Гуар

Гуар (Cyamopsis tetragonoloba) представлява едногодишно бобово растение и източник на смола, която се нарича гума гуар. Класифицира се към семейство Бобови (Fabaceae, Leguminosae). Ендоспермът на семената на гуар е източник на водоразтворима гума, която се използва като стабилизатор, емулгатор и сгъстител в различни хранителни продукти и допринася за частта от разтворими диетични фибри от общите диетични фибри в семената. Като хранителна добавка, тя емулгира, свързва вода, предотвратява образуването на ледени кристали в замразени продукти, овлажнява, сгъстява, стабилизира и суспендира много системи течност-твърдо вещество. Гума гуар е гел-образуващ галактоманан.
Бобовото растение, отглеждано от векове главно в Индия и Пакистан, където е най-важната култура, която отдавна се използва като храна за хора и животни. Ценно е в сеитбообращението, тъй като живее в симбиоза с азотфиксиращи бактерии. Земеделците в полусухите райони на Раджастан следват сеитбообращението и използват гуар, за да попълнят почвата с основни торове и азотна фиксация преди следващата култура. Гуарът има много функции за хранене на хора и животни, но желиращият агент в неговите семена (гума гуар) е най-важната употреба. Търсенето се увеличава поради използването на гума гуар при хидравлично разбиване (газ от нефтени шисти). Също така е основна съставка на играчката Slime. Около 80% от световното производство се извършва в Индия, но поради голямото търсене растението се въвежда и на други места.
Гума гуар има силна склонност към образуване на водородна връзка във вода, което го прави нов сгъстител и стабилизатор. Водните разтвори на гума гуар са много вискозни по природа. Поради тези свойства има широко приложение в индустрии като хранителна, фармацевтична, текстилна, петролна, в производтсвото на бои, хартия, експлозиви и козметика. Друга причина за популярността му в индустрията е ниската му цена. Икономичният му характер го прави популярен в индустрията за дъвки и стабилизатори. В хранително-вкусовата промишленост има широко приложение в производството на сладолед, сосове, напитки, печива и месни; смеси за торти, сирена за мазане, дресинги. Използва се и в хранителни продукти за добавки като диетични фибри. Консумацията му намалява риска от сърдечни заболявания, като понижава нивото на холестерола в тялото, контролира диабета и поддържа движението на червата.
Производството на гума гуар се развива през 40-те и 50-те години на миналия век в Съединените щати (BeMiller 2009). Гуарът е бил внесен там преди Първата световна война предимно като зелена тор, но не е бил използван в промишлеността до 1943 г. и вероятно това е основната причина да бъде изследван в ограничен мащаб. По това време предлагането на гума от рожкови, която се използва широко в хартиената и текстилната промишленост и се внася от Европа и Северна Африка, е намаляло.
Потреблението на гума гуар бързо се увеличи, но разработването на анионни и катионни производни на гума гуар и тяхното използване в стимулиране на нефтени и газови кладенци, дава сегашното й търговско значение. При щамповането на текстил и килими гума гуар сгъстява багрилните разтвори, което позволява да се произвеждат по-отчетливи отпечатани шарки. Гума гуар се използва в експлозиви повече от 25 години като добавка към динамита за блокиране на водата. През последните години тя се превърна в основния желиращ агент в суспензиите на водна основа. Производството на хартия се подобрява чрез добавяне на малки количества гума гуар към целулозата. Тя служи като добавка за дефлокулация на влакна и за устойчивост на сухота.
Устройство на гуар
Изображение: Dinesh Valke from Thane, India, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Cyamopsis tetragonoloba расте изправен, достигайки максимална височина до 2-3 метра. Има основно единично стъбло с базално разклонение или фини разклонения по стъблото. Главните корени от гуар имат достъп до почвена влага на малка дълбочина на почвата. Това бобово растение развива коренови възли с азотфиксиращи почвени бактерии ризобии в повърхностната част на своята коренова система. Листата и стъблата му са предимно овласени, в зависимост от сорта. Неговите фини листа имат удължена овална форма, дължина от 5 до 10 сантиметра и алтернативно разположение. Съцветията грозд растат в пазвите на растението и са бели до синкави на цвят. Развиващите се шушулки са плоски и тънки, съдържащи 5 до 12 малки овални семена с дължина 5 милиметра. Обикновено зрелите семена са бели или сиви, но при излишна влага те могат да почернеят и да загубят способността си за покълване.
Разпространение на гуар
Произходът му е неизвестен, тъй като никога не е бил срещан в дивата природа. Предполага се, че се е развил от африканския вид Cyamopsis senegalensis. Допълнително е опитомен в Южна Азия, където е бил култивиран от векове. Гуарът расте добре в полусухи райони, но са му необходими чести валежи.
В Индия гуарът се отглежда главно в сухи места на Раджастан, Хариана, Гуджарат и Пенджаб и в ограничена степен в Утар Прадеш и Мадхя Прадеш. Гуарът също се отглежда в Пакистан като пазарна култура и в ограничена степен в други части на света като Австралия, Бангладеш, Бразилия, Мианмар, Южна Африка, югозападна част на САЩ и Шри Ланка.
Билката е слънцелюбива, толерантна към високи температури на околната среда, но много податлива на замръзване. За максимален растеж се нуждае от температура на почвата 25-30°C и в идеалния случай сух климат с оскъдни, но редовни валежи. Изисква дъжд за оптимален растеж преди засаждане и отново, за да предизвика узряване на семената. Излишъкът от влага по време на ранната фаза на растеж и след узряването на семената води до по-ниско качество на зърната гуар. Дъждът на мусоните в северните части на Индия и Пакистан като цяло осигурява идеални условия за отглеждане на гуара. Почти 90% от световния гуар се отглежда в Индия и Пакистан. Уникалното изискване за точно количество дъжд в определен момент на растеж и узряване прави тази култура до голяма степен зависима от годишния модел на валежите и причинява случайни големи колебания в предлагането и цените на гуара. Гуарът се отглежда и в южното полукълбо в полусухи зони в Бразилия, Австралия, Южна Африка и южната част на САЩ като Тексас или Аризона. Общото производство на семена от гуар в тези страни се оценява на 15 000 MT годишно. Агроклиматичните условия в Австралия също са доста благоприятни за отглеждането на гуар. Бяха положени усилия за насърчаване на отглеждането на гуар в Австралия от Министерството на земеделието и Агенцията за индустриално развитие на селските райони. По същия начин се съобщава, че страни като Китай и Тайланд също се опитват да отглеждат гуар. Следователно в бъдеще гуарът може да не остане монопол на Индия и Пакистан.
Индия представлява 80% от общото производство на гуар в света и 70% от него се отглежда в Раджастан. Годишното производство на гуар през последните 3 години варира от 11 00 000 до 12 87 000 MT. В Пакистан, преди 90-те години, около 80% от гуара се отглежда при поливни условия, поради което добивът на хектар е по-висок. Годишното производство на гуар през този период варира между 180 000 и 250 000 MT годишно.
Използваема част на гуар
Растенията гуар могат да се използват като храна за едър рогат добитък, но поради циановодородната киселина в зърната им трябва да се употребяват само зрели зърна. Насажденията увеличават добива на следващите култури, тъй като това бобово растение запазва съдържанието на хранителни вещества в почвата.
Листата от гуар могат да се използват като спанак, а шушулките се приготвят като салата или зеленчуци. Зърната му са питателни, но протеинът им не е използваем от хората, освен ако не са препечени, за да се унищожи инхибитора на трипсина в тях. Листата се използват при астма и за лечение на нощна слепота, а шушулките и семената при възпаление, навяхвания, артрит.
С различни цели се прилага и добитата от билката гума гуар.
Химичен състав на гуар
Ядрото гуар се състои от няколко слоя, а именно външна обвивка (16-18%), зародиш (43-46%) и ендосперм (34-40%). Зародишната част на семената му е предимно протеин, а ендосперма предимно галактоманан. Ендоспермът на семената на растението се състои от голям полизахарид, състоящ се от галактоза и маноза - галактоманан. Този полимер е водоразтворим и проявява вискозифициращ ефект във вода.
Заглавно изображение: Dinesh Valke from Thane, India, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Билката съдържа - стероли, β-ситостерол, авенастерол, кампестерол, танини и феноли, кверцетин, генистейн, каемферол, кафеена киселина, диадезин, галова киселина, кумарин, елагова киселина, стигмастерол.
Листата и шушулките й съдържат въглехидрати, протеини, фибри, галактомани, аскорбинова киселина и кондензирани танини заедно с кафеена киселина, галова киселина и гентизинова киселина, р-кумарова киселина, астрагалин, Р-хидроксицинамил и кониферилов алкохол.
Друг полифенолен състав на растението включва галотанини, галова киселина и производни на галовата киселина, мирицетин-7-глюкозид-3-гликозид, хлорогенова киселина, елегова киселина, 2,4,3 трихидрокси бензоена киселина, тексазин-7-О-глюкозид и р-кумарил хининова киселина.
От семената на растението са извлечени 3-епикатонова киселина, тритерпеноидни сапонини.
Общото съдържание на липиди в брашното от гуар е отчетено като 7% от тегло на брашно от семена гуар, което включва въглеводороди стерол естер 1,1%, триацилглицерол 94,6%, свободни мастни киселини 1,0%, частично ацилглицерол 1,8%, полярни липиди 0,5%.
Лечебни свойства и приложение на гума гуар
Добиване на гума гуар
Смолата се извлича от семенато основно чрез механичен процес на печене, диференциално триене, пресяване и полиране. Семената се раздробяват и зародишът се отделя от ендосперма. Две половини от ендосперма се получават от всяко семе и са известни като неолющен гуар. Когато финият слой влакнест материал, който образува обвивката, се отстрани и се отдели от половините на ендосперма чрез полиране, се получават рафинирани гуарови части. Обвивката (люспите) и зародишната част на семената от гуар се наричат брашно от гуар, което е основен страничен продукт от обработката на прах от гума гуар и се използва като храна за едър рогат добитък. След това рафинираните части от гуар се обработват и завършват в прахове (известни като гума гуар) по различни начини и техники на обработка в зависимост от желания краен продукт. Предварително хидратираните парчета гуар се раздробяват в мелница и след това се обработват равномерно в ултра фина мелница, която смила парчетата, без да отделя твърде много топлина. Смленият материал се изсушава и преминава през сита за сортиране на материала според размера на частиците. Предлагат се различни степени в зависимост от цвета, размера на мрежата, вискозитетния потенциал и степента на хидратация. В промишлената обработка на гума гуар екструзията също е включена преди хидратиране и лющене. След тези стъпки се извършва смилането и сушенето. Включването на екструзия дава прах от гума гуар с подобрена степен на хидратация. Страничните продукти от производството на гума гуар се използват за храна за едър рогат добитък.
Семената се изсушават, смилат се на прах, след което се смесват с вода, за да се образува вискозна субстанция, известна като гума гуар. Това включва около 86% водоразтворима лепкава смес, състояща се главно от галактоманин.
Свойства на гума гуар
- антидиабетно;
- хипохолестеролемично;
- противоязвено;
- цитопротективно;
- антихолинергично;
- антикоагулантно;
- хемолитично;
- антимикробно;
- антиастматично;
- противовъзпалително;
- антихелминтно;
- ранозаздравяващо.
Изображение: The original uploader was Quintinz at English Wikipedia., CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Счита се за ценен източник за хранителни продукти. Във фармацевтичните комбинации гумата е била използвана като носител на лекарства в дебелото черво, контролираното им освобождаване, като свързващо вещество, дезинтегрант при орално приложение, в продукти за локално приложение като суспендиращ, сгъстяващ и стабилизиращ агент.
Гума гуар е леко слабително, помага за понижаване на нивата на холестерола в кръвта и действа като храносмилателен тоник. Приема се вътрешно като ефективно, но много нежно слабително средство. Също така забавя изпразването на стомаха и усвояването на въглехидратите, като по този начин помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Това може да бъде от голямо значение за хора с проблеми с нивото на кръвната захар, като диабетици и преддиабетици.
Има слаб хиполипидемичен ефект и слаб понижаващ кръвната захар ефект.
Гума гуар е слабително средство. Помага за нормализиране на съдържанието на влага в изпражненията, абсорбира излишната течност при тези с диария и омекотява изпражненията при тези със запек. Също така може да помогне за намаляване на количеството холестерол и захар, които се абсорбират в червата.
Хората използват гума гуар при запек, диария, синдром на раздразнените черва, висок холестерол и високо кръвно налягане. Използва се и при затлъстяване, диабет, за предотвратяване на "втвърдяване на артериите" (атеросклероза).
Гума гуар е често използвана в козметиката.
Начин на употреба на гума гуар
- при запек - до 12 грама на ден. Започнете с малка доза от 4 грама на ден и увеличавайте дозата бавно с течение на времето, за да ограничите нежеланите стомашно-чревни ефекти;
- при диабет - до 15 грама на ден;
- за висок холестерол - до 15 грама на ден гума гуар плюс пектин в комбинация с 5 грама неразтворими фибри;
- за синдром на раздразнените черва - 5 грама частично хидролизирана гума гуар.
Проведени са различни изследвания върху животни, за да се провери както вредното, така и полезното действие на гума гуар. Гуарът се разгражда напълно в дебелото черво от Clostridium butyricum. Вредни ефекти се наблюдават само когато гума гуар се дава на животните във висока концентрация от около 10-15% на тегловна база. Тази висока концентрация ще намали растежа на животното поради намален прием на храна и нарушено храносмилане. Смята се, че високият вискозитет на съдържанието на чревния тракт, в резултат на приема на гума гуар в по-висока концентрация, е основната причина за отрицателните ефекти. Следователно, гума гуар може да се използва само заради нейните полезни ефекти при по-ниска концентрация от около 0,5-1,0%. Над тази концентрация ще покаже отрицателни ефекти от по-висок вискозитет, намалена протеинова ефикасност и използване на липиди. Високият вискозитет на гума гуар, когато се използва при по-висока концентрация, над 1,0%, не само ще повлияе на хранителните свойства на храната, но и на физикохимичните и сензорните свойства на хранителния продукт, което не се приема от потребителя. Частичната хидролиза на гума гуар (PHGG) намалява дължината на веригата и молекулното тегло на полимера и в крайна сметка по-ниският вискозитет го прави ново разтворимо влакно, което прилича по основна химична структура на естествената гума гуар и има различни приложения в клиничното хранене, свързани с поглъщането на диетични фибри. Решава всички проблеми с високия вискозитет на гума гуар. С хидролизирана гума гуар е възможно да се увеличи съдържанието на диетични фибри в различни хранителни продукти като напитки, без да се нарушават хранителните и сензорни свойства на хранителните продукти. Добавянето на PHGG към диетата също намалява нуждата от лаксативи, честотата на диария и симптомите на синдром на раздразнените черва. За лечение на синдром на раздразнените черва се предпочитат водоразтворимите нежелиращи фибри. Благодарение на своята водоразтворимост и нежелиране, частично хидролизираната гума гуар намалява симптомите и при двете форми на синдром на раздразнените черва, т.е. преобладаващ запек и преобладаваща диария.
Изображение: Bhaskaranaidu, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
In vitro изследване показва, че наличието на гума гуар значително намалява усвояването на нишестето - действа като бариера между нишестето и ензимите, хидролизиращи нишестето.
Гума гуар показва ефекти на понижаване на холестерола и глюкозата поради своите гелообразуващи свойства. Също така помага при загуба на тегло и предотвратяване на затлъстяването. Благодарение на способността за образуване на гел на разтворимите фибри от гума гуар се постига повишено насищане поради бавното изпразване на стомаха. Диетата, допълнена с гума гуар, намалява апетита, глада и желанието за ядене. Механизмът зад понижаването на холестерола от гума гуар се дължи на увеличаване на екскрецията на жлъчни киселини в изпражненията и намаляване на ентерохепаталната жлъчна киселина, което може да засили производството на жлъчни киселини от холестерола и по този начин концентрацията на свободен холестерол в черния дроб се намалява. Хипотриацилглицеролемичните ефекти се дължат на намалена абсорбция на диетични липиди и намалена активност на синтазата на мастни киселини в черния дроб. Адекватният прием на гума гуар като диетични фибри помага за поддържане на редовността на червата, значително намаляване на общия и LDL-холестерол, контрол на диабета, подобряване на абсорбцията на минерали и предотвратяване на храносмилателни проблеми като запек.
В храните и напитките гума гуар се използва като сгъстител, стабилизатор, суспендиращ и свързващ агент; като свързващ агент в таблетки и като сгъстител в лосиони и кремове.
Кулинарно приложение на гума гуар
Използва се за сгъстяване на храни и също така като хранителна добавка.
- в храни и напитки за промяна на вискозитета им или като източник на фибри;
- подобрител на тестото;
- подобрител на текстурата на сиренето;
- в сладолед за по-малки ледени кристали;
- в пържени продукти за намаляване на усвояването на мазнините.
Гума гуар, както се продава в търговската мрежа, е напълно разтворим, стабилен на киселина и топлина, не се влияе от йони и не желира при високи концентрации. Съдържа приблизително 75% диетични фибри и има минимален ефект върху вкуса и текстурата на храните и напитките. Гума гуар може напълно да ферментира в дебелото черво, с висока скорост на образуване на летливи мастни киселини. Клиничните проучвания показват пребиотичен ефект на същата и това, че може да се използва за поддържане на редовно изхождане.
В хранително-вкусовата промишленост гума гуар се използва като нова хранителна добавка в различни хранителни продукти за стабилизиране на храни и като източник на фибри. Харесва се както от производителя, така и от потребителя, защото е икономична и естествена добавка. Променя поведението на водата в храните.
Листа на гуара могат да се консумират варени като зеленчук. Семената също; богати са на протеини. Те могат да бъдат покълнати и изядени. Семенните шушулки се ядат варени. Неузрелите семенни шушулки се консумират в къри, пържени, осолени или изсушени за по-късна употреба. Те трябва да бъдат добре сготвени, за да се унищожи токсичната нотка в тях. Само следи от този токсин остават в зрелите шушулки.
Смолата се използва в напитки за сгъстяване и контрол на вискозитета поради няколкото си присъщи свойства. Важното свойство на гумата гуар е нейната устойчивост на разпадане при условия на ниско pH, присъстващи в напитките. Гума гуар е разтворима в студена вода, което я прави лесна за използване в предприятия за преработка на напитки. Подобрява срока на годност на напитките.
В продуктите със сирене се допуска до 3% гума гуар от общото тегло.
Основната цел на използването на гума гуар в замразени продукти е стабилизирането. Гума гуар има важна роля в стабилизирането на сладолед поради нейните водосвързващи свойства. Използването й в процеси с висока температура за кратко време е много благоприятно, тъй като те изискват хидроколоиди, които могат да се хидратират напълно за кратко време за обработка.
Гумата гуар има силен водозадържащ капацитет както в гореща, така и в студена вода. Следователно, той се използва много ефективно като свързващо вещество и лубрикант при производството на колбаси и пълнени месни продукти. Изпълнява специфични функции в преработените месни продукти като контрол на синерезиса, предотвратяване на миграцията на мазнини по време на съхранение, контрол на вискозитета на течната фаза по време на обработката и охлаждането и контрол на натрупването на вода в консервата по време на съхранение. Гума гуар също подобрява стабилността на крема и контролира реологията на емулсията, приготвена от яйчен жълтък.
Добавянето на гума гуар в тестото за торти и бисквити подобрява обработваемостта на тестото, което лесно се изважда от формата и може лесно да се нарязва без да се рони. При добавка от 1% в тестото за понички, той дава желаните свързващи и филмообразуващи свойства, което намалява проникването на мазнини и масла. Установено е, че гума гуар в комбинация с нишесте е ефективна за предотвратяване на дехидратация, свиване и напукване на пълнежи за замразени пайове. В тестото за пшеничен хляб добавянето на гума гуар води до значително увеличаване на обема на хляба при печене.
Неговата диспергируемост в студена вода и съвместимостта му с висококиселинни емулсии му позволяват да се използва като сгъстител в дресинг за салати при около 0,2-0,8% от общото тегло. В дресинга за салати той действа като стабилизатор на емулсията, като повишава вискозитета на водната фаза и по този начин намалява скоростта на разделяне на водната и маслената фаза. Установено е, че гума гуар е полезна като сгъстител на мястото на трагакант в сосове за кисели краставички и сладкиши. Гума гуар подобрява консистенцията на доматения кетчуп по-забележимо от други хидроколоиди като карбокси метил целулоза, натриев алгинат, акациева гума и пектин.
Други употреби на гума гуар
Настоящото търговско значение на гума гуар се дължи на използването й при стимулиране на нефтени и газови кладенци, по-специално при хидравлично разбиване, при което се използва високо налягане за напукване на скала. Гума гуар прави течността за разбиване по-гъста, така че да може да пренася пясък в напуканата скала. Тази пукнатина остава отворена поради наличието на пясък, който създава път за преминаване на газ или нефт към сондажа.
Използването на гума гуар при добива на нефт и шистов газ чрез хидравлично разбиване (фракинг) значително увеличава търсенето й. Само 10% от индийското производство се използва в страната. Останалите 90% се изнасят за шистов газ и петролна промишленост. Следователно много бивши полета с памук или пшеница се превръщат в полета с гуар, тъй като производствените разходи са по-ниски.
Производни на гума гуар, които са реагирали допълнително, се използват в промишлеността, като например хартиената и текстилната, флотация на руда, производство на експлозиви и хидравлично разбиване (фракинг) на нефтени и газови образувания. Гума гуар често се омрежва с йони на бор или хром, за да стане по-стабилна и устойчива на топлина. Омрежването на гуар с метални йони води до гел, който не блокира формацията и помага ефективно в процеса на почистване на формацията. Гуарът и неговите производни образуват гелови комплекси с йони на алуминий, цирконий, титан, хром и бор. Реакцията борат-гуар е обратима и зависи от pH (концентрацията на водородни йони) на разтвора. Омрежването на гуар с борат става при високо pH (приблизително 9-10) на разтвора. Гума гуар се е доказала като полезен заместител на тази от рожков.
Прахът от гума гуар е силно запалим.
Гуаровото брашно се използва широко като суровина за производството на различни видове фуражи за едър рогат добитък, аква фуражи, фуражи за риба, фуражи за птици, млечни фуражи, фуражи за свине и др.
Гуарът се употребява и като зелена тор.
Производни на гума гуар могат да се използват в козметика и продукти за лична хигиена, включват хидроксипропил гуар, гуар хидрокспропилтримониев хлорид и хидроксипропил гуар хидроксипропилтримониев хлорид. Сред тези съставки на гуар, гуар хидроксипропилтримониев хлорид е най-често използван в козметичните продукти. Може да се използва в продукти за баня, балсами за коса, бои за коса, други продукти за грижа за косата и продукти за грижа за кожата. Гума гуар и други производни на гуар могат също да се използват в продукти за баня, продукти за грижа за косата, препарати за бръснене и продукти за грижа за кожата.
При щамповането на текстил и килими гума гуар сгъстява багрилните разтвори, което позволява да се произвеждат по-отчетливи отпечатани шарки.
Гума гуар се използва в експлозиви повече от 25 години като добавка към динамита за блокиране на водата. През последните години той се превърна в основния желиращ агент в суспензиите на водна основа. Свойствата за блокиране на вода, набъбване и желиране на гума гуар позволяват използването й като добавка в промишлеността с експлозиви. Експлозивното свойство се поддържа чрез смесване на амониев нитрат, нитроглицерин и маслени експлозиви с гума гуар дори при мокри условия.
Производството на хартия се подобрява чрез добавяне на малки количества гума гуар към целулозата. Той служи като добавка за дефлокулация на влакна и за устойчивост на сухо. Осигурява по-плътна повърхност на хартията, използвана при печат.
Хидратация на гума гуар
Най-важната характеристика на гума гуар е нейната способност да се хидратира бързо в системи със студена вода, за да даде силно вискозни разтвори.
Степента на хидратация на гума гуар варира. При практически приложения е необходима хидратация от около 2 часа, за да се постигне максимален вискозитет. Степента на хидратация до голяма степен зависи от размера на частиците на праха от гума гуар. Следователно, за бърз начален вискозитет се предлагат много фини гуми гуар.
Вискозитетът и скоростта на хидратация на гума гуар не остават постоянни, а се променят в зависимост от температура, рН, разтворено вещество, концентрация и т.н.
Температурата е най-важният фактор, който влияе върху скоростта на хидратация и максималния вискозитет. Разтворите на гуар достигат максимален вискозитет много по-бързо, когато се приготвят при по-високи температури, отколкото тези при по-ниски температури. Но продължителната топлина също се счита за разграждащ ефект. В повечето случаи разтворите на гума гуар, приготвени чрез нагряване, имат по-нисък краен вискозитет от същите разтвори, приготвени със студена вода и оставени да се хидратират бавно. Температурният диапазон от 25-40 °C е желателен за максимален вискозитет на дисперсията на гума гуар.
Разтворът на гума гуар показва много висок вискозитет дори при много ниска концентрация. В повечето хранителни приложения се препоръчва концентрация под 1%. Вискозитетът на разтвор на гума гуар се увеличава пропорционално с увеличаване на концентрацията на гума гуар.
Разтворите на гума гуар са стабилни в широк диапазон на pH от около 1,0-10,5. Това се дължи на неговото нейонно и незаредено поведение. Крайният вискозитет на гума гуар не се влияе от рН, но скоростта на хидратация показва вариации при всяка промяна в рН. Най-бърза хидратация се постига при pH 8-9, но най-бавна скорост на хидратация се получава при pH над 10 и под 4.
В разтвора гуар-захар захарта се конкурира с молекулата на гума гуар за наличната вода в разтвора, следователно наличието на захар в разтвора на гума гуар причинява забавяне на хидратацията на молекулите на гума гуар. Вискозитетът на разтвора гуар-захар намалява постепенно и е обратно пропорционален на концентрацията на захар. Подсладители като аспартам, ацесулфам-к, цикламат и неотам не влияят значително на вътрешния вискозитет на разтворите на гума гуар.
Солта е най-широко използваната съставка в храни, различни от водата, ефектът й върху гума гуар е подробно проучен. Разтворите на гума гуар в саламура се държат по същия начин като във вода. Степента на хидратация не се влияе от солта; въпреки това наличието на натриев хлорид леко повишава крайния вискозитет на напълно хидратирана гума гуар.
Внимание!
Странични ефекти от употребата на гума гуар
Гума гуар причинява болки в корема, метеоризъм, диария и спазми. Многократно се свързва с езофагеална обструкция.
Може да причини професионален ринит и астма. От 162 служители в завод за производство на килими, в който се използва гума гуар за прилепване на багрилото към влакното, 37 (23%) са имали анамнеза, предполагаща професионална астма, а 59 (36%) - професионален ринит. Осем (5%) са имали незабавна реакция на кожата към гума гуар. Единадесет (8,3%) са имали серумни IgE антитела срещу гума гуар.
Гума гуар намалява скоростта, но не и степента на абсорбция на дигоксин, нитрофурантоин и парацетамол. Той намалява както скоростта, така и степента на абсорбция на феноксиметилпеницилин.
Гума гуар не е генотоксична или канцерогенна.
Въз основа на научни данни гуар, хидроксипропил гуар, гуар хидрокспропилтримониев хлорид и хидроксипропил гуар хидроксипропилтримониев хлорид са безопасни, когато се използват в козметични продукти и продукти за лична хигиена.
Когато се приема през устата гума гуар вероятно е безопасна за повечето хора, при употреба до две години. Обикновено се понася добре. Приемайте я с голямо количество вода. Страничните ефекти могат да включват подуване на корема, диария и газове.
Приемът на гума гуар от бременни и кърмещи жени и от деца изисква консултация с лекар.
Не приемайте гума гуар ако страдате от запушване или стесняване на хранопровода или червата.
Гума гуар взаимодейства с естрогенни препарати, метформин, пеницилин, дигоксин, лекарства за високо кръвно налягане, медикаменти приемани през устата.
Гума гуар може да понижи нивата на кръвната захар при някои хора. Следете за признаци на ниска кръвна захар (хипогликемия) и следете внимателно кръвната си захар, ако имате диабет и използвате гума гуар.
Гума гуар може да понижи кръвното налягане. На теория приемането на гума гуар може да доведе до твърде ниско кръвно налягане при хора с физиологично ниско такова.
Тъй като гумата гуар може да повлияе на нивата на кръвната захар, съществува опасение, че може да попречи на контрола на кръвната захар по време и след операцията. Спрете приема на гума гуар поне 2 седмици преди планирана операция.
Заглавно изображение: Ton Rulkens, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ГУМА ГУАР 300 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ТРИМАРТ ГУМА ГУАР 300 г
БИОХЕРБА ГАЗ, МАС, ОЦЕТ ЛОСИОН ПРИ ВЪШКИ И ГНИДИ 75 мл
РИЛИЙФИБРИ прах 268 г / 40 дози НАТУРАЛ ФАКТОРС
ПРОМОНУТРИКОМП ДРИНК ПЛЮС ЕНТЕРАЛНА ХРАНА С ВКУС НА БАНАН 200 мл
НУТРИКОМП ДРИНК ПЛЮС ЕНТЕРАЛНА ХРАНА С ВКУС НА ЯГОДА 200 мл
Библиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Guar
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/cyamopsis-tetragonoloba
http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=242315894
https://www.cosmeticsinfo.org/ingredient/cyamopsis-tetragonoloba-guar-gum/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-919/guar-gum
https://www.rxlist.com/supplements/guar_gum.htm
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3931889/
https://www.researchgate.net/publication/342106658_Cyamopsis_tetragonoloba_L_Taub_A_Phyto-_Pharmacological_Review
https://www.webmd.com/diet/what-to-know-guar-gum
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cyamopsis+tetragonoloba
https://www.japsonline.com/admin/php/uploads/17_pdf.pdf
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3361879/
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Fabales
- Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)
- Методи и съвети за извършване на клизма
- Какво лекува английската сол
- Натурални средства за лечение на анални фисури
- Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
- Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини?
- Запек
- Методи за лечение на анорексия
- Клизма
- Регулация на слюноотделянето
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
Коментари към Гуар