Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Dipsacales Сем. Valerianaceae (Дилянкови) Диворастяща мотовилка, Мотовилка, Градинска салата, Полска кълнова салата, Царевична салата

Диворастяща мотовилка, Мотовилка, Градинска салата, Полска кълнова салата, Царевична салата

Сем. Valerianaceae (Дилянкови)

Диворастяща мотовилка, Мотовилка, Градинска салата, Полска кълнова салата, Царевична салата - изображение

Диворастяща мотовилка, Мотовилка, Градинска салата, Полска кълнова салата, Царевична салата (Valerianella locusta, Corn salad) представлява диворастящо, тревисто растение, което принадлежи към семейство Дилянкови (Valerianaceae). Понякога се приема като плевел, защото расте повсеместно по поля и градини. Името си "Царевична салата" носи от разпространението му и в царевични насаждения.

В продължение на векове растението се е отглеждало с кулинарна цел, поради здравословните ползи от консумацията му.

Устройство на мотовилка

 

С настъпване на топлото време, царевичната салата развива стъбло с около 0,3 м височина с малки стволови листа. Листата на полската кълнова салата са гладки, нежни, имат издължена форма подобна на лопатка, оцветени в светло зелено.

 

 

Те се развиват под формата на розетка в началото на растежа на мотовилката, преди да се оформят стъблото и цветоносните дръжки.

Има две разновидности на диворастящата мотовилка. Едното растение развива листна маса с тъмно зелено оцветяване и плътна текстура, а другото листа със светло зелено оцветяване и по-издължена форма.

 

Цветовете са малки, множество на брой, оцветени в сребристо-синьо и събрани в кръгли съцветия. Те се развиват на двойните цветни разклонения на стъблото.

Този начин на оформяне на вида на диворастящата мотовилка, прилича на дървения уред мотовилка, който се използва за навиване и изпъване на прежда.

 

 

Разпространение на мотовилка

Установява се по целия европейски континент, Северна Африка и Западна Азия. Това е често срещан плевел в запустели места и култивирани земи. В голяма част от Европа и Азия, както и в Северна Америка, царевичната салата е култивирана и се отглежда като зеленчук през студените сезони.

Използваема част на мотовилка

Употребяват се младите, малки листенца на мотовилката.

Химичен състав на мотовилка

Царевичната салата съдържа изключително ниско количество незаменими аминокиселини, а омега-3 и омега-6 мастни киселини липсват в състава й. Установени други вещества в нея са фибри, захари, белтъчини, въглехидрати, високи количества на витамин А и витамин С, както и на минералите калий, фосфор и калций, натрий, желязо, магнезий и манган.

Приложение на мотовилка

И двете разновидности на мотовилката са ядливи в суров вид или обработени по различен начин. Царевичната салата се използва изцяло като здравословна храна под формата на салата или като гарнитура и декорация на редица кулинарни творения. Подходяща съставна единица е в менюто на вегетарианците и суровоядците.

Салатата е много популярна в кулинарните предели на Германия, през по-голямата част от годината. Преди употреба трябва внимателно да се почисти, защото в основата на листата се събират много пясък и прах. Продуктът се съхранява в хладилник, както всички останали зелени салати. Преди употреба се накисва във вода, за да се извлекат нитратите от него, а се консумира 2-3 дни след откъсването му. Царевичната салата има сладък привкус, като в зависимост от предпочитанията може да бъде комбинирана с други зелени салати като рукола, маруля, цикория, спанак, както и с червено цвекло, кресон, чушки, моркови и репички. Може да се влага и в картофени салати, супи, яхнии и омлети.

Салатата от мотовилка, приета преди основното ястие, засилва отделянето на храносмилателни сокове и съответно стимулира храносмилателните процеси. Като всички останали свежи салати притежава протективни свойства срещу неоплазии на стомаха и подобрява дейността на отделителната и сърдечно-съдовата системи.

Внимание!

Съществува риск от появата на алергична реакция, резултат от консумацията на мотовилка или други подобни нежелани ефекти, последица от начина й на отглеждане – с участието на торове или като биологично чист продукт.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноМедицински изследванияАлтернативна медицинаЛайфстайлЛеченияРецептиНовиниХранене при...Храни и ястияДиетиАнкетиКлинични пътекиИсторияПроизводителиСпортСнимкиСпециалистиНормативни актовеЗаведенияОрганизацииСоциални грижиИнтервютаФизиология