Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Менингококова инфекция Други менингококови инфекции

Други менингококови инфекции МКБ A39.8

Други менингококови инфекции МКБ A39.8 - изображение

Менингококовото заболяване е инфекция, причинена от бактерия Neisseria meningitidis. Този бактерий може да причини сериозни и понякога фатални заболявания.

Риск от заразяване с менингококова инфекция има при хора, които са били в контакт с болен или носител на причинителя, хора с нисък имунитет (болни от СПИН, мултиплен миелом, диабетици и други).

В рубриката други менингококови инфекции са разгледани:

  • менингококов артрит
  • менингококов конюнктивит
  • менингококов енцефалит
  • менингококов неврит на зрителния нерв
  • постменингококов артрит

Менингококовият артрит е едно от усложненията на манингококовата инфекция, което най-често е резултат на хематогенна дисеминация на бактериите. Среща се при 2% до 40% от пациентите.

Описани са три вида менингококов артрит:

  • остър полиартрит, свързан с остра менингококцемия и менингококов менингит
  • олигоартрит
  • първичен остър гноен артрит, който често се съчетава с дерматит

Синовиалната течност може да съдържа менингококови бактерии (гноен ексудат) или да бъде стерилна. Само в около 10-20% от случаите на инфекция с N. meningitidis могат да бъдат изолирани бактериите от синовията. Освен бактерии, в синовиалната течност могат да се открият мононатриеви уратни кристали.

Артритът може да се появи и след прекарана инфекция - постменингококов артрит.

Подробна информация за менингококов артрит можете да прочетете тук:

Подробна информация за постменингококов артрит можете да прочетете тук:

Менингоковият конюнктивит е друго усложнение на менингококовата болест. Наблюдава се най-често при деца и причинява лека форма на конюнктивит.

Признаците и симптомите, наблюдавани при менингококов конюнктивит включват наличие на гнойна колекция, треска (системна проява на менингококовата болест), болка, парене в областта на очите.

Усложнение на състоянието е перфорацията на роговицата, както и образуването на язви по нея.

Менингококовият конюнктивит може да бъде първичен и вторичен.

Първичният менингококов конюнктивит съществува като инвазивен и неинвазивен и се развива след директно попадане на менингококи в конюнктивата. При него се наблюдават по-чести усложнения като разязвявания на роговицата, на корнеята, възпаление на ириса, конюнктивални кръвоизливи, кератит.

Вторичният менингококов конюнктивит обикновено се наблюдава като системно усложнение на менингококова инфекция. При тази форма се наблюдава развитие на катаракта, протича с повишаване на температурата и обривни прояви.

Ранното поставяне на диагнозата менингококов конюнктивит е от съществено значение, поради бързото настъпване на усложнения. Диагнозата се базира на микробиологичните изследвания.

Лечението на менингококовия конюнктивит е чрез системно прилагане на антибиотици - пеницилин (Penicicllin G), могат да се приложат също бензилпеницилин и цефалоспорини от по-ново поколение.

Подробна информация за остър конюнктивит при болести, класифицирани другаде можете да прочетете тук:

Менингококовият енцефалит протича с бързо нарушение на съзнанието, гърчове, парези и парализи.

Клиничната картина на тази форма на менингококова инфекция се владее най-вече от енцефалитните прояви, докато менингеалните признаци са по-слабо проявени.

Подробна информация за енцефалит, миелит и енцефаломиелит при бактериални болести, класифицирани другаде можете да прочетете тук:

Менингококовият неврит на зрителния нерв е възпаление, което може да доведе до частична или пълна загуба на зрението.

Основните симптоми са свързани с внезапна загуба на зрението, замъглено виждане, болка при движение на очните ябълки, зачервяване, нарушаване на цветоусещането.

Менингококов неврит се подозира при пациенти с характерна болка в очите и загуба на зрение при наличие на менингококцемия. Може да се изследва зрителната острота, да се тества зеничната реакция, прави се изследване за цветното зрение.

Лечението включва не само антибиотици, но и приложение на кортикостероиди, за да се ускори възстановяването на зрението.

Подробна информация за ретробулбарен неврит при болести, класифицирани другаде можете да прочетете тук:

Съществува ваксина за превенция на други менингококови инфекции.

3.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО