Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Хомеопатия при кървене от носа

Хомеопатия при кървене от носа

Хомеопатия при кървене от носа - изображение

Вътрешността на носа е покрита с влажна, силно чувствителна тъкан, която е изключително богата на кръвоносни съдове. Тези кръвоносни съдове са много деликатни и дори леки контузии и травми могат да доведат до кървене, което понякога е силно и може да бъде опасно. Понякога кървенето от носа настъпва спонтанно. Независимо от това, каква е конкретната причина, то може да бъде твърде неудобно и притеснително, въпреки че животозастрашаващите ситуации са изключително редки, особено в случаи на кървене от предната част на носа.

В зависимост от силата на кръвотечението кървенето от носа може да се определи като епистаксис (слабо, капково изтичане на кръв) или ринорагия (обилно кървене, на струя).

В зависимост от произхода на кървенето, то може да бъде от предната или от задната част на носната кухина.

Кървене от предната част на носа е най-често срещания вид и представлява 90 % от случаите на назално кървене. Най-често мястото е по назалната преграда, която разделя двете ноздри. В повечето случаи не е опасно и може да бъде спряно с лек натиск и притискане. Причини за кървене от предната част на носа могат да са:

 • Изсушаване на лигавицата – в резултат на отопление с климатик, горещ климат или твърде топло помещение.
 • Инфекции и/или алергии – причиняват възпаление на носната лигавица, запушване и разширяване на кръвоносните съдове и  съответно разширяване
 • Механично нараняване – често триене или бъркане в носа, усилено издухване на носа при хрема.
 • Лекарства и добавки – аспирин, ибупрофен, варфарин, клопидогрел бисулфат, чесън, вратига, гинко билоба, женшен, витамин Е, рибено масло.
 • Експозиция на химични вещества и/или пари – цигарен дим, сярна киселина, амоняк, бензин и други химически дразнители.
 • Запек – в резултат на прекомерно напъване.

Кървенето от задната част на носа се характеризира със стичане на кръвта по гърлото и задната част на устната кухина, дори в седнало положение. Обикновено се проявява при по-възрастни хора и е по-трудно контролируемо и овладявано. С възрастта кръвоносните съдове губят своята еластичност и гъвкавост, а съчетание с повишено кръвно налягане може да се стигне до разрушаване на съдовите стени, което да причини този тип кървене. Кървенето от задната част на носа може да бъде доста обилно и опасно за живота. Причините за кървене от задната част на носа могат да бъдат (в допълнение към тези за кървене от предната част):

 • Заболяване – бъбречна недостатъчност, тромбоцитопения, хемофилия;
 • Наркотици и вредни вещества – алкохол, тютюнопушене, наркотици (особено кокаин);
 • Счупване на носа – стара травма или счупване на носа, белег (белези или цикатриксите може да доведат до отслабване на повърхностните кръвоносни съдове около ръбовете му)
 • Високо кръвно налягане – причинява необичайно силен натиск върху стените на съдовете.
 • Психически стрес – стресът увеличава метаболизма причинява хормонални промени, напрежение, изтощение, раздразнителност, агресия и хипертония.

В резултат на кървенето от носа може да настъпят редица последици, ако не бъдат предприети мерки да се отстрани причината. В повечето случаи, когато кървенето не е свързано със сериозна травма или заболяване, то може да бъде овладяно и предотвратено чрез различни домашни методи и хомеопатия, без риск от допълнително увреждане или усложнение.

Лечението с хомеопатия при кървене от носа е насочено главно към причината за кървене, вземайки под внимание индивидуалните качества и състояние на пациента. Хомеопатията може да помогне за намаляване или спиране на кървенето чрез подобряване на проходимостта на съдовете, укрепване на носната лигавица, предотвратяване на алергични реакции, повишаване на имунната защита и други.

Изборът на средство за терапия на кървенето от носа трябва да бъде съобразено с индивидуалните симптоми и отличителни черти на пациента. Така може да се постигне пълно възстановяване и премахване на всички свързани нарушения. Известни са различни хомеопатични лекарства, които могат да бъдат избрани въз основа на причината, усещанията и конкретните оплаквания. Някои от подходящите средства са:

Аконитум напелус - при кървене от носа придружено с подчертана тревожност и безпокойство, напрежение в главата; при млади хора.

Агарикус мускариус – слабо кървене от носа при възрастни хора с пасивен характер; кървене, настъпващо сутрин, веднага след ставане; кървене дължащо се на преумора; наличие на обилен, лошо миришещ секрет.

Алое сокотрина – кървене от носа в леглото след събуждане; зачервяване на носа на студен въздух.

Амбра гризеа – обилно кървене от носа рано сутрин; слаби, болнаво изглеждащи хора, често кървенето от носа е свързано с менструация.

Амониум карбоникум – слабо кървене от носа всяка сутрин при измиване на лицето, след вечеря, след многократно кихане съпроводено и със слузести изтечения; епистаксис с възпаление на носната лигавица и силно запушване на носа, особено през нощта; при навеждане на главата кръвта се насочва към върха на носа. Ръцете изглеждат сини след измиване със студена вода и вените са подути.

Антимон крудум - кървене от носа с виене на свят, след главоболие, след навлизане на повече кръв към главата.

Антимониум сулфуратум ауратум -  при кървене от носа при измиване.

Антимониум тартарикум - неконтролируем епистаксис, като при скорбут; кървене от носа, последвано от ринит с кихане.

Аргентум металикум - силно, пробивно кървене при издухване на носа, с гъделичкане, пълзящо усещане в носа или след вечеря.

Арника монтана - слабо кървене от носа, предшествано от изтръпване, усилващо се при всяко усилие или механични въздействия; след измиване на лицето, при магарешка кашлица, тиф и други. Кървене от носа при растящи деца, яркочервена кръв, смесена със съсиреци и усещане за натъртвания  по лигавицата.

Арсеникум албум - кървене от носа след пристъп на страст, пасивен кръвоизлив с повръщане и силни болки и безпокойство.

Баптизия тинктория - епистаксис или наличие на капки тъмна кръв от носа.

Барита карбоника - епистаксис преди менструация, често кървене от носа, особено с при вулгарни и експанзивни личности.

Беладона - кървене от носа при малки деца, през нощта; кръвта тече свободно, понякога и от двете ноздри, капка по капка; кървене от носа при събуждане сутрин.

Боракс венета - кървене от носа рано сутрин и пулсиращо главоболие през нощта.

Бовиста ликопердон - кървене от носа сутрин след ставане от сън, с виене на свят; всеки път при удряне на носа или при кихане.

Бромиум - кървене от носа със симптоми от гърдите и очни симптоми; Носа е възпален и подут; наличие на корички в него, с болки и кървене при избърсване.

Бриониа алба - кървене от носа свързано с менструално кървене; след прегряване или анемия; кървене от носа сутрин след ставане, по-рядко през дена, но понякога и по време на сън или след излагане на силна слънчева светлина; зачервено лице; кръвотечение от ушите.

Рана буфо - кървене от носа водещо до прималяване, но облекчаващо главоболието.

Кактус грандифлорус - изтощително кървене от носа, свързано със сърдечни нарушения като хипертрофия.

Калкареа карбоника - често и обилно кръвотечение от носа, почти до прималяване, повече от дясната ноздра, със запушване на носа, понякога свързано с менструация; често сутрин. Буйни деца, които често имат кървене от носа без видима причина.

Кантарис везикатория - епистаксис само сутрин и по никое друго време.

Карбо анималис - кървене от носа всяка сутрин, предшествано от главоболие и световъртеж.

Цина маритима - кръвотечение от носа, страдащи от хелминтоза; постоянно желание да се търка или бърка в носа, лошо чувство за хумор. Кървене от носа с тежест в главата и лошо настроение.

Кокулус индикус - кървене от носа по време на бременност с хемороидални усложнения.

Крокус сативус - отделяне от едната ноздра на много упорити, дебели, жилави, тъмночервени до черни кървави изтечения, с големи капки студена пот по челото; подходящо за жени, които имат дълги и обилни менструални периоди, често съпроводени с припадъци; епситаксис при деликатни деца; периодично и хронично кървене от носа, жълтеникав цвят на лицето, кисел вкус в устата.

Кроталус хоридус - епситаксис, възникваш по време на гъбични или септични заболявания, влошено състояние на кръвта, която е рядка, тъмна на цвят и не се съсирва; световъртеж, припадъци; кръвотечение от носа при дифтерия.

Дулкамара - топла, яркочервена кръв, излизаща под налягане от носа; усещането за повишено налягане продължава и след спиране на кръвотечението.

Елапс коралинус - кървене от носа след удар или внезапно, изобилно кървене по време на ходене.

Еригерон канаденсис - яркочервена кръв, с прилив на кръв към главата, зачервено лице и треска.

Ферум металикум - обилно и повтарящо се кървене, ноздрите непрекъснато са пълни със съсирена кръв, особено при анемични лица, с пепеляво бледо и слабо лице; епистаксис при деца с чести промени на цвета на лицето.

Глонониум - епистаксис, провокиран от слънчева топлина; зачервено лице; главата се усеща пълна, подута и тежка, облекчение настъпва на открито и по време на сън.

Хамамелис виргиниана - подходящ за пасивен поток, с усещане за стягане на моста на носа; обилно кървене, настъпващо без видима причина, особено при по-млади, анемични момичета; в комбинация с кръвохрачене.

Хидрастис канаденсис - кръвотечение от носа, от лявата ноздра, с чувство за изгаряне, последвано от сърбеж.

Баптисиа тинкториа - кръвотечение от носа със замъгляване на погледа; дясната ноздра кърви лесно, усещане за свиване в сърдечната област и сърцебиене; дразнене и усещане за гъделичкане в основата на носа; със суха кашлица.

Ипекакуана - обилно изтичане на яркочервена кръв, сърбеж в носа, предхождани от гадене; постоянна или периодична треска по време на магарешка кашлица; бледо, подпухнало лице със сини кръгове около очите.

Калиум бихромикум - кървене от носа със сух ринит, предшестван от чувство на натиск и стягане в основата на носа; гъста и тъмночервена кръв; постоянно гъделичкане високо в ноздрата.

Калиум карбоникум - периодично кървене от носа, повтарящо се всяка сутрин или при измиване на лицето.

Креосотум - изтичане на рядка, яркочервена кръв от двете ноздри сутрин или гъста, черна кръв със зловонна миризма.

Лахезис мутус - кръвотечение от носа с яркочервена или тъмна кръв, упорито главоболие; често преди менструация или при менопауза; при дифтерия. Проявява се сутрин.

Лахнантес тинктория - обилно кръвотечение от носа, бледа кръв; чувство за разширение на главата, така, сякаш се разцепва с клин отвън-навътре; студено тяло, трудно за затопляне; усещане за изгаряне на главата като огън; със силна жажда; влажна и лепкава кожа.

Ледум палустре - продължително кървене от носа, след това болки в горната част на носа и усещане за изгаряне; бледа кръв; клапни болести на сърцето; напрежение в сухожилията при пациенти с подагра.

Магнезиум карбоникум - кървене от дясната ноздра, сутрин, подуване на носа вечер. Проявява се с кихане и гъделичкане в  дясната ноздра.

Меркуриус солубилис - кървене от носа, предшествано от повишено налягане в главата. Кървене от носа, провокирано от кашлица и по време на сън. Кръвта образува тъмни съсиреци в носа; подуване на жлезите; болки в устата; хелминтози.

Мезереум - кървене от дясната ноздра вечер преди лягане; яркочервена.

Натриум муриатикум - кръвотечение от носа при навеждане или кашляне през нощта; много често духане на носа и съсиреци.

Натриум сулфурикум - кървене от носа по време на менструация, често повтарящо се, особено рано сутрин. Кървене от носа преди менструация, чркочервена, понякога и през нощта по време на сън.

Нукс вомика - кръвотечение от носа сутрин, предшествано или придружено от главоболие в челната област, зачервени бузи и чувство за повишено налягане в черепа; по време на сън; тъмна кръв.

Пулсатила пратензис - кръвотечение от носа, отчасти течна, отчасти съсирена. С променлива интензивност; проявява се при влизане в топло помещение или легнало положение. Кървене от носа със сух ринит при анемични жени, чиито менструални периоди са оскъдни или нередовни.

Рус токсикодендрон - често кръвотечение от носа, само при навеждане; наличие на кръв и в изпражненията; настъпва през нощта или сутрин рано; съсирва се бързо; яркочервен цвят.

Сарсапарила официналис - кръв от носа с чувство сякаш малки мехурчета се пукат в носа; кървене от всяка ноздра при духане на носа; светла кръв.

Секале корнутум - тъмна, разредена кръв, изтичаща продължително със силно изтощение и слаб пулс; при възрастни хора, алкохолици или млади и слаби жени.

Сепиа официналис - кървене от носа по време на бременност или при жени, страдащи от маточни увреждания, при които менструацията известно време е липсвала; причинено от удар или натиск на носа; кръвта започва да тече спонтанно и така внезапно спира; яркочервена кръв; настъпва сутрин и няколко пъти през деня.

Тарантула хиспаника - обилно кръвотечение от носа, черна, всяка капка се съсирва и пада като куршум, образувайки голям черен съсирек в съда или на повърхността, върху която изтича; при миене на лицето кърви предимно лявата ноздра.

Необходимо е да знаете, че тук посочените средства не изчерпват всички възможни и подходящи хомеопатични средства за терапия на кървене от носа. За да получите най-подходящо и ефективно лечение е необходимо да се консултирате с квалифициран хомеопат.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниБотаникаКлинични пътекиЛюбопитноИзследванияСнимкиИсторияАнкетиСпециалистиВидеоОрганизацииПроизводителиЗаведенияНаправления в медицинатаЛеченияЛайфстайлТестовеФизиологияЗдравни проблемиСпортНормативни актовеХранене при...