Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Връщане на несмляна храна към устата

Връщане на несмляна храна към устата

Връщане на несмляна храна към устата: състояния, при които се установява доброволно или не връщане на несмлени хранителни частици от стомаха и хранопровода към устната кухина. Този процес се означава с термина регургитация. Регургитацията се среща при хора и животни. При животните е нормален процес, с помощта, на който например птиците си служат, за да изхранят своите малките (без да бъдат нападнати и да им бъде отнета намерената храна). Пчелите също използват този метод в производството на мед. При хората процесът е най-често неволен в резултат на здравословен проблем, но съществуват и т.нар професионални регургитатори, които могат да го контролират. При бебетата също се среща често поради прехранване, поглъщане на повече въздух по време на хранене и не е сериозен проблем.
С този термин може да се означи и обратно връщане на кръвта в сърцето например, поради недостатъчност на сърдечната клапа.

Връщането на несмляна храна към устата може да се дължи на:

  • Болести на храносмилателната система - гастроезофагеална рефлуксна болест, стеноза на пилора, дивертикул на Ценкер (Zenker's diverticulum), стриктура на хранопровода, херния, ахалазия на кардията, Баретов хранопровод (Barrett's esophagus), спазъм на хранопровода.
  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - захарен диабет.
  • Болести на нервната система - алкохолна невропатия.
  • Инфекциозни и паразитни болести - болест на Шагас (Chagas disease).
  • Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - дерматомиозит.
3.5, 12 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (4)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Връщане на несмляна храна към устата

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА