Кафява есенна гъба
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полусферична, а развита е плоска с гърбица в средата, с диаметър около 5-10 см, тъмнокафява до червено-кафява. Повърхността е влакнесто люспеста, при нарастване се разкъсва, като се запазва само на върха.
Месото на гъбата е меко, плътно, белезникаво, при нараняване - покафенява, с приятен вкус и без миризма.
Гъбата има ламели/пластини, които са гъсти, слабо прираснали към пънчето, редуват се по-дълги с по-къси, охрени на цвят. Споровият прашец е бял.
Пънчето на гъбата е цилиндрично, слабо задебелено в долната част, влакнесто, почти кухо, кафеникаво до червено-кафяво, белезникаво под гуглата.
Разпространение:
Расте върху почва основно в иглолистни гори (предимно борови), от месеците август до ноември.
Предназначение:
Много добра ядлива гъба.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Ливадна виолетка
- Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба
- Тръбенка
- Обикновена есенна гъба, Миша гъба
- Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
- Червенееща сърнела
- Папирус
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Латинка
Коментари към Кафява есенна гъба