Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Екстрапирамидни и други двигателни нарушения Дистония Други дистонии

Други дистонии МКБ G24.8

Други дистонии МКБ G24.8 - изображение

В рубриката други дистонии е разгледана т.нар. невро-вегетативна дистония.

Дейността на нервната система се осъществява в условията на функционално равновесие между симпатиковия и парасимпатиковия дял. Различни фактори, като конституционални особености на индивида, циркадни ритми и свързаните с тях хормонални промени, хронично психоемоционално претоварване и други състояния, подлагащи организма на стрес, могат да доведат до дисбаланс във вегетативните функции и доминиране на единия или другия дял на нервната система с клиниката на дистония.

Етиологията на заболяването показва, че невро-вегетативната лабилност може да бъде с функционален или органичен характер. Функционалната форма е част от симптоматиката на невротичните разтройства, а органичната форма е част от синдромите на увреждане на периферните или централните автономни структури.

Клиничната картина на невро-вегетативната дистония е разнообразна и се проявява с разтройства на сърдечно-съдовата дейност, изразяваща се в тахикардия (учестена сърдечна дейност) или брадикардия (забавена сърдечна дейност), екстрасистоли (преждевременни възбудни импулси възникнали в друго възбудно огнище, водещи до преждевременно сърдечно съкращение), лабилност на кръвното налягане, ортостатична хипотония (спадане на кръвното налягане след изправяне), зачервяване, изпотяване, хиперхидроза на дланите (влажни длани), диспнея (задух), тахипнея (учестено дишане), тремор на крайниците, чувство на тежест в стомаха, метеоризъм (газове), запек или диария и др. Налице са намалена възможност за концентрация, отпадналост, лесна умора, лош сън, емоционална лабилност, хипохондрични оплаквания и др. Характерно за тези оплаквания е, че те са с флуктуиращ характер - засилват се при състояния, свързани с психическото или физическото пренапрежение, често имат стереотипен характер и продължават в течение на много години.

Диференциална диагноза се прави с органична дистония, психични заболявания, токсикомании, отравяния и други.

Диагнозата се поставя след преглед от невролог, може да се наложи и консултация с друг специалист за уточняване на състоянието. В полза на диагностиката се използват изследвания като ЕКГ (електрокардиография), лабораторни изследвания на кръв и урина, хормонален профил и други.

Лечението на други дистонии е медикаментозно. Прилагат се медикаменти от типа на бензодиазепините, бета-блокери и други симпатиколитични медикаменти. При наличие на органично заболяване се третира основното заболяване, причинило автономните нарушения.

3.0, 2 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други дистонии МКБ G24.8

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Други дистонии МКБ G24.8

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО