Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Arecales Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми) Арека катеху, Арекова палма, Бетелова палма, Бетелов орех

Арека катеху, Арекова палма, Бетелова палма, Бетелов орех

Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми)

Арека катеху, Арекова палма, Бетелова палма, Бетелов орех - изображение

Арека катеху, Арекова палма, Бетелова палма, Бетелов орех (Areca catechu) представлява вид палмово дърво, чиито плодове са ядливи и с много ценни хранителни качества. Принадлежи към семейство Палмови (Arecaceae, Palmae). Areca nut, betel nut palm, betel palm, bing lang, bunga, pinang са имена на растението на латиница. Носи и името дърво бетел, защото плодовете й се дъвчат заедно с листа на лоза от семейство Piperaceae. Плодът на палмата е наречен бетелов орех, както понякога и цялото растение.

Устройство на арекова палма

 

Арека катеху достига на височина до 20 метра, със ствол с дебелина 20-30 см в диаметър. Стъблото е оцветено в тъмно сиво, опръстенено. Листата й са дълги 1,5-2 метра, перести, с много на брой, увиснали, с плътно разположени една до друга листовки, с назъбени върхове.

 

 

 

Цветовете са мъжки и женски събрани в едно съцветие кочан. Имат белезникав цвят, сладникав аромат. Мъжките са с дължина около 10-12 см, а женските около 1,5 см. Мъжките са повече на брой в съцветието, а женските са само няколко.

 

 

 

Плодове са с големина от 1,5 до 5 см в диаметър. Развиват се в гроздове. Придобиват жълт или оранжев цвят при пълно узряване.

 

 

 

 

 

Съдържат по една ядка. Тя е сиво-кафява на цвят обвита във влакнеста обвивка. Максималното производство на плодове се достига около 10-та - 15-та година от засаждането на дървото. Плододаването е наблюдавано и при екземпляри на 60, дори 100 години.

 

Разпространение на арека катеху

Арека катеху расте в по-голямата част на тропическия Пасифик, Азия и части от Източна Африка. Приема се, че е създадена във Филипините, а впоследствие натурализирана в южната част на Китай (Гуанси, Хайнан, Юнан), Тайван, Индия, Бангладеш, Малдивите, Шри Ланка, Камбоджа, Лаос, Тайланд, Виетнам, Малайзия, Индонезия, Нова Гвинея, много от островите в Тихия океан, а също и в Западна Индия.

Използваема част на арека катеху

Използват се палмовите ядки, наричани още бетелови ядки или бетелови орехи.

Химичен състав на арека катеху

Ядките на бетеловата палма съдържат алкалоидите арекадин и ареколин. При дъвченето им, те действат опияняващо и леко пристрастяващо. Специално заради тези свойства, растението се отглежда в Бангладеш, Индия, Индонезия, Малайзия, Тайван.

Бетеловите орехи съдържа кондензирани танини (процианини), наречени арекатанини, които са канцерогенни. Други вещества открити в растението са редица алкалоиди - арекаин, гуваколин, гувацин. Установени в тях са още фенолни съединения, смола, холин, тютюнево багрило.

Лечебни свойства и приложение на арека катеху

Свойства на бетеловият орех: диуретични, тонизиращи дейността на храносмилателната система, противоглистни, кардиотонични, противодиарични. Употребата на екстаркти от растението, може да доведе до пристрастяване.

Състояния и заболявания, при които се използва бетелов орех: диария, ниско кръвно налягане, забавен пулс, чревни проблеми, шизофрения, глаукома, храносмилателни проблеми, инсулт.

В Аюрведа се използва за лечение на: главоболие, треска и ревматизъм. В Китай, арека катеху се употребява за лечение на паразитни инфекции.

От листата на растението се прави чай, който се консумира в Камбоджа при бронхит и лумбаго. Там коренът на арека катеху се използва при чернодробни заболявания, а плодовете заедно с опиум за лечение на чревни проблеми. В Малайзия младите филизи и цветя се употребяват за храна. В Индия от ферментиралите плодове се получава вино "Арека".

Дъвчене на бетелов орех

Дъвченето на ядките на арека катеху също води до пристрастяване, в по-малка или по-голяма степен. Обикновено процеса се извършва с участието на различни изкуствени добавки, например варовик на прах. Дъвченето на арека ядки е доста популярно сред работническата класа в Тайван, както и в много други азиатски страни - Китай (главно Хунан), Виетнам, Филипините, Малайзия, Мианмар, Индия, Папуа-Нова Гвинея. Този процес е и пряка причина за развитието на рак на устата.

Различни смеси с бетелов орех, освен да се дъвчат, могат да се оставят между бузата и езика за цяла нощ. В Индия често се смесват бетелови ядки с тютюн за дъвчене.

Ефектите на бетеловите ядки са стимулиращи и могат да бъдат сравнени с действието на лека доза амфетамин. На лице са също така и подтискащи апетита свойства. Ефектите от дъвченето на бетелов орех се допълват още с еуфория, повишаване на бдителността, изпотяване, повишено слюноотделяне, усещане за горещина в тялото, повишаване на работоспособността. При това се увеличават плазмените концентрации на норадреналин и адреналин. Имат пикантен вкус. За засилване на стимулиращите им свойства могат да се комбинират и с лекарствени средства. След години на ежедневна употреба се развиват отличителни черни петна на устата, зъбите и венците. Дъвченето им също може да оцвети устата Ви в червено.

Прекалената им употреба може да предизвика чувство на опиянение, гърчове, диария, виене на свят или повръщане.

Арека катеху е честа флорална единица в екстериорната и интериорна цветна декорация.

Внимание!

Нежеланите странични ефекти от употребата на арека катеху се изразяват в: повишаване на сърдечната честота, повишаване на кръвното налягане и телесната температура, изпотяване.

Изяждането на от 8 до 30 грама бетелови ядки може да причини смърт.

Употребата им може да доведе до стимулиращи ефекти подобни на кофеина и тютюна, както и до по-тежки състояния, включващи повръщане, диария, проблеми с венците, повишено отделяне на слюнка, болка в гърдите, нарушен сърдечен ритъм, ниско кръвно налягане, задух и учестено дишане, сърдечен пристъп, кома и смърт. Могат да предизвикат бронхоспазъм, затова трябва да се избягва от астматици.

По време на бременност и кърмене не трябва да се използват бетелови ядки. Да не се употребяват още при астма, язва, емфизем. Употребата им може да влоши белодробно и бъбречно заболяване, както и да създаде условия за запушване на чревния тракт и поява на припадъци.

Арека катеху, използвана заедно с проциклидин, може да намали ефекта му. В комбинация с лекарства за глаукома или болест на Алцхаймер (холинергични медикаменти), може да засили нежеланите ефекти от тях.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаПсихологияАнкетиНовиниИсторияЛюбопитноХранене при...ПатологияЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаВидеоЛеченияФизиологияОрганизацииЗдравни проблемиИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиЗаведения