Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Екстрапирамидни и други двигателни нарушения Дистония Блефароспазъм

Блефароспазъм МКБ G24.5

Блефароспазъм МКБ G24.5 - изображение

Блефароспазъм е състояние на неволево мигане и свиване на клепачите. Представлява локална форма на мускулна дистония, манифестираща се с неволни клонични и тонични контракции на мускулите на клепача – орбикуларис окули, коругатор и процерус, които причиняват пълно или непълно затваряне на клепачите от няколко секунди до няколко минути.

Етиологията не е изяснена. Изтъкват се фактори като умора и стрес. Предполага се абнормна функция на базалните ядра в нервната система, имащи роля при координацията на клепачните движения. Блефароспазъмът може да се дължи и на друго основно заболяване, като в този случай се нарича вторичен блефароспазъм или рефлекторен спазъм.

Клиниката на блефароспазъм се изявява с първоначално увеличаване честотата на мигане, неконтролируеми контракции на клепача. Симптомите са първо едностранни и прогресират до двустранно засягане, по-силно са изразени при слушане, втренчване и поглед нагоре. Клиниката е по-слабо изразена сутрин и с подчертано задълбочаване през деня. Забелязва се сухота в окото, фотофобия, нарушено зрение, може да има потрепване и на други мускулни групи на лицето или тялото. В повечето случаи симптомите са с продължителност няколко дни, като изчезват без лечение, но понякога състоянието може да хронифицира.

Диагнозата на заболяването се прави след преглед от невролог, очен специалист, инструментално изследване на мускулите на клепача и други методи.

Диференциална диагноза на спазъм на клепача се прави с клепачната акинезия, генерализирана дистония, спастичен ентропион, вторичен блефароспазъм (рефлекторен спазъм), парализа на Бел и други.

Лечението на блефароспазъм е симптоматично. Прилагат се бензодиазепини, Золпидем и други. Напоследък се прилага инжектиране на ботулин от страната на засегнатите мускулни групи, което води до мускулна релаксация. Ефектът е временен и процедурата трябва да се повтаря на 3 – 6 месеца. Усложнения от неправилна техника на поставяне са диплопия (двойно виждане) и птоза (спадане) на клепача. Други усложнения включват изработване на неутрализиращи антитела и липса на ефект от терапията. Хирургичното лечение се препоръчва само при липса на ефект от консервативната терапия. Състои се в миектомия или резекция на нерви, инервиращи засегнатите мускулни групи.

3.0, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Блефароспазъм МКБ G24.5

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Блефароспазъм МКБ G24.5

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО