Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия СКЕНАР терапия срещу високо кръвно налягане

СКЕНАР терапия срещу високо кръвно налягане

СКЕНАР терапия срещу високо кръвно налягане - изображение

Според проучвания на СЗО (Световна здравна организация) една трета от населението на света страда от артериална хипертония.

Какво представлява артериалната хипертония (високо кръвно налягане)?

Артериалната хипертония е болестно състояние, изявяващо се с повишено кръвно налягане над нормалните стойности, които са 120 mm Hg за систола (първата стойност, която се отчита при измерването на кръвното налягане) и 80 mm Hg за диастолата (втората стойност).

Диагнозата артериална хипертония се поставя при неколкократни измервания на кръвното налягане, при които се регистрират повишени стойности на кръвното налягане, в комбинация с оплаквания на пациента като: главоболие, лесна умора, „бучене” в ушите, леко замайване.

За повече информация относно същността на СКЕНАР терапията и физиологичните механизми, по който се осъществява тя може да прочетете в СКЕНАР терапия!

СКЕНАР терапията и артериалната хипертония

Преди да започне курсът на приложение на СКЕНАР се измерва кръвното налягане и пулсът на пациента. След измерването на кръвното налягане Самоконтролируемят Енерго-Невро Адаптивен Регулатор (уредът, с които се провежда СКЕНАР терапията) се поставя на няколко кожни зони:

 

скенар терапияПървоначално, в зоната на шията, после зоната на яката, зоната от вътрешната страна на предмишницата, разположена между китката и лакътя. Времето за въздействие върху тези зони е от 15 до 20 минути.

След това, уредът се премества върху кожните зони на прекордиума (област от торса, под която са разположени сърцето и долната част на гръдния кош). Интервалът на приложение е 20 минути.

След СКЕНАР процедурата задължително се измерва кръвното налягане, при което в голям процент от случаите, се установява понижение на стойностите на систолното и диастолното налягане. Освен това, 20 минути след приложената СКЕНАР терапия, пациентите съобщават за намаляване или напълно изчезване на някой симптоми,като главоболие, гадене, виене на свят, шум в ушите, нервност.

При проведени проучвания е установено, че пациенти подложени на СКЕНАР терапия са показали нормализиране и стабилизиране на кръвното налягане, в сравнение с контролна група. Установени са подобрени стойности на кръвното налягане и на съня. Въз основа на това, СКЕНАР терапията се счита за ефективен и безопасен нелекарствен метод за лечение на хипертонични пациенти с проблеми в съня.

Как всъщност СКЕНАР терапията повлиява високото кръвно налягане?

Уредът на СКЕНАР произвежда електрически сигнал с висока амплитуда и с кратка продължителност, а формата на импулса е от типа на затихващ синусоид. Честотата му е обикновено 60 или 90 Hz (от 15 до 350 херца). Резултатният импулс, който се получава в организма на човека, е известен като импулс в реално време (Real-time signal). Характеристиката на физичните му свойства е варираща. Тази вариабилност на резултатния импулс се обяснява с вълновата теория във физиката. Ако електричният импулс бъде разглеждан като вълна, той се подчинява на законите за дифракция и интерференция.

Предполага се, че взаимодействието между слоевете на кожата и електрическите импулси от скенар уреда, подчиняващи се на биофизични процеси (дифракция и интерференция), са причина за благотворното действие на скенар.

Прочетете още: За кои болести се препоръчва СКЕНАР терапията?

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноКлинични пътекиНовиниЗдравни съветиФизиологияИзследванияИсторияОрганизацииЛеченияБотаникаСнимкиТестовеИнтервютаПатологияХранене при...ВидеоДиетиПсихологияЗдравни проблемиСпорт