Начало Медицинска енциклопедия Ботаника ОТДЕЛ LYCOPODIOPHYTA (ПЛАУНОВИ) Клас Lycopodiopsida Разред Lycopodiales сем. Huperziaceae Хуперзия серата

Хуперзия серата

сем. Huperziaceae

Хуперзия серата - изображение

Хуперзия серата (Huperzia serrata) представлява рядка китайска билка. Растението е известно също като китайски клъб мъх (chinese club moss) и като toothed clubmoss. Принадлежи към семейство Huperziaceae.

Като билкова добавка, хуперзия серата е известна и присъства на фармацевтичния пазар от около 20 години.

Устройство на хуперзия серата

Стъблата на хуперзия серата са изправени, т.е. с възходящ растеж, от 10 до 30 см високи и с от 1,5 до 3,5 мм дебелина в диаметър. В горната си част дават от 2 до 4 разклонения. Листата са от 1,5 до 4 см дълги, разположени поеденично, прикрепени под прав ъгъл към стволовете. Оцветени са в тъмно зелено, лъскави, с елипсовидна форма и без власинки. Листният ръб е неравномерно назъбен, а върхът заострен.

 

Разпространение на хуперзия серата

Развива се в гори, сред храсталаци, на надморска височина от 300 до 2700 метра, предимно в северните и северозападните части на Китай. Среща се още в Бутан, Камбоджа, Индия, Индонезия, Япония, Корея, Лаос, Малайзия, Мианмар, Непал, Филипините, Русия, Шри Ланка, Тайланд, Виетнам, Австралия, Централна Америка, тихоокеанските острови.

Използваема част на хуперзия серата

Използва се полученият екстракт от надземните части на растението.

Химичен състав на хуперзия серата

Съдържа мощен алкалоид, наречен Huperzine A (Hup A за кратко).

Лечебни свойства и приложение на хуперзия серата

В Китай, екстракт от растението е бил използван в продължение на векове при редица заболявания, включително висока температура, възпаления, заболявания на кръвта. А в Съединените щати, тя е на разположение като естествена добавка за подпомагане на паметта. Основното й приложение е насочено към подобряването на паметта и изграждането на мускулите.

Редица медицински изследвания и клинични проучвания са установили, че Huperzine А благоприятства лечението на болести и състояния, свързани с невродегенерация, като миастения гравис и болестта на Алцхаймер. Други проучвания показват, че Hup А може да покаже желани резултати, когато се използва при пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон.

Може да се използва като добавка както при здрави индивиди, така и при възрастни, с цел подкрепа на познавателните способности и умствения потенциал като цяло.

Приемът на веществото от здрави хора се препоръчва от 2 до 4 пъти на седмица, така че да не се блокира естественото регулиране на ацетилхолина, което теоретично би могло да доведе до неблагоприятни ефекти. В много редки случаи, е възможна появата на нежелани реакции включващи затруднено дишане, болки в гърдите, кожни обриви, храносмилателни смущения и безсъние.

Внимание!

Hup A повишава нивата на ацетилхолин чрез подтискане на ацетилхолинестеразата. Прекомерната употреба на хуперзия серата може да блокира естественият регулатор на ацетилхолина в организма и да доведе до проявата на нежелани реакции.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаПсихологияНовиниБотаникаКлинични пътекиХранене при...ИзследванияЛеченияСоциални грижиИсторияЛайфстайлПроизводителиФизиологияСпортСнимки