миотомия (езофагокардиотомия по Heller - прерязва се надлъжния и напречния мускулен слой на дисталните 7-10 см на хранопровода ), обикновено в комбинация с фундопликация по Nissen за ограничаване на рефлуксните прояви.

3.5, 11 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ахалазия на кардията МКБ K22.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Ахалазия на кардията МКБ K22.0

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Ахалазия на кардията МКБ K22.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия