Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Други увреждания на нервната система при болести, класифицирани другаде Миелопатия при болести, класифицирани другаде

Миелопатия при болести, класифицирани другаде МКБ G99.2

Миелопатия при болести, класифицирани другаде МКБ G99.2 - изображение

Миелопатията е общ термин, отнасящ се до всяко заболяване на гръбначния мозък. Например, когато тя е резултат на травма, миелопатията е известна като увреждане на гръбначния мозък. При възпалителни заболявания се нарича миелит, а когато има съдови увреждания, се нарича съдова миелопатия.

Миелопатия при болести, класифицирани другаде включва следните състояния:

Миелопатия при увреждане на междупрешленните дискове - възниква най-често в резултат дискова херния, която води до компресия на гръбначния мозък. Дисковата херния възниква, когато нуклеус пулпозус или анулус фиброзус на междупрешленния диск се вдават в гръбначния канал. Дисковата херния често води до притискане и дисфункция на нервните коренчета.

Подробна информация за увреждане на междупрешленните дискове в шийния отдел с миелопатия можете да прочетете тук:

Подробна информация за увреждания на междупрешленните дискове в поясния и другите отдели на гръбначния стълб с миелопатия можете да прочетете тук:

Миелопатия при новообразувания в областта на гръбначния стълб - водят до компресия на гръбначния мозък. Най-често това са костни метастази.

Подробна информация за новообразувания можете да прочетете тук:

Миелопатия при дегенеративни дискови промени - спондилоза

Подробна информация за спондилоза можете да прочетете тук:

Всички тези заболявания водят до синдром на притискане на предната спинална и вертебрална артерия.

Състоянието протича с характерни симптоми - внезапна поява на квадрипареза с болка и липса на сетивност под нивото на лезията в гръбначния мозък. Друг характерен симптом е дисфункцията на пикочния мехур.

Подробна информация за синдром на притискане на вертебралните и предните спинални артерии можете да прочетете тук:

Симптомите на миелопатия при болести, класифицирани другаде зависят от нивото, на което е възникнало увреждането в гръбначния мозък. Най-често се наблюдават изтръпване на ръцете, слабост и скованост на крайниците, загуба на равновесие, чести позиви за уриниране. Болката често присъства, но е незначителна.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, физикалното изследване и образни изследвания. Използват се рентгенография, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Уродинамичните изследвания могат да бъдат използвани за оценка на функцията на пикочния мехур.

Лечението на миелопатия при болести, класифицирани другаде зависи от основното заболяване. Пациентите могат да бъдат лекувани консервативно и хирургично, в зависимост от тежестта на заболяването. Лечението на леките форми на миопатията включва почивка, имобилизация, физиотерапия, трудова терапия. За облекчаване на болката се назначават нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), или аналгетици. Също могат да се използват мускулни релаксанти и кортикостероиди. При по-тежки случаи се преминава към оперативно лечение.

3.3, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Миелопатия при болести, класифицирани другаде МКБ G99.2

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО