Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Стрептококова септицемия Септицемия, предизвикана от стрептокок група А

Септицемия, предизвикана от стрептокок група А МКБ A40.0

Септицемия, предизвикана от стрептокок група А МКБ A40.0 - изображение

Стрептококите от група А са Грам-положителни бактерии със сферична форма, които произвеждат бета-хемолизини. Могат да се наблюдават по единично, по двойки или в къси верижки. Не образуват спори и ресни, неподвижни са. Образуват фина капсула от хиалуронова киселина. Устойчиви са във външна среда - преживяват до няколко месеца, попаднали в гной, храчки и други.

Човекът единствен източник на стрептококи от група А. Те се намират в назофаринкса, кожата, чревния и гениталния тракт. Механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков или контактно-битов. Боледуват всички възрастови групи.

При определени условия (най-често потиснат имунитет) микробите могат да попаднат в кръвта от първично гнойно огнище, като една част се унищожава от защитните фактори на кръвта, а друга се задържат в капилярите, където скоростта на кръвния ток е малка. Състоянието се нарича септицемия.

Септицемията, предизвикана от стрептокок група А се среща най-често.

Клиничната картина се характеризира с повишена температура - до 39-40 С, като може да има малки денонощни колебания. Болните имат чувството, че "изгарят". Дишането е учестено - тахипнея, сърдечната дейност също е ускорена - тахикардия. В крайната фаза на заболяването, предхождаща леталният изход, температурата рязко се повишава - хиперфебрилитет. Пулсът и дишането продължават да се ускоряват, а пресичането на температурната крива с кривата на сърдечната дейност е известна като кръст или ножица на смъртта. Общото състояние внезапно се влошава. Болните са отпаднали, адинамични, стават неспокойни и често изпадат в делири. Кожата, поради високата температура, е гореща, суха, нерядко има скарлатиноподобни обриви. Дължат се на увеличената проницаемост на капилярите, през които свободно преминават микроби, хемолизиращи кръвни елементи и образуващи подкожни кръвоизливи. След задълбочаване и влошаване на общите симптоми местните прояви на първичното огнище отслабват, кожните лезии изглеждат сухи, без секреция, гранулациите са вяли, нежизнеспособни (поради липса на местна имунна защита).

Слезката се опипва увеличена и болезнена. Черният дроб е увеличен, кожата има слабо изразен иктер.

Диагностичните тестове включват пълна кръвна картина, изследване на урината, както и кръвни култури.

Лечението на септицемия, предизвикана от стрептококи група А представлява проблем, независимо от най-новите открития в хирургията и антибиотичното лечение.

В хода на лечението трябва да бъдат решени три основни проблема:

  • правилно хирургично обработване на първичното гнойно огнище
  • борба с дифузното разпространение на първичната гнойна инфекция
  • корекция на нарушената функция на органите и системите - бял дроб, сърце, ЦНС, черен дроб и други

Прилагат се задължително широкоспектърни антибиотици в максимално допустими граници. Препоръчва се комбинация от два или повече антибиотика за постигане на максимален ефект и потискане на микробната флора.

Най-честите усложнения на септицемия, предизвикана от стрептокок група А са остра ревматична треска и постстрептококов гломерулонефрит.

В еволюция може да се развие стрептококов токсичен шок-синдром, който се характеризира с мултиорганна недостатъчност.

4.4, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Септицемия, предизвикана от стрептокок група А МКБ A40.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Заболявания (МКБ)МикробиологияАлт. медицинаЛюбопитноНовиниСнимкиИзследванияЛечения