Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Хомеопатия за жени II

Хомеопатия за жени II

Хомеопатия за жени II - изображение

В тази част ще разгледаме прилагането на някои хомеопатични препарати: белодона, колоцинт, кониум и други средства.

Беладона – Belladonna /Лудо биле/


Многогодишно растение от семейство картофови.

Беладона отговаря на лица с повишена емоционалност, впечатлителност, с бърза, дълбока, силна реакция, макар и не продължителна: интелигенти, артисти, художници, по-често на жени със сини очи и чиста кожа.

Показания за прилагане

БЕЛАДОНА се прилага при заболявания с остро бързо начало, обикновено съпровождащо се с приливи на кръв.

1. Ограничени възпалителни процеси в областта на половата сфера. По време на болестта жените усещат налягане в слабините, все едно половите органи всеки момент ще изпаднат от влагалището.

2. Преминаващо възпаление на десния яйчник, с внезапно появяващи се и изчезващи пробождащи болки.

3. Мастити, мастопатии. Гръдните жлези са тежки, твърди, зачервени, горещи.

4. Треска. Втрисане с общо треперене и бледо лице. По принцип БЕЛАДОНА може успешно да се прилага при различни възпалителни процеси /флегмина, пиелонефрит, остър бронхит и т.н./


Колоцинт - Colocyntis /горчива тиква/

Препарат, който е почти универсален, макар че е по-ефективен при волеви, резки хора. Най-обща характеристика на симптомите, при които се прилага КОЛОЦИНТ – това са резки пробождащи болки и схващания.

Показания за прилагане

1. Възпаление на тазовата част.

2. Възпаление на яйчниците, повече левият, основно, когато процесът се съпровожда с резки болки.

3. Болезнен менструален цикъл.

Колоцинт ще бъде полезен също така за мъже при възпаление на семенния канал.

КОНИУМ – CONIUM /БУЧИНИШ/

Имбер Грубер в серия очерци, публикувани през 1875 година е доказал, че БУЧИНИШ КОНИУМ(Conium maculojarum) е предизвикал смъртта на Сократ.

КОНИУМ е най-ефективен за ипохондрици и изтощени хора.

Показания за прилагане

1. Мастопатия, рак на млечната жлеза. КОНИУМ интензивно действа на туморни разсейки, особенно в тъканите на жлези, по-точно, на гръдната жлеза. Но в същата степен той ще бъде полезен и за лекуване на рак на стомаха и аденома на простата.


АКТЕА РЕЦЕМОЗА — Actea raecemosa, семейство лютикови

Това е средство само за жени. Препоръчва се на жени независимо от възрастта им – на бледи, с безцветни устни, дълбоко потънали очи, със сини кръгове около тях, на които е свойствено да преминават рязко от веселба към депресия, много емоционални, плашещи се, плашещи се от смъртта, особено от загуба на разсъдък.

Показания за прилагане

1. Менструално главоболие, локализирана в областта на челото, разпространяваща се на слепоочието, тила и особено в областта на очната ябълка /като от удар/. Често се съчетава с болка в областта на матката и левия яйчник..

2. Кръвотечение със силна болка в кръста, разпространяваща се на задната част на бедрото, с чувство за тежко отпускане надолу.

3. Психоза при родилките. Полезна е също така при нервни разстройства по време на бременност, особено за меланхолици, често се провожда от безсъние. Между другото, полезна е за мъже , страдащи от силно нервно разстройство, вследствие преумора или неумерена употреба на алкохол.


ПУЛСАТИЛА – Pulsatilla /ОБИКНОВЕНА СЪСЪНКА/ семейство лютикови

Препоръчва се както на жените, така и на мъжете от женствен тип, нежни, тъжни, със слаб характер, със светла коса, сини очи, бледа кожа, слабо развити мускули.

Показания за прилагане

1. Закъснение на половата зрялост или на менструацията, нередовен цикъл – отслабващ се или усилващ се, съпроводен от бледост, обикновено с оплаквания за главоболие, втрисане, преумора.

2. Прекратяване на менструацията вследствие настиване.

3. При бяло течение.

4.Спиране на млякото у родилките.

6. Дисменорея, колики в областта на матката, кръв със черни съсиреци, с прекъсвания през нощта.

ПУЛСАТИЛА се отнася към полифункционалните средства, с многопрофилно действие. Известно е нейното действие върху венозното кръвотечение при възпалителни процеси в белия дроб, при невроза, нощното напикаване.


ПЛАТИНА — Platina

Препоръчва се предимно на жени, затворени в себе си, горди, величествени, меланхолични, склонни към истерии, при това със спазми на кръвоносните съдове, спазми в яйчниците и т.н. Всъщност симптомите на спазъм, тъга и страх, меланхолия са основна причина за използване на ПЛАТИНА.

Показания за използване

1. Истерия с развита хиперстезия: изтръпване, задушаване, усещане на бучка в гърлото.

2. Ипохондрични симптоми. Особено, ако се наблюдава страх от неизбежна смърт, постоянно безсъние, полова възбуда, мания на влечение.

3. Хронично възпаление и невралгия на яйчниците.

4. Главоболие. Чувство на тежест в главата, все едно тя е стисната с менгеме.

5. При отоци в областта на половите органи, по-често в областта на гърдите използват ПЛАТИНА опитните хомеопати. Но, по-скоро, като помощно средство.

6. Нимфомания.

7. Онанизъм при децата.

За Framar.bg: http://fema-bg.com

Още по темата:

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноСнимкиНовиниИсторияАнкетиВидеоСпециалистиОрганизацииБотаникаПроизводителиЗаведенияНаправления в медицинатаЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиПатологияХранене при...СпортПсихологияСоциални грижиТестовеФизиологияКлинични пътекиРецептиНормативни актовеДиети