Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Хомеопатия за всеки ден. За какво ни помага?

Хомеопатия за всеки ден. За какво ни помага?

Хомеопатия за всеки ден. За какво ни помага? - изображение

Тази алтернативна медицина има все повече последователи в цял свят. Нейното благотворно въздействие се проявява при условие, че сме търпеливи и постоянни.

Една стара история

Самюел Ханеман поставя началото на хомеопатията в края на 18-и век, но след това тя преминава в период на забрава и се възражда отново преди сто години. Нейният създател прави разтвори от минимални дози вещества от растителен, минерален или животински произход и лекува с тях пациентите си. Тези вещества са подбрани след обстоен анализ на физиологическите, но и на психическите характеристики на болния. Ханеман дълго разговарял с всеки пациент, за да изясни симптомите и да намери...най-сходните природни продукти.

Това "сходство" е основата на хомеопатията - едно вещество може да има лечебен ефект, само ако преди това е било установено, че в силни дози то може да предизвика същите оплаквания като при пациента. Често за илюстрация се дава примерът с хинина, който в големи дози предизвиква температура, а в минимални я понижава.

Не във всички европейски страни хомеопатията е достатъчно популярна - например във Великобритания едва 2% от населението се консултира с хомеопат, докато във  Франция 36% от хората търсят помощта на този алтернативен метод. В Индия пък има над 250000 специалисти хомеопати. В някои държави те трябва да бъдат лекари, в други няма такова изискване.

Вечните съмнения

Много лекари сравняват лечебната сила на хомеопатичните лекарства с ефекта плацебо. Други изтъкват на преден план пълната липса на научни доказателства за терапевтичните свойства на хомеопатичните продукти. Изследванията са затруднени от факта, че хомеопатичното лечение е индивидуално и няма основа за обобщени анализи.

Много сериозни медицински институти и лаборатории работят върху доказването на терапевтичния ефект на хомеопатията. Междувременно хиляди хора продължават да използват белите гранулки като самостоятелно или съпътстващо лечение на десетки заболявания.

Най-подходящото приложение

Хомеопатията допринася за нов поглед към заболяването, като възпитава у лекаря индивидуален подход към всеки клиент. Така за един и същи проблем при различни хора се препоръчват различни терапевтични средства.

Най-голямо приложение хомеопатичният метод намира при спиране на цигарите, нарушен сън, стрес, дихателни смущения, както и за преодоляване на вторичните ефекти от химиотерапията.
Дори и да няма стриктно научни доказателства за ефикасността на хомеопатичните лекарства, на практика в много случаи се забелязва подобряване на състоянието на пациентите. Във всички случаи тези продукти са безвредни. Понякога интуицията подсказва, че хомеопатията може да бъде най-подходящата терапия. Дори ефектът да е като при плацебо, все пак е ефект, тоест напредък в лечението. Това е така, защото психиката има мощно въздействие върху физическото състояние на човека. Най-важното обаче си остава поставянето на правилната диагноза и медицинското решение за третирането на проблема.

Още по темата:

3.6, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияАнкетиСнимкиАлт. медицинаСпециалистиВидеоЛюбопитноОрганизацииБотаникаПроизводителиЗаведенияЛеченияНаправления в медицината