Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Сърповидна урока, Урока, Чай Ху, Буплеурум

Сърповидна урока, Урока, Чай Ху, Буплеурум

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Сърповидна урока, Урока, Чай Ху, Буплеурум - изображение

Сърповидна урока, Урока, Чай Ху, Буплеурум (Bupleurum falcatum, Chai Hu) представлява вид цъфтящо растение от семейство Сенникоцветни (Apiaceae). Същетсвуват много видове урока, като някои от тях са значително по-добре изследвани в сравнение с останалите. Посоченият е един от най-известните и с по-добре проучени лечебни свойства, заедно с Bupleurum chinese и Bupleurum rotundifolium (кръглолистна урока). За Bupleurum scorzonerifolium проучвания показват способността му да подобрява производството на естествен интерферон и изглежда е особено полезен при рак на костите. Конкретно сърповидната урока (Bupleurum falcatum) се използва в китайската медицина повече от 2000 години като "чернодробен тоник". Установено е, че притежава антидепресантни свойства, медиирани чрез серотонергичните и норадренергичните системи. В традиционната китайска медицина, чай ху се използва често в комбинация с други билки.

Забележка: В дадени източници Bupleurum chinese и Bupleurum rotundifolium се разглеждат като синоними на Bupleurum falcatum. Тук ще бъдат разгледани основно свойствата на Bupleurum falcatum, а паралелно тези на другите два вида урока.

корен на урокаКоренът на различни видове Bupleurum (B. chinense, B. falcatum) са добре известни като лечебни растения в Китай и са изброени в най-старите китайски документи за билкови медикаменти - Shennong. Урока е описана като "успокояваща черния дроб и облекчаваща билка", полезна за подобряване на чернодробни симптоми и на емоционалната нестабилност като депресия, тревожност и фобия. Bupleurum се използва в народната медицина като средство против възпаление и болка.

Разпространение на сърповидна урока

Това е ендемичен вид за Европа, Западна Азия, Северна Азия и Северен Китай.

Използваема част на урока

С медицински цели се употребява коренът на растението. Понякога листата му биват използвани за храна - варени или сурови.

Химичен състав на урока

Растението е добър източник на рутин и тритерпенови сапонини - сайкосапонини А, В1-4, D, Е, F и Н и сродни съединения, включващи сайкогени A-G. Два биологично активни полизахарида - bupleurans 2llb и 2IIc, също са изолирани от корените на B. falcatum.

Лечебни свойства и приложение на сърповидна урока

съцветие на урокаСърповидната урока се използва широко от над 2000 години в Азия. В Япония и Китай се прилага при хепатит, цироза и други състояния, свързани с възпаление. Други традиционни употреби на билката, които не се подкрепят от научни изследвания, включват лечение на глухота, замайване, диабет, рани и повръщане. Коренът на Bupleurum е важна съставка в Xiao-chai-hu-tan / sho-saiko-to, известен също като "Minor Bupleurum Decoction", комбинация от девет билки, включително женшен, джинджифил и женско биле, които се използват в традиционните китайски и японски билкови лекарства за хепатит и цироза. Клиничните проучвания предполагат, че тази комбинация може да бъде ефективна при лечението на хепатит В и при предотвратяването на хепатоцелуларен карцином. Сместа също показва известна полза като средство за защита на черния дроб и като адювант при лечението на HIV инфекция. Ефектът на Bupleurum е неразделен от ефектите на другите съставки в xiao-chai-hu-tan / sho-saiko-и, поради което е трудно да се направят твърди заключения въз основа на проучвания на този комбиниран продукт. Съществуват някои обещаващи ранни клинични доказателства за ефикасност на тези формули при лечението и превенцията на чернодробно заболяване, свързано с хепатит.

В общия преглед на представителите, публеурум се използват при респираторни инфекции, включително грип (грип), свински грип, обикновена настинка, бронхит и пневмония; при симптомите на тези инфекции, включително треска и кашлица. Някои хора приемат урока при проблеми с храносмилането, диария и запек. Жените понякога я използват в състояние на предменструален синдром и болезнени менструални периоди.

Bupleurum се използват също и при умора, главоболие, звънене в ушите, проблеми със съня, депресия, нарушена функция на черния дроб и загуба на апетит. Други приложения включват лечение на рак, малария, гръдна болка, епилепсия, мускулни крампи, болки в ставите (ревматизъм), астма, язви, хемороиди и висок холестерол.

Урока се използва и при заболявания на кръвта. Bupleurum е включен в много билкови комбинирани продукти. Например, тя присъства в китайска билкова формула, използвана за лечение на тромбоцитопенична пурпура и в японска билкова формула (Sho-saiko-to, TJ-9, Xiao-chai-hu-tang) предназначена за лечение на чернодробни заболявания като хепатит. Sho-saiko-to се оценява понастоящем в проучване фаза II в Cancer Center на Memorial Sloan-Kettering за употреба при лечение на хепатит С.

Bupleurum се използва също и в комбинация с азиатски женшен и женско биле за подпомагане на стимулирането на функцията на надбъбречната жлеза, особено при пациенти с анамнеза за дългосрочно използване на кортикостероидни лекарства.

Няколко предварителни клинични проучвания показват, че урока предотвратява хепатит В и предпазва черния дроб по време на лечение на ХИВ.

стрък урокаПо отношение на грижата за кожата няма проучвания, подкрепящи ползите от екстракта от Bupleurum Falcatum за кожата, с изключение на това, че тя може да притежава способности за излекуване на рани при пептични язви. Той може да се намери в продукти за лична хигиена като слънцезащитни продукти, овлажнител за лице, основи, лосион за тен и крем за ръце.

Bupleurum може да стимулира клетките на имунната система да работят по-мощно. Това може да доведе и до други ефекти, но те не са доказани при хората.

Паста от растението се прилага локално при циреи. Сокът от корените му, смесен със сока на Азиатска центела, Азиатско хидрокотиле, Готу кола (Centella asiatica), се използва при лечение на чернодробни заболявания. Сърповидна урока е тясно свързан с Bupleurum chinense и вероятно има същата употреба.

Употребата на Bupleurum chinense (Bei chai hu)

Свойства на Bei chai hu, които подлежат на още проучвания:

  • обезболяващи;
  • антибактериални;
  • противовъзпалителни;
  • антипиретични;
  • антивирусни;
  • газогонни;
  • хепатопротективни;
  • потогонни;
  • хемолитични;
  • успокоителни.

Употребата на B. chinense е следната: Bei chai hu корен се използва в традиционната китайска медицина в продължение на най-малко 2000 години. Това е горчива билка, която се употребява за хармонизиране на тялото, балансиране на различните органи и енергии в него. Укрепва храносмилателния тракт, действа като тоник за черния дроб и кръвоносната система, понижава температурата и има антивирусни ефекти. Коренът й се приема вътрешно при лечението на малария, черноводна треска, маточен и ректален пролапс, хемороиди, увреден черен дроб, менструални нарушения и др. Корените се събират през есента и могат да се използват пресни или сушени. Коренът й съдържа сайкозиди. Тези сапонинови вещества са показали, че защитават черния дроб от токсичност, като същевременно укрепват неговата функция, дори при хора с нарушения на имунната система. Те също стимулират производството на кортикостероиди от организма и увеличават противовъзпалителния им ефект. Растението често се използва в препарати с други билки за лечение на страничните ефекти от употребата на стероиди.

Билкова комбинирана формула, съдържаща Bupleurum е била използвана като лечение за деца с минимална мозъчна дисфункция. Ранното проучване е неубедително и са необходими допълнителни проучвания, за да се направи твърда препоръка за употребата.

Китайски проучвания са предполагали, че Bupleurum може да бъде от полза за намаляване на температурата. Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се направи твърдо заключение за безопасността и ефективността на билката в тази посока.

урока сърповиднаТрадиционното използване от Китай, както и предварителното такова при хора, изглежда предполагат, че Bupleurum и / или билкови комбинирани формули, съдържащи Bupleurum, могат да бъдат полезни при лечението на хроничен хепатит. По-нататъшни изследвания са основателни за изготвяне на твърда препоръка за приложението на урока при посоченото заболяване.

Хепатоцелуларният карцином (НСС) възниква предимно при пациенти с цироза, свързан както с хепатит, така и с не-хепатит. Sho-saiko-to, японската версия на класическата формула на Bupleurum, е изследвана за възможна роля в предотвратяването на развитието на HCC при пациенти с цироза. Проучване предполага, че тази формула може да помогне да се предотврати прогресията към HCC при пациенти с цироза, въпреки че са необходими повече доказателства за това.

Първичната тромбоцитопенична пурпура може да реагира в някои случаи на лечение с растителни формули, съдържащи Bupleurum. Понастоящем обаче няма достатъчно налични данни за или против употребата на Bupleurum при това състояние.

Механизъм на действие на урока

Флавоноидите - рутин и нарцисин в буплеурум са обвързани с хепатопротективни действия. Нарцисинът е доминиращият флавоноид в Bupleurum flavum. Той проявява антиоксидантно действие в чернодробните клетки, което е подобно или по-силно от това на силимарина, и е в състояние да намали повишената лактатдехидрогеназа и малондиалдехида.

На сайкосапонините се приписват имуномодулиращите ефекти на билката. Те могат да се променят, както и тяхното усвояване, когато коренът на B. chinense се обработи с оцет. Възможно е този метод на екстракция да увеличи риска от чернодробна токсичност на урока.

Сайкосапонините A, B, C и D могат да инхибират хепатитните вируси в ранните фази на вирусния жизнен цикъл чрез инхибиране на навлизането им в клетки без значима цитотоксичност към хепатоцитите. Специално е доказано, че сайкосапонин В инхибира вирусните частици и предотвратява вирусното прикрепване и клетъчно вкарване в култивирани човешки хепатоцити. Сайкосапонините могат да имат цитопротективен ефект чрез облекчаване на стреса върху ендоплазмения ретикулум, стабилизиране и възстановяване на митохондриалната функция, индуциране на пътища за възстановяване на клетките и инхибиране на апоптозата. Те са показали, че предотвратяват прекомерната пролиферация на чернодробните стелатни клетки, стимулират заздравяването на рани и предизвикват апоптоза. Тези положителни ефекти са свързани с намаляването на експресията на екстрацелуларната матрица, извлечения от тромбоцитите растежен фактор, отлагането на чернодробния колаген и растежния фактор на съединителната тъкан. Счита се, че тези механизми допринасят за антифиброзни ефекти при остро и хронично чернодробно възпаление.

Допълнителните механизми на хепатопротекция включват инхибиране на циклооксигеназата (СОХ). Установено е, че експресията на COX е увеличена при животински модели на индуциран рак на черния дроб. Сайкосапонин D е СОХ инхибитор, който допринася за инхибиране на чернодробната фиброза при активно заболяване и може също така да осигури химиопрофилактика при хронични възпалителни заболявания на черния дроб. Тумор-некротизиращият фактор също е бил значително намален от Bupleurum chinense.

чай хуИзследванията върху животни предполагат, че урока може да предпази черния дроб от тетрахлорметан, 6-трет.-бутил хидропероксид, 1 и ацетаминофен и да повиши ефикасността на 5-флуороурацил срещу рак на черния дроб. Може да намали фиброзните промени в черния дроб, да повлияе обструктивната жълтеница, и да намали хепатокарциногенезата при хронично чернодробно възпаление. Билката упражнява хепатопротективен ефект при галактозамин-индуцирано чернодробно възпаление при мишки, което значително намалява аспартаттрансаминазата (AST), активността на аланинтрансаминазата (ALT), алкалната фосфатаза и лактатдехидрогеназата и увеличава глутатиона и супероксиддисмутазата при доза от 400 мг / кг / ден.

Независимо от хепатопротективните си ефекти, урока може да се окаже с хепатотоксични такива при много висока доза и продължителност на прием и дори да предизвика фатална хепатотоксичност при дози от 50 до 125 г / кг прилагани 1-2 седмици при плъхове. Токсичните ефекти включват мастна дегенерация при умерени дози, прогресиращи до некротични лезии при най-високи дози. Алкохолните екстракции на Bupleurum показват по-голяма хепатотоксичност, отколкото водните екстракти.

Установено е увреждане на черния дроб от B. chinense при хора, с индуциране на фиброза, въпреки че изследванията показват, че растението помага за предотвратяване на чернодробната фиброза. Има съобщения за бъбречно и чернодробно увреждане, свързани с употребата на инжекционен препарат на Bupluerum в Япония през 80-те години на миналия век. Нежеланите реакции са резултат от свръхчувствителност и включват два случая на хипокалиемия и бъбречна недостатъчност, единият от които е фатален поради свръхчувствителност към приложеният венозно препарат.

Проучване за токсичност при плъхове изследва три дози от B. chinense - 50, 150 и 300 мг / кг, върху чернодробната функция, бъбречната функция и метаболизма на липидите и въглехидратите. Те установяват зависимо от дозата увреждане на чернодробните тъкани, свързано с повишаване на чернодробните ензими и видими увреждания на чернодробните тъкани. Урока, приложена в доза от 1 мг / кг в продължение на 4 или 8 седмици също показва, че повишава чернодробните ензими (AST и ALT), имуноглобулините, и антинуклеарното антитяло в кръвта и нивата на интерферон-у, интерлевкин-10 и трансформиращ растежен фактор в чернодробните тъкани, заедно с некроинфламаторни промени, наблюдавани при хистологични проби.

Дозиране на урока

Възрастни (над 18 години)

туфа урокаНяма доказана безопасна или ефективна доза за Bupleurum. Oбикновено се приема в комбинация с други билки и не е добре проученa самостоятелно. Традиционно се използват 1,5-9 грама корен на ден. Също така ежедневно се използват 1,5-3 милилитра флуиден екстракт. За хепатит са проучвани дози от 5,4 грама комбинирана терапия sho-saiko-to дневно в продължение на 12 седмици. За предотвратяване на хепатоцелуларен карцином, Sho-saiko-to е прилаган в доза от 7,5 грама дневно в комбинация с конвенционално лечение.

Деца (под 18 години)

Няма доказана безопасна или ефективна доза за Bupleurum при деца и употребата не се препоръчва. Bupleurum обикновено се приема в комбинация с други билки и не е добре проучен самостоятелно.

Взаимодействия на урока с лекарства

разпространение на урокаЧай ху може да увеличи риска от кървене, когато се приема с лекарства, които също го повишават. Някои примери включват аспирин, антикоагуланти ("разредители на кръвта") като варфарин или хепарин, противосъсирващи лекарства като клопидогрел и нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен или напроксен.

Както вече бе споменато сайкосапонините могат да повишат нивата на кръвната захар. Препоръчва се повишено внимание при използване на лекарства, които могат да повлияят кръвната захар. Пациентите, които приемат лекарства за диабет чрез устата или инсулин, трябва да бъдат внимателно наблюдавани от квалифициран медицински специалист, включително фармацевт. Може да са необходими корекции на лекарството.

Чай ху може да стимулира надбъбречните жлези и може да намали ефекта на антихипертензивните средства (лекарства за високо кръвно налягане). Пациенти, приемащи лекарства за кръвно налягане, включително бета-блокери или АСЕ инхибитори, трябва с повишено внимание да ги комбинират с билката.

Въпреки че не е добре проучен при хора, Bupleurum може да намали нивата на холестерола. Препоръчва се повишено внимание при пациенти, приемащи средства, понижаващи холестерола.

Поради възможността за стимулиране на надбъбречната система, Bupleurum може да намали ефектите на диуретиците или да увеличи ефектите на кортикостероидите (стероиди).

Урока може да има имунни инхибиторни ефекти и може да доведе до допълнително или синергично подобрение на имуносупресивните ефекти. Sho-saiko-to, комбинирана билкова формула, съдържаща Bupleurum, е установено, че усилва анти-HIV-1 активността на ламивудин в лабораторно проучване. Консултирайте се с квалифициран медицински специалист, включително фармацевт, преди да комбинирате Bupleurum или комбинирани формули, съдържащи Bupleurum, с антивирусни или хепатит В агенти.

Чай ху може да увеличи количеството на сънливост, причинено от някои лекарства. Примерите включват бензодиазепини като лоразепам или диазепам, барбитурати като фенобарбитал, наркотици като кодеин, някои антидепресанти и алкохол. Употребата на Bupleurum в комбинация с алкохол може допълнително или синергично да подобри седацията. При това се препоръчва повишено внимание по време на шофиране или работа с машини, употребявайки буплеурум.

На теория, Bupleurum може да взаимодейства с лекарства, метаболизирани от черния дроб. Съществуват смесени съобщения относно това, че е защитен агент на черния дроб и средство, което има токсични ефекти върху органа. Освен това, комбинацията от продукти, съдържащи Bupleurum, може да взаимодейства с всяко лекарство, което се приема през устата, и може да промени начина, по който лекарствата се абсорбират в организма. Въпреки че липсват данни за хора, Bupleurum може да взаимодейства с лекарства за болестта на Алцхаймер, антибиотици, противоракови лекарства или лекарства за лечение на ХИВ (антиретровирусни средства). Консултирайте се с квалифициран медицински специалист, включително фармацевт, за да проверите за взаимодействия преди да приемете билката самостоятелно или в комбинирана формула.

Взаимодействия с билки и хранителни добавки

цвят урокаBupleurum може да увеличи риска от кървене, когато се приема с билки и добавки, за които се смята, че повишават риска от кървене. При употребата на Ginkgo biloba са докладвани множество случаи на кървене, а по-малко случаи с чесън и палмето. Многобройни други агенти може теоретично да увеличат риска от кървене, въпреки че в повечето случаи това не е доказано.

Сайкосапонините в урока, могат да повишат нивата на кръвната захар. Препоръчва се повишено внимание при използване на билки или добавки, които могат да променят кръвната захар. Пациентите трябва да бъдат наблюдавани внимателно от квалифициран медицински специалист, включително фармацевт. Може да са необходими корекции на противодиабетното лекарството.

Sho-saiko-to, комбинираната билкова формула, съдържаща Bupleurum, е установено, че усилва анти-HIV-1 активността на ламивудин в лабораторно проучване. Консултирайте се с квалифициран медицински специалист, включително фармацевт, преди да комбинирате Bupleurum или комбинирани формули, съдържащи Bupleurum, с антивирусни билки или добавки.

Сайкосапонините могат да понижат концентрациите на триглицеридите или да намалят ефекта на средствата за понижаване на кръвното налягане. Препоръчва се повишено внимание при пациенти, приемащи билки или добавки, понижаващи холестерола, като червен ориз, или билки или добавки, които понижават кръвното налягане. Консултирайте се с квалифициран медицински специалист, включително фармацевт, за да проверите за взаимодействия.

Bupleurum може да стимулира надбъбречните жлези и може да има допълнителни ефекти с кортикостероиди (стероиди) или да намали ефекта на диуретиците (средства, които увеличават потока на урината).

Bupleurum може да има имунни инхибиторни ефекти и може да добавя или синергично подобрява действието на билки или добавки с имуносупресивни ефекти.

Bupleurum може да увеличи количеството на сънливост, причинено от някои билки или добавки.

На теория, Bupleurum може да взаимодейства с билки или добавки, метаболизирани от черния дроб. Съществуват смесени съобщения за Bupleurum, действащи както като защитен агент на черния дроб, така и като средство, което има токсични ефекти върху черния дроб. Освен това, комбинацията от продукти, съдържащи Bupleurum, може да взаимодейства с всяко лекарство, което се приема през устата, и може да промени начина, по който лекарствата се абсорбират в организма.

Въпреки че липсват доказателства при хората, урока може да взаимодейства с билки и добавки, приемани за болест на Алцхаймер, рак или ХИВ. Bupleurum може да взаимодейства с билки или добавки с антибактериални ефекти. Консултирайте се с квалифициран медицински специалист, включително фармацевт, за да получите конкретна информация за тези взаимодействия.

Стари растения урока се използват като твърдо гориво.

Внимание!

Странични ефекти и безопасност на употреба на чай ху

Приета в препоръчителните дози много практикуващи се съгласяват, че Bupleurum се понася добре. Въпреки това липсват категорични данни за безопасността на употребата й. Съобщенията за нежеланите ефекти са до голяма степен теоретични и се основават на страничните ефекти от комбинираната терапия с билката. Така е трудно да се припишат нежеланите ефекти само на Bupleurum.

Няма достатъчно информация за безопасността на билката. Съобщени са някои нежелани реакции, резултата от употребата й - увеличени движения на червата, газове в червата и сънливост. В комбинация с други билки, като например японската билкова формула, наречена Sho-saiko-to, може да причини сериозни белодробни и дихателни проблеми.

урока,Съобщените нежелани реакции включват понижен апетит, гадене, рефлукс, дистония на корема, газове и увеличени движения на червата след приети големи дози Bupleurum. Редки случаи на гадене, загуба на апетит и коремна пълнота са докладвани след лечение с комбинирана терапия sho-saiko-to. Комбинациите, съдържащи буплеурум, са свързани с еозинофилна пневмония, белодробен оток и множество случаи на пневмонит (възпаление на белите дробове). Трябва да се използват предпазливо при пациенти с хипертония (високо кръвно налягане), диабет или оток, поради възможността за стимулиране функцията на надбъбречната жлеза.

Урока не трябва да се изпозлва от бременни жени. Отново няма достатъчно доказателства за безопасността й на употреба по време на състоянието. Поради опасения за хепатотоксичност (при приемане на Bupleurum във високи дози), Bupleurum е противопоказана при бременност и кърмене.

Пациенти с автоимунно заболяване или тези, които приемат имуносупресори, трябва да бъдат предпазливи при приема на Bupleurum, тъй като се установява, че сайкосапонините в урока стимулират имунната система. При автоимунни заболявания, като множествена склероза, лупус (системен лупус еритематозус), ревматоиден артрит или други, чай ху може да влоши признаците на болестта.

Въпреки че не е добре проучено при хора, Bupleurum може да увеличи риска от кървене. Препоръчва се повишено внимание при употреба от пациенти с нарушения на кръвосъсирването или прием на лекарства, които могат да увеличат риска от кървене. Може да са необходими корекции на дозата им. Сайкосапонините в билката могат да забавят кръвосъсирването. На теория, приемането й може да влоши състояние на кървене и да забави кръвосъсирването.

Пациенти с диабет трябва да внимават с приема на урока. Сайкосапонините в билката могат да повишат нивата на кръвната захар. Наблюдавайте внимателно нивото на кръвната си захар, ако употребявате чай ху. Дозата на Вашето лекарство за диабет може да се нуждае от промяна.

Относно влиянието на урока върху кървенето и кръвосъсирването, спрете да я използвате поне две седмици преди планова операция, за да избегнете хематологични проблеми по време на същата.

Има непроверени съобщения за причиняване на седация, сънливост и летаргия, които се отбелязват като чести нежелани реакции. Редки случаи на умора и парестезия (абнормни усещания) са наблюдавани в едно проучване, което изследва комбинираната терапия sho-saiko-to. В тази посока не трябва да се използва от пациенти който шофират или работят с машини, поради риска от седация.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Bupleurum_falcatum
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-650/bupleurum
https://pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinName=Bupleurum+falcatum
https://www.truthinaging.com/ingredients/bupleurum-falcatum
http://www.naturesfoodpatch.com/ns/DisplayMonograph.asp?StoreID=a5pjlp3me3s92n5800akhlbd34ws3rl1&DocID=bottomline-bupleurum
https://restorativemedicine.org/library/monographs/bupleurum-falcatum/
http://apps.who.int/medicinedocs/en/d/Js2200e/9.html
https://www.drugs.com/npc/bupleurum.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26231448

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаИсторияЗдравни съветиСпортЛюбопитноНовиниЗдравни проблемиМикробиологияВидеоАлт. медицинаСнимкиДиетиНаучни публикацииХранене при...ОрганизацииИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиПсихологияАнкетиТестовеФизиологияЛайфстайлПатологияСпециалистиСоциални грижи