Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Възпалителни болести на централната нервна система Енцефалит, миелит и енцефаломиелит Тропическа спастична параплегия

Тропическа спастична параплегия МКБ G04.1

Тропическа спастична параплегия МКБ G04.1 - изображение

Тропическа спастична параплегия е инфекция на гръбначния мозък, водеща до хронична миелопатия, която се асоциира с човешкия Т-лимфотропен вирус HTLV-1. Заболяването се нарича още HTLV - асоциирана миелопатия.

Етиологичният причинител е човешкият Т-лимфотропен вирус, който често е свързан и с появата на Т-клетъчна левкемия. Заболяването е рядко срещано, разпространено предимно в Япония, Екваториална и Южна Африка, Централна и Южна Америка. Засегнати са по-често жени (съотношение жени:мъже - 2:1), както и лица, живеещи в лоши битови условия. Пикът на болестта е към 30-40 годишна възраст.

Патофизиологично се установява автореакция на организма. След първичното инфектиране организма, Т-лимфоцитите започват да атакуват вируса и да образуват различни цитокини, като клетките на гръбначния мозък стават "невинни свидетели" - въпреки, че не са пряко инфектирани, в хода на защитната реакция на организма биват увредени от собствени цитокини. Развива се хронично възпаление на гръбначния мозък в долните торакални сегменти, като се наблюдават възпалителни и некротични лезии и зони на демиелинизация в гръбначния мозък.

Клиниката на тропическата спастична параплегия се характеризира с бавно развиваща се симптоматика - първоначално инфекцията е асимптомна, а до появата на оплаквания е възможно да изминат 10-20 г.

Основните симптоми, насочващи към диагнозата включват:

  • лумбална болка
  • прогресираща мускулна слабост
  • сетивни смущения - загуба на усета за вибрация, допир и натиск, чувство на мравучкане
  • хиперрефлексия на долните крайници
  • тазово-резервоарни нарушения - инконтиненция на урина, дисфункция на сфинктерите
  • други нарушения - увеит, артрит, полимиозит, сух кератоконюнктивит

При физикалния преглед се установяват долна спастична парапареза или параплегия, сетивни синдроми от проводников тип, рядко се установява церебеларен (малкомозъчен) синдром.

Диференциална диагноза на тропическата параплегия се прави с амиотрофична латерална склероза, компресивна миелопатия, невросифилис, сирингомиелия, спинална множествена склероза, тропическа атаксична параплегия, наследствена параплегия и др.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата и физикалното изследване. Чрез образните изследвания се установява атрофия на гръбначния мозък в торакалните сегменти, неспецифични хиперинтензни зони при Т2 и лезии на подкорови райони. Ликворната диагностика показва лимфоцитоза, повишен белтък.

Лечението на тропическа спастична параплегия е единствено симптоматично и цели подобряване на общото състояние на пациента. Прилагат се кортикостероиди, интерферон, аналгетици, антидепресанти.

Прогнозата е лоша - клиниката е с прогресиращ ход. Въпреки, че само по себе си заболяването не е животозастрашаващо, усложненията, които се развиват като опортюнистични инфекции и обездвижване, водят до влошаване състоянието на пациентите.

4.8, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Тропическа спастична параплегия МКБ G04.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Тропическа спастична параплегия МКБ G04.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО