Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Специална ембриология Ембрионално развитие на дихателната система

Ембрионално развитие на дихателната система

Ембрионално развитие на дихателната система - изображение

Ембрионалното развитие на дихателната система при човека се изразява в два процеса: образуване на горните дихателни пътища и образуване на долните дихателни пътища и белите дробове.

Горните дихателни пътища произлизат от първичната устна ямка и най-предния край на първичната чревна тръба. От ектодермата на устната ямка произхожда епителът и жлезите на носната кухина и на част от носоглътката. Епителът на останалата част от гълтача произлиза от ендодермата на първичната чревна тръба. Останалите части на лигавицата имат мезенхимен произход. Костният и хрущялен скелет на външния нос произхожда от носните израстъци. Средният носен израстък образува гърба и върха на носа и носната преграда. Двата странични носни израстъка образуват носните крила, лабиринта на решетъчната кост, носните и слъзните кости. Задрадените от тези израстъци мирисни ямки се оформят в ноздри.

Долните дихателни пътища започват развитието си през 4-та седмица от ембрионалния живот чрез изтлачване на вентралната стена на предното черво - дихателен дивертикулум или белодробна пъпка.

По-подробно разглеждане на ембрионалното развитие на дихателната система следва да бъде описано в по-долните и по-конкретните отдели.

2.3, 3 гласа

ПОДРАЗДЕЛИ НА Ембрионално развитие на дихателната система

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология