Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кръвта, кръвотворните органи и отделни нарушения, включващи имунния механизъм Нарушения в съсирването на кръвта, пурпура и други хеморагични състояния Други нарушения на кръвосъсирването Нарушение на кръвосъсирването, неуточнено

Нарушение на кръвосъсирването, неуточнено МКБ D68.9

Нарушение на кръвосъсирването, неуточнено МКБ D68.9 - изображение

Коагулопатия (нарушение в кръвосъсирването) е състояние, при което е нарушена способността на кръвта да се съсирва. Това състояние причинява продължително или прекомерно кървене, което може да възникне спонтанно, след нараняване или при провеждане медицински и стоматологични процедури.
Нормалният процес на кръвосъсирване зависи от взаимодействието на различни протеини в кръвта.

Коагулопатията се причинява от намалени нива или липса на протеини, известни като фактори на кръвосъсирването. Генетични заболявания, като хемофилия и болест на фон Вилебранд причиняват намаляване на хемокоагулационните фактори. Коагулопатия може да възникне и в резултат на дисфункция или намален брой на тромбоцитите в периферната кръв.

При нарушение на кръвосъсирването, неуточнено етиопатогенезата на процеса не установена.

Разстройството на хемокоагулацията може да предизвика появата на вътрешно или външно кървене. Ако не се проведе своевременно лечение, неконтролираното кървене може да причини увреждане на ставите, мускулите или вътрешните органи, а масивните кръвоизливи могат да бъдат животозастрашаващи.

Хемокоагулацията може да бъде увредена в две насоки:

1. Хипокоагулацията (намалена съсирваемост на кръвта) представлява склонност към кървене - хеморагична диатеза, причинена от аномалия в кръвосъсирването.

2. Хиперкоагулацията (наричана още тромбофилия или протромботично състояние) е аномалия на съсирването на кръвта, което увеличава риска от тромбоза (кръвни съсиреци).

Клиничните симптоми на нарушено кръвосъсирване включват: тежки външни кръвоизливи, кожно-лигавични кръвоизливи, кръв в урината и изпражненията, нарушено зрение (двойно виждане), силна болка в главата или във врата, многократно повръщане на кървави материи, продължително кървене след минимална травма или от ранева повърхност, подуване на ставите и скованост, гърчове или припадъци.

Лечението е комплексно и включва симптоматична или заместителна терапия. При заместителна терапия, намалените или липсващи фактори на кръвосъсирването се заменят с протеини, получени от човешка кръв или създадени в лабораторни условия, влива се тромбоцитна маса.

2.0, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Нарушение на кръвосъсирването, неуточнено МКБ D68.9

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО