Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Rutaceae (Седефчеви) Къри, Дърво къри

Къри, Дърво къри

Сем. Rutaceae (Седефчеви)

Къри, Дърво къри - изображение

Къри, Дърво къри (Murraya koenigii, Curry tree) представлява дърво, виреещо в тропическите и субтропически ширини, принадлежащо към семейство Седефчеви (Rutaceae). Растението е със слабо изявени лечебни свойства. Намира приложение предимно в кулинарията и е широко разпространено като кулинарна единица по целия свят.

Устройство на къри

Къри е малко дърво достигащо височина 4-6 метра, с диаметър на ствола до 40 см. Листата му са остри, ароматни, перести, състоящи се от 11 до 21 листенца, подредени по двойки на листните дръжки. Всяко едно от тях е от 2 до 4 см дълго и 1-2 см широко, с продълговато-яйцевидна форма, тънко, лъскаво и оцветено в тъмно зелено.

 

 

Цветчетата са малки и самоопрашващи се. Разполагат с пет тесни венчелистчета, големи тичинки и плодник. Имат къси цветни дръжки. Оцветени са в бяло, ухаещи, събрани много на брой в терминални съцветия.

 

 

На тяхно място се развиват малки, лъскави, яйцевидни до продълговати, синьо-черни плодове. Те съдържат една или две големи семки.

Месестата част на плода има сладък вкус и е годна за консумация. Но поради аромата й на лекарство, не се използват нито тя, нито семената с кулинарна цел.

 

Разпространение на къри

Дървото е родено в Индия. Днес е установено в Шри Ланка, в диво или култивирано състояние почти навсякъде в Индийския субконтинент с изключение на по-високите части на Хималаите. На изток се простира до Бирма.

Използваема част на къри

Използва се листната маса на растението.

Химичен състав на къри

Растението съдържа алкалоидите mahanimbine, girinimbine, koenimbine, isomahanine, mahanine, indicolactone, 2-метокси-3-метилкарбазол.

Проучване през 2011 година на girinimbine, карбазолов алкалоид, изолиран от къри е установено, че инхибира растежа и индуцира апоптоза в човешки хепатоцелуларен карцином HepG2 клетки ин витро.

Основни компоненти на етеричното масло от къри са: монотерпенови въглеводороди (пинен, камфен, мирцен, лимонен) и монотерпенови алкохоли (линалол, терпинен-4-ол, нерол, гераниол, също техните ацетати), нонтерпеноидни ациклени бета-кетони.

В листата на къри се откриват: бета-кариофилен, бета-гурюнен, бета-елемен, бета-феландрен, бета-тюжен, алфа-селинен, бета-бисаболен, лимонен, бета-транс-оцимен и бета-кадинен.

Лечебни свойства и приложение на къри

Листата са високо ценени като подправка в южната и западната индийска кухня. Често се приготвят пържени с лук, като заготовка за различни ястия. В прясно състояние те имат кратък срок на годност и не подлежат на добро съхранение дори в хладилник. Пресни къри листа са силно ароматни при смачкване и разкъсване. Изсушени са със значително намален аромат. Аромата на пресните листа се подобрява при пържене в олио или масло. Къри листата често се добавят към ястия от зеленчуци. Те определят фините аромати на много други ястия, включително месо, морски дарове, лютеници, кокосови сосове, маринати и омлет. Участва в състава на множество подправки, които са комбинация от различни билки.

В медицината на Аюрведа билката се е използвала като противодиабетно средство. Друго негово приложение е при побеляване на косата в съчетание с кокосово масло.

Листата от къри са се използвали и в редица ритуали.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЗдравни съветиНовиниХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиТестовеСпортДиетиЛеченияИсторияИнтервютаПатологияВидеоХрани и ястияАнкетиЗаведенияОрганизацииИзследванияЗдравни проблемиСпециалистиКлинични пътекиПсихологияПроизводители