Кафява есенна гъба

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полусферична, а развита е плоска с гърбица в средата, с диаметър около 5-10 см, тъмнокафява до червено-кафява. Повърхността е влакнесто люспеста, при нарастване се разкъсва, като се запазва само на върха.
Месото на гъбата е меко, плътно, белезникаво, при нараняване - покафенява, с приятен вкус и без миризма.
Гъбата има ламели/пластини, които са гъсти, слабо прираснали към пънчето, редуват се по-дълги с по-къси, охрени на цвят. Споровият прашец е бял.
Пънчето на гъбата е цилиндрично, слабо задебелено в долната част, влакнесто, почти кухо, кафеникаво до червено-кафяво, белезникаво под гуглата.
Разпространение:
Расте върху почва основно в иглолистни гори (предимно борови), от месеците август до ноември.
Предназначение:
Много добра ядлива гъба.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Обикновена сливовка, Сливарка, Кайсиевка
- Пъстърва гъба
- Папирус
- Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
- Латинка
- Червенееща сърнела
- Зърнеста копринка
- Двуспорова печурка
- Сива мухоморка, Сурогризка
- Обикновена челядинка, Джунджулка, Гвоздейка, Кокошинка
Коментари към Кафява есенна гъба