Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Polygonaceae (Лападови, Лапатови) Японска фалопия

Японска фалопия

Сем. Polygonaceae (Лападови, Лапатови)

Японска фалопия - изображение

Японска фалопия (Fallopia japonica, Polygonum cuspidatum) представлява голямо, тревисто, многогодишно растение, принадлежащо към семейство Лапатови (Polygonaceae). В китайската медицина, тя е известна като Huzhang, което означава „тигрова тояга”. В Япония я наричат „itadori”.

Други имена на растението на латиница са: Japanese knotweed, Himalayan fleece vine, monkeyweed, monkey fungus, Hancocks curse, elephant ears, pea shooters, donkey rhubarb, sally rhubarb, Japanese bamboo, American bamboo, Mexican bamboo, Crimson beauty, Fleece flower, German sausage, Japanese fleece flower, Japanese polygonum, Kontiki bamboo, Pea-shooter plant, Reynoutria fleece flower, Wild rhuburb, Japan-Knöterich, Japanischer Staudenknöterich, Gewöhnlicher Japanischer Flügelknöterich, Spieß-Knöterich, Spitzblättriger Knöterich, Zugespitzter Knöterich, japansk pileurt, Vooljas pargitatar (Vooljas kirburohi), Japanintatar, Sieboldin tatar, Japonin?reinutr?, Jap?nas di?s?rene, Japanse duizendknoop, Parkslirekne, Rdestowiec (Rdest) ostroko?czysty, гречишка японская, Parkslide.

Устройство на японска фалопия

 

Японската фалопия има кухи стъбла, с възлести образувания по тях, заради които прилича на бамбук. Те могат да достигнат на височина до 3-4 метра през сезона на растеж. Като в същото време в съседство на тях се установяват и по-къси, покълнали в пукнатини в околната почва или настилка.

 

 

 

 

Листата са широки, овални, с къси дръжки. Листната маса е дълга 7-14 см и широка около 12,5 см, с гладки ръбове.

 

 

 

 

Цветовете са малки, кремави или бели на цвят, събрани в изправени, атрактивни съцветия дълги 6-15 см. Цъфтят в края на лятото и началото на есента.

 

 

 

Плодовете са малки, притежаващи белезникави крилца. Семената им са триъгълни, оцветени в тъмно кафяво, лъскави и много малки - дълги около 0,25 см.

 

 

Разпространение на японска фалория

Родният ареал на разпространение на растението е в Източна Азия - Япония, Китай и Корея. В Северна Америка и Европа видът също се развива с успех, но в някои държави е класифициран като инвазивен.

Използваема част на японска фалопия

Части от растениети, които се употребяват са листата, младите стъбла.

Химичен състав на японска фалопия

Растението съдържа оксалова киселина, ресвератрол, глюкозида писеид и др.

Лечебни свойства и приложение на японска фалопия

В Япония и Китай японската фалопия е традиционно лекарство за заболявания като шистомиаза, хиперлипидемия, гонорея, дерматит и микоза, други възпаления. Съдържащият се в нея ресвератрол е лекарство против рак. Показва антитуморни ефекти, антипиретични и аналгетични свойства при мишки. Предпазва стомашната стена от развитието на язви. Екстракт от фалопията е изследван за действието му срещу растителни патогенни гъбични култури. При мишки е установено, че подтиска дейността на нервната система.

Растението се използва като декоративно. За някои пчелари е важен източник на нектар за пчелите, през години когато цъфтежът на медоносни растения е оскъден.

 

Младите стъбла са годни за консумация, приличат на аспержи, а вкусът им е излкючително кисел. Младите листа и младите издънки на растението преди да се използват за храна трябва да се обелят и накиснат във вода за половин ден сурови или след попарване, след това могат да бъдат сготвени. В Шикоку от обелени млади филизи се приготвя туршия.

 

Култивирането на японската фалопия се е прилагало освен с цел задоволяване на хранителни нужди и за овладяване на инвазивните и наклонности. Установено е използването й като биогориво, но се оказва икономически неизгодно.

Внимание!

Поради съдържанието си на оксалова киселина, трябва да се консумира внимателно или да се изключи от менюто на пациенти страдащи от ревматизъм, артрит, подагра, камъни в бъбреците или хиперацидитет – може да утежни състоянието им.

Инвазивност на японска фалопия

Инвазивната коренова система и силен растеж могат да повредят бетонови основи, сгради, защита от наводнения, пътища, тротоарни, подпорни стени и архитектурни обекти. Може да се използва за намаляне капацитета на канали, с цел преграда срещу наводнения.

Японската фалопия е чест колонизатор на крайречни екосистеми, крайпътни и места за отпадъци. Тя образува дебели, плътни колонии, които напълно затрупват всякакви други тревни видове и сега се смята за един от най-големите инвазивни видове в някои области на източната част на САЩ. Инвазивният му успехът се дължи на толерантността му към различни видове почви и климатични условия на развитие. Ефективни методи за ограничаване на разпространението му са хербицидните и биологичните.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниАлт. медицинаХранене при...ИсторияЛюбопитноЛеченияРецептиЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиСпециалистиПатологияФизиологияАнкетиИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки