Отглеждане на магданоз
Магданозът (лат. Petroselinum) принадлежи към малък род тревисти растения от семейство Сенникоцветни (Umbrella). Остров Сардиния се счита за родно място на растението. Първите споменавания на тази култура са открити в древен египетски папирус: според легендата, магданозът е поникнал от кръвта, изтичаща от окото на Хор, син на бог Озирис, изтръгнат от злия Сет. В дивата природа, той расте по крайбрежието на Средиземно море, в южната част на Канада, както и в цяла Европа.
Засаждане и грижи за магданоза
Засаждане: засяването на семена в градината през зимата се извършва от втората половина на октомври, а през пролетта от втората половина на април - след това на всеки две седмици до края на юли по конвейерния метод.
Осветление: ярка слънчева светлина.
Почва: лека, ронлива, плодородна, не много мокра пясъчна или глинеста, с рН 6,5-7,0.
Поливане: рано сутрин или след залез слънце. Магданозът се полива 2 пъти по време на вегетацията, листният - по-често.
Подхранване: азотни торове за листен магданоз се прилагат 2 пъти на сезон, кореновите сортове се подхранват с пълен минерален тор в началото на растежа, а през август - само с фосфор.
Размножаване: семена; рядко разсад.
Вредители: листни въшки, морковена муха, стъблена нематода, охлюви.
Заболявания: бяла плесен, черно гниене, столбур, церкоспороза и други.
В тази статия ще намерите информация свързана с отглеждането на магданоз, кога да го засеете на открито (в градината), как да го отглеждате у дома (в саксия), какви вредители и болести може да го нападнат, за какво е полезен и какви са неговите противопоказания.
Описание
Магданозът е многогодишно растение с изправено стъбло, което се разклонява. Листата му са триделни. Цветовете имат зеленикаво-жълт цвят, понякога с червеникав оттенък в основата. Плодът на магданоза е яйцевиден. Растението е влаголюбиво и студоустойчиво, семената му покълват при температура от 1 до 5 ºC, а разсадът нормално понася студ до - 9 ºC, така че в области с топли и меки зими, не е необходимо растението да се вади от земята.
Изображение: CC0 Public Domain
През първата година растението образува само корен, подобно на морковите, с белезникав или жълтеникав цвят, и розетка от листа.
Корените на растението помагат за заздравяване на рани, запазване на зрението, укрепване на венците, стимулират бъбречната активност. Съдържат соли на желязо, калий и фосфор.
Зеленината на растението се използва като неразделна част към салати, супи, риба и други ястия.
Магданозът може да се използва не само пресен, но и в сушена и замразена форма. Правилното му съхранение запазва неговите хранителни вещества през цялата година.
Засаждане на магданоз
Не губете времето си за отглеждане на разсад от магданоз, макар че при определени условия този метод на възпроизводство е оправдан. По-добре е да отглеждате растението от семена. Засяването на магданоз на открито се извършва през есента – втората половина на октомври или пролетта - втората половина на април. За да имате съвсем пресен, през цялото лято, може да засявате семена на всеки две седмици до края на юли.
Изображение: zagorodnaya-life.ru
Мястото, където ще засадите културата трябва да е добре осветено, с лека, рохкава, плодородна и не много влажна почва. Най-подходящи за магданоза са леко глинести и песъчливо-глинести почви с рН 6.5-7.0. Не е желателно той да се сее на място, където подземните води са твърде високи.
Засаждането на растението през пролетта изисква предварителна подготовка на почвата, която се извършва есента. Ако сеете магданоз през есента, подготовката на почвата се извършва най-малко две до три седмици преди сеитбата.
Ако пък сеитбата е преди зимата, след това добавете минерални торове към почвата заедно с оборски тор или компост.
Тъй като сухите семена от магданоз покълнат бавно, накиснете ги за половин час във вода и след това ги подсушете. Направете дупчици около 1-1.5 см на разстояние половин метър една от друга, напълнете ги добре с топла вода, а когато тя се абсорбира, засейте семената в тях, покрийте улеите с почва и ги уплътнете. Магданозът обикновено расте за две или три седмици.
Отглеждане на магданоз у дома
Ако решите да отглеждате магданоз в саксия, посадете семена по описания по горе начин, в подходящ съд с биохумус и субстрат от кокосови влакна, поставени върху дренажен слой. Семената се обработват като се накисват във вода за 2-3 дни, която се сменя два пъти на ден, а няколко часа преди засяването семената се потапят за половин час в слаб разтвор на калиев перманганат.
Изображение: CC0 Public Domain
Дълбочината на засаждане на семената в субстрата не трябва да е повече от половин сантиметър, отгоре се насипва около сантиметър почва и семената се оставят на тъмно. Ако искате да ускорите покълването, покрийте със стъкло или найлон.
Две-три седмици по-късно се появят издънки, в този момент разсадът може да се премести на перваза на прозореца.
При засаждане в градината разстоянието между отделните коренчета трябва да е поне четири сантиметра. Идеалните термични условия за разсад на магданоз са 15-20 ºC. При по-ниска температура се забавя растежа, а при твърде висока разсадът изсъхва. Най-важното условие за нормалния растеж е светлината. Ако дните са твърде кратки ще е необходимо допълнително изкуствено осветление за разсада.
С първата реколта от магданоз у дома ще се сдобиете след около месец и половина.
Отглеждане на магданоз на открито
Засаждането на магданоз в градината става най-често чрез семена и по-рядко чрез разсад. За да засадите разсад, на открито е необходимо той да е достигнал височина от 7 до 15 см в зависимост от сорта.
Не забравяйте да подготвите почвата предварително. За отглеждането на магданоз не се изискват специални грижи, само обичайните и за други растения дейности – плевене, прекопаване, напояване, подхранване.
Изображение: liveinternet.ru
Поливане на магданоз
Необходимо е редовно и достатъчно поливане на разсада. Не допускайте изсушаване или прекомерно напояване. Ако отглеждате растението на стайна температура - поливайте ежедневно, но количеството на водата трябва да бъде умерено. Не допускайте образуването на кора върху повърхността на субстрата.
Магданозът отглеждан в градината също се нуждае от редовно поливане. То трябва да се извършва рано сутрин или след залез. Температурата на водата не трябва да бъде по-ниска от температурата на въздуха, затова водата за напояване трябва да се загрее на слънце, ако налеете от чешмата й дайте време да се престои.
Подхранване
За подхранване на магданоза са подходящи азотните торове, които се прилагат два пъти на сезон под формата на 50-60 гр селитра за всеки 10 m². За корените на растението се предпочитат азот, фосфор и калий, а през август в почвата се добавят 50 гр калиева сол и 70 гр суперфосфат на 10 м².
Болести по магданоза
Както други култури, магданозът може да страда от различни заболявания. Най-често това са:
Бяла плесен - гъбично заболяване, което се характеризира с бяло покритие по листата на растението. В засегнатите растения репродуктивната способност е рязко намалена. Развитието на болестта се провокира от дъждовно време с бързи температурни промени.
Столбур - заболяване, което засяга краищата на листата на по-ниските нива на растението. С развитието на болестта, краищата на листата стават червени, след това зачервяването се разстила по цялото листо. Носителите на болестта са цикади, първите симптоми се откриват в края на юли или началото на август.
Черно гниене - засяга растенията както на мястото на растеж, така и по време на съхранение. В началния етап болестта може да се прояви като „черен крак”: засегната е кореновата шийка на растението и ако не се вземат мерки, скоро може да бъде засегнато и стъблото, след което растението пожълтява и умира. Заболяването започва, като правило, в местата на микротравмите - в пукнатини или порязвания.
Септориоза - гъбично заболяване, което засяга листата и стъблата на растенията. По средата на лятото по долните листата на магданоза се появяват кафяви петна, които в крайна сметка просветляват и само границата около тях остава тъмна. Постепенно болестта се разпространява в горните листа. С развитието на болестта, листата пожълтяват и изсъхват, дръжките се разпадат, което се отразява негативно на добива.
Церкоспороза – поява на неправилно оформени жълтеникави или кафяви петна с диаметър до 6 мм върху листата и стъблата на растенията. В периода на висока влажност, петна се покриват със сивкав цвят. Засегнатите растения са закърнели, листата им стават жълти и сухи. Топлото и влажно време през деня, мъгливите нощи и тежката сутрешна роса допринасят за развитието на болестта.
Вредители по магданоза
Морковена муха - малко насекомо, което се храни със сок от магданоз. Ларвите на мухата също изсмукват сока от растението: те са обвити в листата.
Стъблена нематода - малък червей с дължина до 1,5 мм, който снася яйцата си по магданоза. Храни се със сока от растенията. Засегнатите части изостават, огъват се и умират.
Памукова листна въшка – всеяден вредител, който се появява в градината в края на юни и може да се размножава по време на вегетационния период. Храни се със сок от растението. В резултат на това магданозът спира да расте и умира. Но това не е всичко: насекомото е носител на вируси и бактерии. За да се сведе до минимум риска, незабавно унищожете всички плевели веднага щом се появят, отстранете и изгорете пожълтели части на растенията и прекопайте дълбоко мястото, след прибирането на реколтата. Веднага щом забележите листни въшки на магданоза, третирайте с разтвор от 40 гр сапун или друг сапунен продукт в 10 литра вода. Ако е необходимо, лечението се повтаря 2-3 пъти с интервал от 5 дни.
Видове и сортове магданоз
Отглеждат се два вида магданоз - коренов и листен. Листният магданоз има две разновидности - плосколистен и къдрав – различаващи се само по външен вид.
Изображение: CC0 Public Domain
Гладки сортове магданоз
- Сорт Глория – ранен зрял сорт за отглеждане в оранжерии и на открито с ниска розетка и големи листа. Отглежда се за прясна консумация и за прибиране на реколтата за зимата.
- Сорт Богатир – листата му са големи, триъгълни, тъмнозелени, на дълги дръжки. Времето му за зреене е от 70 до 80 дни, расте добре след рязане.
- Сорт Хамбург - един от новите сортове със средна височина и деликатни ароматни листа с яркозелен цвят. Периодът на зреене при него е от 75 до 90 дни. Използва се в прясна и суха форма;
- Сорт Карнавал - високопродуктивен сорт със средни, ароматни, тъмнозелени листа на дълги дръжки, които растат добре след рязане. От появата на леторастите до прибирането на реколтата минават не повече от 60 дни.
Къдрави сортове магданоз
- Сорт Браво – с дълги вертикални стъбла. Листата са силно гофрирани, яркозелени и много ароматни.
- Сорт Астра – ранен сорт с вълнообразни листа, събрани в плътни гнезда. Листата нарастват бързо след рязане. Сортът се отглежда както на открито, така и на закрито.
- Сорт Есмералда – расте по-добре след рязане. Теглото на растение достига до 50 гр.
- Сорт Бриз - висок сорт до 75 см, чийто период на зреене е около 80 дни, а теглото на едно растение достига 60 гр.
Полезни свойства на магданоза
Пресният магданоз доставя на организма важни елементи и витамини. Нищо чудно, че древните египтяни оценяват това растение на стойността на златото. Днес магданозът е също толкова търсен, както преди стотици векове, в готвенето, медицината и козметиката.
Каква е употребата му? Какви витамини го правят незаменим за човешкото тяло? Какви са неговите лечебни свойства? Малко хора знаят, че магданозът съдържа толкова каротин, колкото морковите, а витамин С в него не е по-малък от този в лимона. Дневната норма на аскорбинова киселина е само 50 гр магданоз. В допълнение към витамините А и С, магданозът съдържа витамини В1, В2, В12, РР, както и фолиева киселина, мастни киселини, магнезий, фосфор, желязо, калий и калций.
Благодарение на съдържащите се в него витамини и минерали той:
- спомага дейността на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези;
- подобрява обмяната на веществата;
- укрепва кръвоносните съдове;
- има противовъзпалителен ефект;
- укрепва венците;
- стимулира мозъка и подобрява метаболизма на кислорода;
- регулира апетита и ситостта; има благоприятен ефект върху зрението;
- ефективен при лечение на нефрит и заболявания на пикочно-половата система;
- спомага за преодоляване на депресия.
Билкови рецепти с магданоз
Изображение: framar.bg ©
За лечение на различните заболявания се използват сокове, инфузии и отвари. Сокът от магданоз се използва за лечение на дихателни, сърдечни и очни заболявания.
При проблем с очите сокът от магданоз, смесен със сок от моркови в съотношение 1:3, дава добър ефект.
Комбинацията от магданоз и чесън е отличен диуретик, използван предимно за стабилизиране на високо кръвно.
С магданоз може още да избелите кожата си и да направите ярките лунички и пигментни петна по-малко забележими - екстрактите от магданоз се използват за направата на избелващи кремове.
Магданозът облекчава подуването - третирайте ухапвания от насекоми и натъртвания.
С помощта на екстракти, отвари, инфузии и масла от магданоз може да се облекчат симптомите по време на менструация, да се повлияят положително други менструални нарушения и да се подобри физическото и психическото състояние по време на климакс.
Що се отнася до мъжкото тяло, употребата на препарати от магданоз облекчава болезнените усещания при възпаление на простатната жлеза и има тонизиращо действие върху цялото тяло.
Противопоказания
Може ли магданозът да е вреден? Всеки продукт може да бъде вреден, ако се консумира без мярка. Съдържащият се в магданоза миристицин може да предизвика главоболие, халюцинации, гадене, превъзбуда, загуба на тегло и мускулни спазми, ако бъде предозиран. Не е желателно да се приемат препарати на базата на магданоз от бременни жени с оксалурия, уролитиаза, възпаление на пикочния мехур и нефрит. Кърмещите майки също са по-добре да се въздържат от тази подправка, защото съдържа пикантно етерично масло.
Заглавно изображение: CC0 Public Domain
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧАЙ ЛАКТОГОНЕН
КАЛИВИТА МУЛТИВИТАМИНИ ВИТАЛ ЗА КРЪВНА ГРУПА В таблетки * 90
ЧЕСЪН капсули 250 мг * 60 ФИТОФАРМА
БИОХЕРБА ВОДНИ КАПСУЛИ + ЦИНК капсули * 100
СУОНСЪН МАГДАНОЗ капсули 650 мг * 90 SWR054
ПРОМОДИУРЕТИК ФОРМУЛА капсули 300 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
Библиография
https://floristics.info/ru/stati/ogorod/2649-petrushka-vyrashchivanie-v-otkrytom-grunte-i-na-podokonnike.html
https://7dach.ru/SilVA/petrushka-1145.html
https://www.almanac.com/plant/parsley
СТАТИЯТА е свързана към
- Древни билкови средства за предизвикване на аборт
- Лечебните билки в България по азбучен ред
- И билките имат странични ефекти
- Отглеждане на розмарин
- Отглеждане на авокадо
- Билки по време на бременност
- Каталог на билки и лечебни растения
- Отглеждане на лимон
- Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
- Най-добрите билки за бързо премахване на коремните мазнини и токсините и забързване на метаболизма
Коментари към Отглеждане на магданоз