Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия СКЕНАР терапията

СКЕНАР терапията

СКЕНАР терапията - изображение

Абревиатурата СКЕНАР означава Самоконтролируем Енерго-Невро Адаптивен Регулатор. СКЕНАР терапията се осъществява чрез уред, който използва електрически импулси с характеристики близки до нервните импулси в човешкото тяло. Предполага се, че тези електрически сигнали имат свойството да активират С влакната на нервната система, което резултира с повишена продукция на невропептиди.

Действието на уреда се основава на базисните принципи на китайската алтернативна медицина – акупресура и акупунктура.

Физиологична основа на СКЕНАР терапията

Според древната китайска медицина кожата е огледало, което отразява състоянието на вътрешните тъкани и органи на човека. Върху кожата се сформират области или точки даващи информация за точно определен вътрешен орган. Предполага се, че чрез активно целенасочено въздействие върху тези точки по огледален механизъм, индиректно може да бъде повлиян и съответстващият орган.

СКЕНАР терапията и рецепторите на кожата

СКЕНАР терапията използва свойството на кожата да възприема дразнения от различен вид – механични дразнения (акупунктура, масаж), термични (температурни въздействия), електрически ток, магнитното поле, лазерни лъчи или ултразвук. Тази способност на кожата се реализира посредством рецептори, чувствителни на дразнения, които се регистрират и трансформират под формата на нервни импулси. Провеждат се по нервните влакна и достигат до център за преработка на информацията (ретикуларната формация в мозъка). След обработката на импулсите се генерират нови в ответна реакция, целящи възстановяването на хомеостазата.

Скенар терапията и електрическите сигнали

Прилаганите в скенар терапията електрически импулси са нискоамперни и с ниско напрежение, тоест с параметри доближаващи се до тези, придружаващи биологичните процеси в организма. Скенар сигналите въздействат върху акупресурните точки, разпределени върху цялата повърхност на кожата. Върху тези акупресурни пунктове са разположени споменатите по-горе рецептори, които възприемат дразненията от електрическите импулси, които СКЕНАР уреда произвежда. Именно чрез помощта на рецепторите в акупресурните зони се осъществява взаимодействието между електрическите импулси на СКЕНАР уреда и организма на човека. Възприетата информация под формата на електрически сигнали се провежда по тънките С влакна на нервната система.

Скенар терапията и тънките нервни С влакна

Влакната от тип С са немиелинизирани (без миелинова обвивка) и затова са по-тънки от миелинизираните влакна тип А и Б. Освен това С влакната са по-трудно възбудими и са пептидергични (продуциращи невропептиди). Предполага се, че Скенар терапията въздейства точно върху тези пептидергични влакна стимулирайки продукцията на по-голямо количество невропептиди от тънките С влакна.

Скенар терапията и невропептидите

Невропептидите, секретирани от немиелинизираните С влакна са невромедиаторите: енкефалини, ендорфини, брадикинин. Съществуват научни данни, че тези невромедиатори имат голямо значение в осъществяването на почти всички автотерапевтични и авторегулаторни биохимични жизнени процеси в организма. Основният стремеж на СКЕНАР терапията е активирането на тези С влакна и повишена синтеза на споменатите невропептиди с цел овладяване на настъпилата дисхармония в хомеостазата.

Прочетете още:

За Framar.bg: Нина Карова

Още по темата:

4.4, 18 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСнимкиИсторияЛечения