Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Диморфандра молис

Диморфандра молис

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Диморфандра молис - изображение

Диморфандра молис (Dimorphandra mollis, Fava d'anta) представлява дървесен вид, характерна растителност за Бразилия. Отнася се към семейство Бобови (Leguminosae, Fabaceae). Видът е недостатъчно проучен и известен относно състав, свойства и медицинско приложение.

Устройство на диморфандра молис

дърво диморфандра молисDimorphandra mollis е широколистно дърво с отворена корона с височина 8-14 метра. Стволът му може да бъде с диаметър от 30 до 50 см. Новозасадените млади дървета растът доста бавно, като до края на втората си година от развитието им не достигнат височина повече от 2,5 метра. Живее в симбиоза с почвени бактерии, които му помагат да усвоява атмосферния азот. Той може да се използва и от други растения, които се развиват наблизо.

 

Разпространение на диморфандра молис

Растението е с роден ареал на развитие в части от Северна Америка, Парагвай, Централна и Източна Бразилия, Боливия. Расте в районите на саваната, където може да бъде открито в първични и вторични гори, обикновено по склонове и на добре дренирани почви. Обича слънчевата експозиция. Успява да се развива и на бедни на хранителни вещества и сухи почви.

Използваема част на диморфандра молис

С медицински цели се употребяват кората, семената, цветовете, плодовете и листата на билката.

Химичен състав на диморфандра молис

цветове на диморфандра молис

 

 

Растението съдържа кверцетин, астилбин и рутин. Проведено изследване показва, че младите листа на билката са с най-високо съдържание на рутин от всички нейни части. Кората му е източник на танини, багрила и мастило.

 

Лечебни свойства и приложение на диморфандра молис

Растителният вид е добре известен със своите антиоксидантни, антитромбоцитни и предимно вазозащитни свойства. В ареала на своето разпространение е известен и се използва най-вече като вазопротектор. Рутинът, изолиран от билката, се употребява широко за производство на лекарства за заболявания на кръвообращението, като е и основна търговска нишка в Бразилия.

зелени цветове на диморфандра молисКората на диморфандра молис традиционно в Бразилия се прилага за лечение на рани, язви и различни кожни проблеми. Тя притежава силно стягащо, хемостатично и адстрингентно свойство поради наличието на танини в нея. Участва още в лекуването на диария, дизентерия и кръвоизливи от матката. Семената на Fava d'anta също са богати на танин и имат подобна на кората употреба. Листата на растението действат тонизиращо на организма.

Изолираният от него астилбин притежава инсектицидна активност срещу видовете Anticarsia gemmatalis и Spodoptera frugiperda.

Други приложения на растението

Листата се използват като уплътнителен материал за подложки за възглавници и постели. От кората  на диморфандра молис се получава червено багрило. То може да се използва за създаване на червено мастило.

Дървесината на вида е умерено тежка, мека за рязане, със зърниста дори до неравномерна структура. Устойчива е на атаките на дървесни вредители. Използва се за направата на дъски, кутии, фасети, пана и играчки, като твърдо гориво и за производство на дървени въглища.

Внимание!

Продължителната употреба на билката трябва да се осъществява под лекарски контрол. Това се налага поради неизяснените остра и хронична токсична негова доза. В това направление има направени изследвания с гризачи, които се нуждаят от продължение.

Семената на растението се оказват токсични за говедата.

4.8, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org
http://tropical.theferns.info
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/17429140802707035
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-695X2010000400022

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИзследванияБотаникаЛюбопитноЛеченияОрганизации