Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Новообразувания Злокачествени новообразувания Злокачествени новообразувания с уточнена локализация, определени като първични или предполагаеми като първични, с изключение на лимфната, кръвотворната (хемопоетичната) и сродните им тъкани Злокачествени новообразувания на пикочната система

Злокачествени новообразувания на пикочната система МКБ C64-C68

Злокачествени новообразувания на пикочната система МКБ C64-C68 - изображение

Пикочната (отделителна) система представлява съвкупност от органи, които осъществяват непрекъсната екскреция на отпадни продукти от обмяната на веществата и извеждането им извън организма с урината. Основният орган в тази система е бъбрекът. Той е чифтен орган, изграден по принципа на сложна тръбеста жлеза със специфично устройство на кръвоносните съдове.

Урината, която се отделя от бъбрека, преминава през бъбречните чашки (calyces renales majores et minores), бъбречното легенче (pelvis renalis, pyelon), пикочопровода (ureter) и достига до пикочния мехур (vesica urinaria). От него урината се извежда от организма периодично посредством пикочния канал (urethra), който показва полови особености: при мъжа е той е дълъг и служи за провеждане и на продукти на половите жлези, докато у жената той е къс и се отваря в предверието на влагалището.

Подробна информация относно анатомично устройство на пикочна система може да прочетете при:

Злокачествени новообразувания на пикочната система са образувания със злокачествен характер, с локализирано огнище (първично или вторично) в органите на пикочната система.

Туморите на бъбрека засягат предимно зрялата възраст, с пик на заболяемостта между 50-70 години. Паренхимните новообразувания на бъбреците съставлява 2-3% от всички тумори и 10-15% от неоплазиите на отделителната система.

Етиологията на туморите на пикочна система в повечето случаи е неуточнена. Рисковите фактор за възникване на неопластичен процес включват: тютюнопушене, затлъстяване, високо кръвно налягане, дългосрочно диализа, синдром на von Hippel-Lindau, професионална експозиция (в производство въглища и експозиция на азбест, кадмий) и мъжки пол.

Клиничната картина на рака на бъбреците включва следните симптоми: кръв в урината (хематурия), постоянна болка лумбална област от съответната страна, наличие на туморна маса в областта на корема, повишена температура, загуба на тегло и обща отпадналост.

Подробна информация за злокачествено новообразувание на бъбрека може да прочетете при:

Неоплазиите на бъбречно легенче и чашки са по-редки от тези на бъбречния паренхим и пикочния мехур. Най-често се диагностицират след 60-годишна възраст, като преварира при мъжкия пол. Всички са със злокачествен характер, проявяват склонност към инфилтративен растеж и разпространение в отдалечени органи. Обикновено са с папиларна структура и възникват от епитела на пиелона и бъбречните чашки.

Един от основните симптом на заболяването е появата на внезапна и болезнена хематурия (70-80%). При образуване на кръвни съсиреци възниква коликообразна бъбречна болка. На по-късен етап може да се палпира увеличен бъбрек, настъпва задръжка на урина с развитие на инфекция. Общото състояние е увредено.

Подробна информация за злокачествено новообразувание на бъбречното легенче може да прочетете при:

Малигнените неоплазии на уретерите се срещат сравнително рядко. Протичането им е скрито и се диагностицират късно. По-често боледуват мъже, като преварира след 60 г.

Етиологията на тези тумори не е установена. Среща се по-често при болни с Бълканска нефропатия, при бъбречнокаменна болест и хронични инфекции на легенчето и уретера. Всички тумори на уретера със злокачествени и мога да възникнат от мускулния слой (сарком и миксосарком) или от епитела (папиларни и непапиларни).

Клиничното протичане в началото на заболяването е дискретно и често се комбинира с други патологични процеси в бъбрека, уретерите и пикочния мехур. Първоначален симптом е поява на хематурия, без други оплаквания. По-късно възникват дизурия, болки похода на съответния уретер, микционни смущения. Кървенето на тумора и формирането на съсиреци е предпоставка за задръжка на урина над образуванието и поява на хидронефроза. При вторично възникнала уроинфекция болката се усилва, появява се фебрилитет и втрисане.

Подробна информация за злокачествено новообразувание на уретера може да прочетете при:

Към злокачествени новообразувания на пикочната система се отнасят и новообразуванията на пикочния мехур. Всички тумори на този орган са злокачествени, съставляват 3-5% от неоплазиите при човека и приблизително 50% от туморите на пикочо-половата система. Заболяват най-често хора на възраст над 50 години. Мъжете боледуват четири пъти по-често от жените.

Етиологията на малигномите на пикочен мехур остава неуточнена, но значение се отдава на възпалителни процеси в органа, тютюнопушенето, задръжката на урина, при хиперхолестеролемия, интоксикация с тежки метали и индустриални канцерогени.

Клиничната картина се характеризира със строга зависимост между оплакванията и степента на развитие на заболяването. Основен симптом на туморите на пикочен мехур е поява на хематурия. Хематурията може да бъде обилна, с наличие на съсиреци, инициална, в крайна порция урина или тотална. В началото е неболезнена, но на по-късен етап се явяват болки при уриниране. В късните стадии, поради разпад на тумора и инфекция, урината става кървава и гнойна.

Подробна информация за злокачествено новообразувание на пикочния мехур може да прочетете при:

В рубриката злокачествено новообразувание на други и неуточнени части на пикочните органи се включват тумори на уретра и парауретрални жлези.

Подробна информация за тези тумори може да прочетете при:

3.4, 5 гласа

ВИДОВЕ Злокачествени новообразувания на пикочната система МКБ C64-C68

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия