Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Solanales Сем. Solanaceae (Картофови) Татул, Магарешки кестен, Волче, Биволе

Татул, Магарешки кестен, Волче, Биволе

Сем. Solanaceae (Картофови)

Татул, Магарешки кестен, Волче, Биволе - изображение

Татул (Datura stramonium) представлява едногодишно храстовидно растение, което е представител на семейство Картофови (Solanaceae). Известно е още с имената: Магарешки кестен, Волче, Биволе.

Устройство на татул

татулКоренът на татула е вретенообразен. Стъблото е високо разклонено със светлозелени назъбени листа. Плодът представлява бодлива топка с черни семена.

Цветът му е бял до лилав с форма на тромпет. Листата на татула представляват шипове с големина от 7 до 20 сантиметра. При разцепване на листната повърхност се отделя неприятна миризма.

Разпространение на татул

разпространение на татулЗа родина на храста е смятана Северна Америка. За първи път растението е описаното от шведския ботаник Карл Линей през 1753 година.

В наши дни татул е диворастящ във всички топли и умерени региони на света. В Европа се среща като плевел.

 

Използваема част на татул

Въпреки че растението е отровно в народната медицина се употребяват кората на стъблото и корените. Събират се през есента, изсушават се и се съхраняват на сухо място.

Химичен състав на татул

Активните съставки на растението са атропин, L-хиосциамин и L-скополамин. Други химични вещества, влизащи в състава на татула са танини, етерично масло, кумарини, каротин и други.

Лечебни свойства и приложение на татул

татулВ Аюрведа, татулът отдавна се използва инхалаторно за облекчаване симптомите на астма, поради наличието на атропин в състава на билката. В края на 18 век Джеймс Андерсън, генералният английски лекар на Източноиндийската компания, научава за практиката и я популяризира в Европа.
В древен Китай са използвали билката като упойващо средство при болезнени и тежки костни фрактури.
В края на 18 век Уилям Луис открива, че сокът от татул е "мощно лекарство за епилептични гърчове и маниакални психични разстройства" и също така "е установено, че дава лекота при външни възпаления и хемороиди". Това е описано в книгата John Gerard's Herball от 1597 година.
Древните жители на днешната централна и южна част на Калифорния използвали да поглъщат малките черни семки на датура да "комуникират с божествата чрез видения". В други части на Америка, други местни народи като чероките и местните народи на Мари-Галанте са използвали татула при свещени церемонии, поради неговите халюциногенни свойства.
В Етиопия използвали татул за "отваряне на ума", за да бъдат по-възприемчиви към ученето и творческото и въображаемото мислене.

Механизъм на действие на татул:

Ефектите, които предизвиква употребата на билката са свързани с наличието на атропин и скополамин в състава й. Съвременната фармакология определя тези вещества като М-холинорецепторни антагонисти (М-холинолитици). Те инхибират парасимпатиковата стимулация посредством блокиране на М-холинорецепторите. Освен от татул атропинът се изoлира и от растението лудо биле (Atropa belladona), а скополаминът - от черен блян (Hyosciamus niger).

Лечебни свойства на татул:

 • действа релаксиращо върху гладката мускулатура на храносмилателния канал;
 • релаксира бронхите;
 • оказва депресивно действие върху централната нервна система;
 • учестява сърдечната дейност;
 • спазмолитично;
 • аналгетично.

Заболявания и състояния, при които се прилага татул:

 • менингоенцефалит;
 • епилепсия;
 • паркинсон;
 • хистерия;
 • астма;
 • повишена полова възбуда;
 • болка.

Внимание!

Татулът е силно токсичен! Употребата му трябва да се осъществява под лекарски контрол. Възможни реакции при консумация на растението са сухота в устата, повишаване на вътреочичното налягане, безпокойство, халюцинации, делир и кома.

3.3, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаника