Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на органите на кръвообращението Исхемична болест на сърцето Хронична исхемична болест на сърцето Аневризма на коронарна артерия

Аневризма на коронарна артерия МКБ I25.4

Аневризма на коронарна артерия МКБ I25.4 - изображение

Рядко срещано заболяване, което се характеризира с поява на торбовидно разширение (дилатация) на лумена на коронарната артерия повече от 1,5 пъти в сравнение с нормалния размер на лумена на съда, представлява заболяването аневризма на коронарна артерия. Забелязва се, че в по-голям процент се засяга дясната коронарна артерия. 

Причина за поява на аневризма на коронарна артерия основно е атеросклеротичната коронарна болест. Болестта на Kawasaki (кожно-лигавичен лимфен възел), хипертонията, диабета и хиперлипидемията също имат значение за развитие на заболяването. Някои рискови фактори и вредни навици като тютюнопушене, консумирани на храни богати на животински мазнини, липсата на физическа активност и други, оказват влияние за развитие на аневризма на коронарната артерия. Значително повишен риск има при пациенти с хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия. 

Клиничната картина при аневризма на коронарната артерия се характеризира с това, че може в началото на заболяването да липсват оплаквания от страна на пациентите. С напредване на заболяването се явяват следните клинични прояви, които са сходни с тези при исхемична болест на сърцето:

  • лесна уморяемост при физически усилия или в покой;
  • болка и опресия в областта на сърцето - зад гръдната кост;
  • тежест, стягане, притискане и/или болка, ирадиираща към ръцете, гърба, врата или челюстта;
  • недостиг на въздух.

Диагнозата на аневризма на коронарната артерия се поставя след добре снета анамнеза по данни на пациента и неговите оплаквания, физикален и инструментален статус. От физикалното изследване при аускултация (преслушване) на сърцето може да се установи патологична шумова находка.

От инструменталните изследвания се извършват следните:

  • ехокардиограма (ЕхоКГ) - дава информация за промени в движението на определени части на стената на лява камера;
  • талиева сцинтиграфия - намалено натрупване на изотопа в зоните на нарушено кръвоснабдяване;
  • коронарна ангиография - с помощта на контрастна материя, впръскана в лумена на кръвоносния съд, се визуализира локализацията на аневризматичния сак на коронарната артерия - това е най-информативното диагностично инвазивно изследване.

Лечението на аневризма на коронарната артерия се състои в оперативна интервенция на съответния кръвоносен съд. Използват се и медикаменти за подобряване на клиничните оплаквания - антиаритмични, антихипертензивни лекарствени препарати.

3.0, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Аневризма на коронарна артерия МКБ I25.4

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия