Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Заскрежена орешарка

Заскрежена орешарка

Сем. Tricholomataceae

Заскрежена орешарка - изображение

ОТРОВНА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е широко дъговидна със заоблена гърбица, а развита - плоска с вдлъбнатина в средата, с диаметър от 6 до 12 см. Цвета е мръсно бял, подобно на натрита с варовик, с концентрични воднисти кръгове, които при по-стари екземпляри почти не се забелязват. Ръбът в началото е подвит навътре, а после - изправен до вълновиден.

Месото на гъбата е бяло, в началото е твърдо, а после меко, с приятен вкус и аромат.

Гъбата има пластинки, които са прираснали към пънчето, като при по-старите представители те се спускат по него. Те са гъсти, тънки и бледокремави на цвят. Споровият прах е бял на цвят.

Гъбата има пънче с цилиндрична форма, понякога в основата е задебелено, с диаметър около 4-8 на 0,3-1,3 см. То е плътно, голо, еластично, твърдо, бледокремаво до жълтеникаво на цвят.

Разпространение:
Гъбата расте на самодивски кръгове или на големи групи в иглолистни, по-рядко в широколистни гори, през месеците от май до ноември.

Предназначение:

Отровна гъба заради съдържащото се в нея малко количество мускарин. При консумация може да причини стомашно-чревни разтройства, но не и смърт.

Още по темата:

2.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЛюбопитноКлинични пътекиИсторияСнимкиХранене при...Здравни съветиОткритияРецептиЛеченияЛайфстайлСпециалистиХрани и ястияДиетиСъставкиПроизводителиПсихологияАлт. медицина