Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Myrtales Сем. Onagraceae (Върболикови, Върбовки) Обичка, Фуксия

Обичка, Фуксия

Сем. Onagraceae (Върболикови, Върбовки)

Обичка, Фуксия - изображение

Обичка, Фуксия (Fuchsia hybrida) представлява красиво градинско или саксийно цвете, което притежава лечебни свойства. Принадлежи към семейство Върболикови (Onagraceae). Известна е и с името фуксия. Устойчива е на студ, като понася температури от порядъка до – 3 – 5°С и може да зимува на по-хладни места. Развива се освен в паркове, градини, при саксийни условия и в помещения с изкуствено осветление.

Устройство на обичка

 

Обичката може да расте храстовидно или дървовидно, взависимост от това как е оформена. Достигат на височина от 0,2 до 4 метра. Има видове фуксия, които растът под формата на дърво и са с височина от порядъка на 12-15 метра. При храстовидното й развитие стъблата са с тревист вид, който по-късно може от части да премине в дървесен. Растежът им е изправен или полегнал.

 

 

 

листа на обичка

 

Листата са оцветени в тъмно зелено, с червеникави отенъци, целокрайни или с назъбен листен ръб, с овална или копиевидна форма. Разположени са срещуположно, дълги от 1 до 25 см. По време на есенния сезон започват да променят оцветяването си, което е показателно, че растението трябва да се приведе в покой.


Цветовете са кичести или прости. Състоят се от чашелистчета оцветени в червено и бели венчелистчета или обратното. Съществуват и множество други комбинации от оцветяване на чашките и венчетата. Тичинките са изразено по-дълги от другите части на цвета. Целият цвят е с дължина от 3 до 5 см. Растението цъфти от май - юни до октомври месец.

Плодовете представляват множество малки семена, годни за консумация.

Разпространение на обичка

Дивите представители на вида водят началото си от Южна Америка. В Перу, е тяхната родина, а инките ги наричали “цветя на красотата”. Произходът й обхваща още Карибски басейн, Таити, Централна и Южна Америка, Мексико, Нова Зеландия.

Използваема част на обичка

Употебяват се надземните части на растението.

Химичен състав на обичка

Важни химически вещества, които се съдържа във фуксията са гиберилините - растителни хормони.

Лечебни свойства и приложение на обичка

Използва се суха билка фуксия, която се открива в аптечните мрежи и дрогерии. Намира приложение при менструални смущения и стерилитет.

Начин на употреба: в 500 милилитра вода се поставят две супени лъжици билка. Така тя се кисне 10 минути и се прецежда. Приема се в доза 120 милилитра 3 пъти на ден преди хранене.

Плодовете и цветовете на фуксия са годни за консумация, но поради това, че са кисели трябва да се използват в по-малки количества. Често се влагат в салати.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниАлт. медицинаСоциални грижиЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЗдравни проблемиИнтервютаОрганизацииСнимкиИзследванияСпециалистиЛеченияЗаведенияЛайфстайлХранене при...СпортФизиология