Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Dipsacales Сем. Valerianaceae (Дилянкови) Индийски нард

Индийски нард

Сем. Valerianaceae (Дилянкови)

Индийски нард - изображение

Индийски нард (Nardostachys jatamansi) е цъфтящо, целогодишно, тревисто растение от семейство Дилянкови (Valerianaceae). Проучвания показват, че тя е критично застрашена в дивата природа, поради прекомерно залесяване на земята, прекомерната паша на билката, загубата на местообитанията й в резултат на човешка дейност и поради унищожаване на горите. Индийският нард е бил използван като съставка в тамян, известен като "spikenard". Корените на растението са важна част още от древността в местните системи на медицината. Индийският нард е важно лечебно растение, използвано в системата Аюрведа и Унани за лечение на много заболявания. Действията му са изследвани предимно върху животни и са недостатъчни. Това дава основа за учените в бъдеще да извършат по-задълбочени проучвания върху билката.

Устройство на индийски нард

Растението израства на височина до около 1 метър. Листата му са продълговати до яйцевидни, с дължина от 15 до 20 см. Коренът на нарда се състои от къси, дебели, тъмносиви коренища. По протежението на цветното стъбло са разположени срещуположно по двойки, като намалят размерите си във възходящ ред.

Образува розови цветове с формата на камбанка. Цветята са събрани в гъсти съцветия, наподобяващи топка. Могат да бъдат и лилаво-розови или синкави на цвят. Плодовете са кръгли, покрити частично или равномерно с бели твърди власинки.

Разпространение на индийски нард

Този вид е ендемичен за планините на Хималаите, като се среща в Индия, Непал, Бутан, Мианмар и югозападен Китай, при надморска височина от 2200 до 6000 метра. В Индия се намира в Химачал Прадеш, Утаракханд, Сиким и Аруначал Прадеш. Nardostachys jatamansi расте на стръмни, влажни, скалисти, по-недостъпни тревисти склонове.

корени на нардТърсенето на растителния вид е значително, с тенденция към увеличаване, поради богатството му от лечебни свойства. Популацията му непрекъснато намалява, защото се събира неконтролирано и бива унищожавано на цяло в някои от местообитанията си. Това оказва сериозно въздействие върху естествената регенерация на билката. В семинара на CAMP, организиран в Шимла през 2003 г., колективно експертите констатират, че повече от 80% от дивата популация в индийския хималайски регион е намаляла през последните 10 години. Следователно видът се оценява като критично застрашен. Подобни заплахи продължават и в Бутан, Китай, Мианмар и Непал, поради което статутът в Индия се счита за представителен за този вид в световен мащаб.

Прекомерната експлоатация продължава и поради голямото търсене на нарда от фармацевтичната промишленост. Загубата на хабитати продължава и поради пътно строителство, земеделска инвазия и изграждане на населени места. Нерегулираната паша на якове, овце и други групи от едър рогат добитък в зони с голяма надморска височина, също се превъръща в заплаха за този вид.

Използваема част на индийски нард

Корените и коренищата на билката се събират заради техните лечебни свойства. Употребява се и извлеченото от нея етерично масло. Тя е източник на вид интензивно ароматно, кехлибарено оцветено етерично масло, приличащо на цвета на глухарчето.

Химичен състав на индийски нард

цвят на индийски нард

Вещества съдържащи се в нарда са: акациин, урсолова киселина, октакозанол, кансон А, нардосинондиол, нардосинон, аристолен-9бета-оил, олеанолова киселина, бета-ситостерол, валеранон, каларен, аристолен, валерен-4/7 (11) -диен, дезоксо-нарцинол-А (DN), нардална, ятаманова киселина, алфа-пачулинезин, ангелицин, бета-еудеземол, бета-пакуленен, бета-ситостерол, каларен, каларенол, елемол, ятаманцин, ятаманциол, ятамансон, п-хексакозан, нардосетенон, норсечелалон, ороселол, пачули алкохол, сейкелан, сейкелен, валеран, валеран, летливо етерично масло, смоли, захар, нишесте, горчиво вещество, кетон, сескитерпин кетон, спироатамол; сескитерпени нардостахон и дихидрожатаманцин, ятаманинова киселина, ятаманцинон, ооселолин, ороселон, сеселин, нардостахиин, спироатамол, ятамол А и В, ксантогалин, алкалоид, наречен актинидин.

Коренът на билката съдържа: нардал, неговата окислена форма нардин и метиловия естер на нардин; нардин А и нардин B; ятаманова киселина; ятамол А и B; спироятамол; нардостахизин (терпеноид); неолигнани; тараксерон; урсолова киселина и нейният 3-О-арабинозилов конюгат; валеранон; валепотриати; валерианова киселина; хлорогенна киселина; ферулинова киселина; протокатехинова киселина; сиселова киселина; аромадендрен; кубебен, епи-а-селинен.

Смята се, че основните биоактивни вещества са ятаманинова киселина и нардостахизин, както и нардал и нардин. Нардостахон и актинидин са основните вторични метаболити, присъстващи в растението.

Лечебни свойства и приложение на индийски нард

Корените заедно с коренищата на растението се използват като антистресови средства в традиционната медицина и се продават в Индия като антиконвулсивно лекарство на Аюрведа. Употребява се като ароматна добавка при приготвянето на лекарствени масла, за да се стимулира растежа на косата и да й се придаде по-тъмен цвят. Етеричното масло, получено от корените на индийския нард, показва токсична активност при гъбички; притежава антимикробни, хипотензивни, антиаритмични и антиконвулсантни свойства. 50% етанолов екстракт от билката показва хепатопротективна, хиполипидемична и антиаритмична активност. Като инхибитор на абсорбцията на костната тъкан, нардът се използва за лечение на остеопороза и хиперкалцемия. Валеранът, изолиран от няго, намира приложение като хипотензивен, транквилизиращ (успокояващ), антиаритмичен и антиконвулсантен агент. Той се използва при лечение на безсъние и нарушения на ЦНС.

Коренът се прилага във вид на паста за лечение на епилепсия, като антисептик и се използва и при случаи на силно сърцебиене. Изследванията показват потенциалната му употреба при диабет. Маслото от древни времена се използва като парфюм, като лекарство и в религиозен контекст.

Свойства на индийски нард:

 • противогъбични;
 • антимикробни;
 • антиоксидантни;
 • хепатопротективни;
 • кардиопротективни;
 • вазодилататорни;
 • бронходилататорни;
 • спазмолитични;
 • инхибиращите агрегацията на тромбоцитите;
 • антидепресантна;
 • антибактериална;
 • антипаркинсонова;
 • хиполипидемична;
 • ефект върху естрогените и растежа на космите;
 • ноотропна активност;
 • активност за облекчаване на стреса;
 • антихипергликемичен ефект;
 • невропротективна активност;
 • антикаталептична активност;
 • антидиабетна активност;
 • противоракова активност;
 • радиопротективна активност;
 • анти-исхемична активност.

масло от нардNardostachys jatamansi обикновено се използва под формата на масло, наречено Spikenard oil и като орална добавка. Ризомите (подземни стъбла) могат да бъдат раздробени и дестилирани в интензивно ароматно кехлибарено етерично масло, което е с много плътна консистенция. Маслото от Nard се използва като парфюм, тамян, седатив и билково лекарство за борба с безсъние, затруднения при раждане и други заболявания. Маслото от нард се използва локално при наранявания на кожата и за растеж на косата. То показва различни фармакологични активности, включително антимикробна, противогъбична, хипотензивна, антиаритмична и антиконвулсивна активност.

Неговите коренища се използват в традиционните лекарства в различни медицински системи. Използва се като добър стимулант, антиспазматичен, тонизиращ, лаксативен и антиепилептичен агент. Традиционно се включва в лечението на широк спектър от заболявания, засягащи храносмилателната, кръвоносната, нервната, дихателната, пикочната, репродуктивната системи и кожата.

Корените и коренищата на Nardostachys jatamansi са използвани за лечение на истерия, синкопна епилепсия и умствена слабост. Той също така проявява кардиопротективна активност и се използва при лечение на нервни заболявания.

Механизми на действие на индийски нард

 • увеличава нивата на следните ключови невротрансмитери в мозъка: GABA (гама-аминобутиринова киселина), норепинефрин, допамин, серотонин, 5-хидроксииндолоцетна киселина;
 • инхибира възпалителните цитокини IL-1, IL-6 и тумор некротизиращ фактор алфа (TNF-a);
 • деактивира р38 митоген-активирани протеин кинази (MAPKs), клас ензими, участващи в възпалителния отговор на стрес.

Индийският нард е билка на Аюрведа, която се характеризира с антистрес, антиконвулсивни, антиепилептични и стимулиращи когнитивните способности на индивида свойства. За тези ефекти, учените все още не разполагат с достатъчно доказателства. Относно когнитивната функция е установено, че билката я поддържа при здрави млади гризачи и я възстановява при по-възрастни плъхове - доказателствата в това отношение са все още недостатъчни. Изглежда има повече доказателства за невропротективните свойства на индийски нард, а едно проучване предполага мощни негови антидепресивни ефекти. За него е доказано, че има успокояващ ефект, въпреки че увеличава моноамините в мозъка (което нормално е свързано с психостимулацията). Отвъд мозъка, изглежда, че билката има общи антиоксидантни ефекти и изненадващо количество доказателства при гризачи за поддържане защита срещу панкреатит. Този ефект не е изследван при хора.

Изследванията забелязват и седативна и антиспазмолитична ефективност на билката. Проучвания относно хепатопротективните свойства и такива защитаващи панкреаса изглеждат обещаващи. Предстои да бъдат уточнени и кардиозащитните свойства на индийския нард. Изглежда, че има общи невропротективни ефекти и антикаталептични.

Индийският нард е естествен тоник за мозъка и нервите, като подобрява паметта. Действа успокояващо и релаксиращо на нервната система. Nardostachys Jatamansi е известна успокояваща билка в Аюрведа и Уни медицината. В аюрведа се предписва срещу стрес, спазми, епилепсия, конвулсии и истерия. Всъщност тя е една от отличните билки за лечение на епилепсия.

Ползи за здравето от индийски нард:

индийски нард

1. Подобрява ученето и паметта

Ацетилхолинестеразата е ензим, който разгражда невротрансмитер, необходим за учене и памет, наречен ацетилхолин. Инхибиторите на ацетилхолинестеразата подобряват когнитивната функция при животни. Nardostachys jatamansi намалява активността на ацетилхолинестеразата с 50% в мозъците на мишките. Намаляването на активността на ацетилхолинестеразата води до подобряване на ученето и паметта при плъхове.

2. Намалява стреса

В опит е показано, че билката възпрепятства увеличаването на кортизола и предотвратява образуването на язви при мишки, изложени на студ.

3. Може да лекува депресия

Nardostachys jatamansi е традиционно включен в смес от билки, която се използва за лечение на депресия и тревожност. При мишки, изложени на стрес тестове, билковото лекарство намалява депресивните симптоми. Ефектът е подобен на популярни антидепресанти.

4. Защитава от радиация

Приета 15 дни преди излагане на радиация, намалява радиационната болест при мишки, намалява стреса и предпазва от увреждане на ДНК. Радиацията често се използва за лечение на някои видове рак. Въпреки това, лъчетерапията е известно, че повишава риска от други заболявания в кръвоносната система. Нардът защитава от увреждане на кръвта и лимфните тъкани, причина за което е радиационното лъчение насочено към мишките.

5. Притежава антиоксидантни ефекти

Намалява оксидативното увреждане на ДНК и мазнините - резултати от клетъчните изследвания.

стръкче нард6. Може да помогне за лечение на Синдром на хроничната умора

Билката е в състояние да тушира симптомите, свързани със Синдрома на хроничната умора (CFS). Признаците на отчаяние, повишена тревожност и понижено движение, биват обратими при животински модели, които са третирани с нея.

7. Може да предпази от припадъци

Предпазва от пристъпи и нарушено доброволно движение (дискинезия). Лечението на мишки показва значително повишение на антиоксидантите, които предпазват невроните (супероксид дисмутаза и глутатион редуктаза) в мозъка. Мишките, които са провокирани след лечение с Nardostachys jatamansi, са имали повишена резистентност към пристъпи.

8. Третира безсъние

Четири грама Nardostachys jatamansi 3 пъти дневно намаляват времето за заспиване с 61% и увеличават размера на съня с 48% при 34 пациенти с безсъние.

9. Може да защити сърцето

Доксорубицин е лекарство, което причинява сърдечно увреждане. Nardostachys jatamansi възстановява антиоксидантните ензими и намалява оксидативното увреждане при плъхове, изложени на доксорубицин. Възстановява функцията на мембранната сърдечна клетка при плъхове, получили доксорубицин.

10. Може да намали възпалението

Предотвратява възпалението, причинено от инжектиране на бактерии в кръвта на мишките.

11. Защитава панкреаса

Билката намалява възпалението при миши модел на възпаление на панкреаса (панкреатит). Понижава клетъчната смърт при панкреатит, причинен от алкохол.

Nardostachys jatamansi напълно възпрепятства увеличаването на кръвната захар и инсулина, което обикновено се наблюдава при плъхове, на които се прилага лекарството стрептозотоцин. Билката предотвратява увреждането на клетките на панкреаса, които продуцират инсулин (бета клетки), като възпрепятства освобождаването на NF-kappaB.

12. Действа хепатопротективно

Възстановява чернодробното увреждане и повишават честотата на преживяемост при плъхове, лекувани с токсични за черния дроб лекарства.

13. Може да увеличи растежа на космите

Маслото от Nardostachys jatamansi, използвано локално, увеличава растежа на косъма с 30% при мишки.

14. Има антимикробна активност

Използва се традиционно в Индия за лечение на инфекции. Етеричното масло от Nardostachys jatamansi забавя растежа на гъбите Aspergillus flavus, Aspergillus niger и Fusarium oxysporum. Екстрактът от билката има значителни антибактериални свойства, установени при клетъчни изследвания.

15. Има противоракови ефекти

Причинява клетъчна смърт на клетки от рак на гърдата (апоптоза) и предотвратява растежа им. Спира растежа на рака на нервната тъкан и увеличава активността на р53, протеин, който помага да се предотврати образуването на рак.

По-голямата част от проучванията на Nardostachys jatamansi са били с гризачи. Докато тези изследвания са обещаващи, контролирани клинични изпитвания са необходими за репликиране на ефектите, наблюдавани при гризачите. Възможните отпускащи и седативни ефекти, все още не са проучени директно при хора. Има способността да инхибира ацетилхолинестеразата - слаба до умерена ефективност, като молекулата (ите), медиираща това инхибиране, все още не е известна. Изглежда, че притежава свойства за засилване на паметта както при младежи, така и при възрастни хора, но това заключение се нуждае от още изследвания. Предварителните данни при мишки показват сравнително мощни антидепресивни ефекти, нуждаещи се от повече доказателства. Билката изгелжда притежава и адаптогенни свойства. Понастоящем това не е подкрепено от изследвания при хора, а има само налични многобройни проучвания върху животни.

Форми на приложение на индийски нард

Предлага се под формата на корен, масло и прах.

Дозиране на Nardostachys jatamansi

Докато оптималната доза не е установена, клиничните изпитвания са използвали доза от 12 грама / ден прахообразен корен.

Предимства на индийски нард

 • Действие върху косата - масленият екстракт е полезен при растежа на косата, като я прави гладка, копринена и здрава. Използва се за подобряване на тена и осигурява блестящ вид на тялото. Прах от корена се разтваря във вода и се нанася върху кожата - благопиятства текстурата й.
 • Осигурява добро сърдечно здраве, както се наблюдава при мишки.
 • Лечебното растение е полезно за укрепване на мозъчните способности и за борба с психичните проблеми, като в същото време придава спокойствие на индивида.
 • Укрепва нервната система - помага да се осигури жизненост, сила на тялото, така добри за нервната система.
 • Понижава стреса - растението има силата да намали стреса, безпокойството и напрежението чрез балансиране на биохимичните реакции в организма. Добре е да имате хладен и здрав ум и действа като един от най-добрите тонизиращи съдовете за подмладяване на съзнанието. Той улеснява здравия сън, така добър за тези, които имат стресиращ живот.
 • Действие при кожни инфекции -  усещането за парене на кожата и възпалението се тушират, когато се прилага извлек от прах от идийски нард, приготвен в студена вода.
 • Чернодробни проблеми - показват хепатопротективни ефекти заедно с momordica charantia и ferula asafetida.
 • Антидепресант - екстрактът от N. jatamansi показва антидепресантни свойства.
 • Антифунгиален агент - етеричното масло от него действа срещу гъби като Aspergillus flavus и Aspergillus niger.

Най-доброто използване на билката

 1. Използва се за придаване на черен цвят на косата и предотвратява почервеняването на същата. Нейното лекарствено масло в комбинация с бадем е много полезно за гладка и копринена коса.
 2. Тя е от полза за хиперактивните деца и е полезна за намаляване на хиперактивността, безпокойството и агресивността им.
 3. Хепатопротективните й характеристики са полезни при хепатита, предотвратявайки уголемяването на черния дроб и жълтеницата.
 4. Маслото помага да се успокои тялото и ума, като по този начин се облекчава и главоболие и мигрена.
 5. Неговият корен се използва за подготовка на силно ароматно етерично масло. То се включва основно в лечението на безсъние, но и при проблеми, свързани с раждането.
 6. Индийският нард се използва като аналгетик и диуретик в Унани медицината.
 7. Използва се за производство на парфюми.
 8. Коренът на прах се употребява за лечение на чревни паразити.

Изследвания на индийски нард

 • В Аюрведа корените на Nardostachys jatamansi са били клинично използвани за техните анти-исхемични, антиоксидантни, антиконвулсантни и неврозащитни действия. Настоящото изследване е предприето за оценка на потенциала на N. jatmansi като подобрител на паметта. Три дози (50, 100 и 200 мг / кг, приети през устата) от етанолов екстракт от N. jatamansi се прилагат в продължение на 8 последователни дни както при млади, така и при възрастни мишки. Дозата 200 мг / кг от етанолов екстракт от N. jatmansi значително подобрява ученето и паметта при млади мишки и също така обръща амнезията, индуцирана от диазепам (1 мг / кг, интраперитонеално) и скополамин (0,4 мг / кг, интраперитонеално). Освен това, тази доза обърща стареещата индуцирана амнезия, настъпваща поради естественото стареене на мишките. N. jatmansi може да се окаже полезен възстановител на паметта при лечението на деменция, наблюдавана при възрастни хора. Основният механизъм на действие може да се отдаде на нейното антиоксидантно свойство.
 • Nardostachys jatamansi коренища били подложени на екстракция, фракциониране и изолиране на терпеноидни съединения. Изолирани са три терпеноидни съединения - нардална, ятаманова киселина и нардин. Тези съединения са идентифицирани на базата на физични и спектрални методи и сравнение с автентични съединения. Суровият екстракт, фракциите и две от изолираните съединения са тествани за тяхната активност за растеж на космена покривка. Проучванията в това отношение показват добри резултати за екстракта, фракцията и изолираните съединения. Доколкото е известно, това изследване е първият доклад за изолирането на активни съединения от N. jatamansi, които влияят положително върху растежа на космите. Освен това, въпреки че растението е разработено много добре през последните 70 години, това е първият път, когато всичките три съединения са докладвани в едно и също проучване.

За етеричното масло от индийски нард (Jatamansi)

Това тъмнозелено масло, известно още като хималайско грозде, се дестилира от корените на растението, събрани в горите на Непал. То е важна единица от Аюрведа в цяла Индия. Маслото Jatamansi има силен аромат на влажна земя.

Едно от най-ефективните етерични масла е за поддържане на спокойния ум и балансирано тяло. Тези, които страдат от тревожност или са прекалено натоварени физически и психически, ще се почувстват изключително от редовното използване на това специално масло. Успокоява и стабилизира и е много почитан заради способността му да поддържа дълбок сън и да помага на човек да работи, освобождавайки се от подсъзнателна травма. Маслото от вида Spikenard е подобно на това от валериана, но се счита за предпочитано, защото прониква в тъканите по-добре и притежава по-сладък и по-приятен аромат. Едно от най-важните билкови лекарства е за справяне със скръб след загубата на любим човек. То може да се използва и за помазване на онези, които преминават от живот към смърт.

Как да използваме маслото от индийски нард?

 • за спокоен и дълбок сън - капнете по капка от маслото на ходилата и главата си. След сън може да споделите уникалното усещане.
 • в моменти на стрес и тревога -  за да поддържате балансиран, спокоен ум и емоционално равновесие, добавете една капка етерично масло jatamansi към една чаена лъжичка масло за масаж и приложете върху челото и встрани на него.
 • директна инхалация с маслото - поставете капка от това дълбоко успокояващо масло в дланта си и леко разтривайте дланите си. След това приближете ръцете към лицето си и направете дълбоко вдишване.

Други начини за използване на етерично масло Jatamansi

Смесете маслото jatamansi с масло за масаж като марула или жожоба и използвайте релаксиращата, успокояваща масажираща смес за цялото си тяло преди или след вана или душ. Добавете няколко капки и нанесете като топъл компрес, за да успокоите и отпуснете определена част от тялото.

Рецепта:

- 8 капки масло от jatamansi;
- 7 капки масло от градински чай;
- 15 капки масло от грейпфрут;
- около 56 грама масло за масаж.

Това тежко, сладко-дървесно масло jatamasi напомня на валериановото, но е по-сладко и по-приятно. То се смесва добре с кедрово дърво, масло от сандалово дърво, лавандулово масло, пачули, борово масло и масло от ветивер.

Мъдростта на Аюрведа за етерично масло Jatamansi

Jatamansi е сред най-почитаните билкиови лекарства в Аюрведа. От гледна точка на аюрведа, Jatamansi е върховно лекарство за проблемите, причинени от Vata (Вятър), която довежда до влошаване на тъканта, изчерпва енергията и създава сухота, умора и постоянно недоволство. Чрез балансиране на "вятъра" това масло от Хималаите ще спомогне за забавянето на прекалено активния ум и ще подкрепи спокойствието. Полезно е при гняв и ярост.

Съображения за безопасност на употреба на етерично масло Jatamansi

Не употребявайте вътрешно маслото. Въпреки че потенциалът за раздразнение на кожата е нисък, не се прилага директно върху очите или лигавиците. Бременните жени, кърмещите майки и децата не трябва да използват този продукт без предварително да се консултират с лицензиран медицински специалист.

Мнения на потребители за действията на маслото от индийски нард

Потребителите съобщават, че маслото ефективно третира възпаление на рани и акне в рамките на няколко часа. Когато се прилага върху кожата, те съобщават и за намаляване на бръчките и възвръщане на по-младежки вид. Помагало им естествено да лекуват главоболие, тревожност и болка. Много от тях го прилагат на краката си след тренировка за лечение на крампи  и болки. Съобщават, че също така работи чудесно като помощ за сън и естествено лечение на безсъние.

Потребителите споделят, че маслото е с много остра миризма, когато се подушва от бутилката, но ароматът му става по-фин ако се изпозлват само няколко капки от него. Освен това, няма съобщени нежелани реакции или предозиране.

Внимание!

прах от корен на нардНяма добре документирани нежелани реакции при употребата на билката като цяло. Пациентите, които имат реакции на свръхчувствителност, са бременни или кърмещи жени или приемат лекарства, отпускани по лекарско предписание, трябва да използват билката след консултация с лекар или специалист, занимаващ се с билколечение. Трябва да се избягва съвместната употреба на индийски нард и медикаменти - липсват клинични проучвания относно взаимодействия помежду им.

Ароматът на кората на индийски нард може да предизвика дразнене на очите. Хората, страдащи от свръхчувствителност, включително към представители от семейството към което принадлежи билката, трябва да избягват употребата й. Консумирането на излишък от билката води до гадене, повръщане, диария и коремна болка. Това може да доведе и до проблеми с уринирането и проява на колики.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Nardostachys_jatamansi
http://www.iucnredlist.org/details/50126627/0
https://www.selfhacked.com/blog/nardostachys-jatamansi-benefits/
https://examine.com/supplements/nardostachys-jatamansi/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16579738
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113354/
http://www.gyanunlimited.com/health/10-wonder-benefits-and-uses-of-nardostachys-jatamansi/10669/
http://www.floracopeia.com/Essential-Oils/essential-oils-sub/wild-harvested-jatamansi-oil.html
http://www.orientjchem.org/vol32no2/medicinal-properties-of-nardostachys-jatamansi-a-review/
http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200022534

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиЛеченияПсихологияСоциални грижиСпортСнимкиТестовеИсторияХранене при...Алт. медицинаЛайфстайлНовиниФизиология