Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Загуба на зрението

Загуба на зрението

Загуба на зрението: всяко състояние, което се характеризира с нарушение на зрителното възприятие се означава, като загуба на зрение. Пълната загуба на виждане се нарича слепота. Слепотата често се явява в комбинация с друго заболяване, като умствено изоставане, аутизъм, церебрална парализа, глухота и епилепсия. Загубата на зрението може да варира - поява на замъглено зрение, двойно виждане, виждане на плаващи предмети, виждане на тъмни или мътни петна, лошо нощно виждане, намаляване на зрителната острота, загуба на периферното зрение (тунелно зрение) или пълна загуба на зрението (амавроза). Загубата на зрението може да засегне едното или двете очи, може да се появи постепенно или внезапно, да бъде частична или пълна, вродена или придобита. Загубата на зрението може да се придружава от симптоми, като разширени зеници, които не реагират на светлина, отделяне на секрети от окото, болка в очите, повишена чувствителност към светлина, сърбеж на очите, умора, главоболие и други.

Загуба на зрението може да се дължи на:

  • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - травма на главата, попадане на чуждо тяло в окото, химични и термични изгаряния, алергична реакция.
  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - албинизъм.
  • Болести на окото и придатъците му - катаракта, глаукома, макулна дистрофия, дегенерация на макулата, диабетна ретинопатия, оклузия на съдовете на ретината, ретинопатия на преждевременното раждане, амблиопия, неврит на зрителния нерв, атрофия на зрителния нерв, пигментация на ретината, отлепване на ретината, птеригиум, блефарит, склерит, иридоциклит.
  • Болести на органите на кръвообращението - инсулт, мозъчна аневризма, хипертония.
  • Инфекциозни и паразитни болести - онхоцеркоза, трахома.
  • Болести на нервната система - множествена склероза, мигрена, епилепсия.
  • Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - темпорален артериит.
  • Новообразувания - ретинобластом, оптичен глиом, мозъчен.
3.2, 13 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (40)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Загуба на зрението

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА