Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Рибите, които лекуват псориазис

Рибите, които лекуват псориазис

Рибите, които лекуват псориазис - изображение

Псориазисът е хронично заболяване, засягащо кожата. Характерно за него е ускореният растеж на кожни клетки, които се натрупват по повърхността на кожата под формата на бели или зачервени плаки. Обикновено състоянието се съпровожда със сърбеж и болка. Псориазисът протича с различна интензивност и тежест. Понякога засяга само определени места като скалпа, лактите, коленете, а при по-тежките форми покрива обширни участъци от тялото. Заболяването не е заразно и не може да се предава от човек на човек, но съществува генетична предразположеност за появата и развитието му.

Псориазисът е нелечимо, но успешно контролирано заболяване. Традиционното лечение включва локални и системни лекарства, но все по-често хората с псориазис търсят алтернативни методи и средства, посредством които да облекчат състоянието си.

Една от интересните алтернативни терапии на псориазис е лечение със специални рибки Гара Руфа. В основата на метода са дребни сладководни риби, принадлежащи към род Cyprinidae (Шаранови). Известни са като Гара Руфа(Garra Rufa) или риба-доктор (Fish-Doctor). Представлява дънна риба, с около 12 см дължина и характерна кръгла уста без зъби, която в естествената им среда служи за захващане за скалите. Обикновено обитават реките на близкия Изток и в естествена среда се хранят с фито- и зоопланктон, а в изкуствените вани и басейни, където такъв липсва – с мъртви кожни клетки. Това обуславя и терапевтичния им ефект при псориазис и някои други кожни състояния като екзема, атопичен дерматит и други.

Терапията с рибки е открита за пръв път през 1963г в два малки града в Турция – Кангал и Сивас, а днес е широко разпространена из целия свят, включително и у нас. Водата поддържана в изкуствено създадените басейни и вани трябва да е около 35° С, което е важно, тъй като освен, че гара Руфа са топлолюбиви, при тази температура се ограничава развитието на други микроорганизми. Освен това така топлата вода подпомага омекотяването на кожата и я прави лесна за захващане и откъсване от рибките.

Какво представлява терапията и какво усещане предизвиква?

Същността на лечението включва потапяне на засегнатите зони във вана или басейн с риби Гара Руфа за 8 часа на ден, като курса на лечение е 21 дни. Усещането по време на терапията наподобява лек гъдел или масаж, последван от слабо изтръпване. Освен отстраняване на мъртвата кожа от рибките, други фактори, допринасящи за благоприятния ефект на терапията включват:

 • Голямата надморска височина (1650 м), на която са разположени центровете за лечение в Кангал. Това е свързано с по-високо ниво на естествено UV лъчение, за което е доказано, че има благоприятен ефект върху псориатичните лезии.
 • Горещите извори имат специфичен химичен състав, с високи нива на селен, а недостигът на селен също се свързва с псориазис.
 • Отсраняването на плаките и люспите от рибите подпомага проникването на UV лъчите в кожата.
 • Ежедневните процедури помагат за намаляване на стреса и напрежението, които също могат да бъдат отключващ фактор за развитието на псориазис.

В изкуствено създадените по света центрове за балнеолечение и SPA, където се предлага извършването на терапията се поддържат необходимите условия за живот и развитие на рибите Гара Руфа така, че те максимално се доближават до условията в естественото им местообитание.

Какви рискове крие терапията и как може да бъдат избегнати?

Рисковете от терапията са свързани с предаване на инфекции и заболявания между отделните пациенти, както и от рибите на хората. За да бъде сведен до минимум рискът от заразяване, във ваните и басейните се поставят специални UV стерилизатори, които убиват бактериите, както и сложни филтриращи системи пречистващи водата от механични замърсители и остатъци от храна от рибките. При спазване на всички хигиенни изисквания рискът от предаване на инфекция е сведен до нула.

Друг риск е подмяната на рибите Гара Руфа с икономически по-изгодните „заместители” - рибите "Chin Chin" (чин чин). Външно те наподобяват на Гара Руфа, но за разлика от тях имат зъби. Рибите Чин Чин се отглеждат в Ченду (Китай).

За да бъдат избегнати всички рискове при провеждане на терапията при псориазис с риби гара Руфа е необходимо да бъдат спазвани някои основни мерки и правила за безопасност:

 • Да бъде спазвана стриктна лична хигиена преди влизане в лечебните вани или басейни.
 • Хора с открити рани, одрасквания, ожулвания и други форми на нарушена цялост на кожата не бива да ползват басейните или ваните.
 • Хора страдащи от заразни кожни заболявания не бива да използват обществени лечебни вани и басейни.
 • Не бива да се допуска пренаселване на рибите във ваните.
 • След извършване на епилация, кола маска, бръснене или друга форма на обезкосмяване трябва да се изчака най-малко 24 часа преди излагане на същите зони на терапията.
 • Лечебните рибки трябва да бъдат подменяни регулярно, като 24 часа след лечебния сеанс рибите не биват да бъдат използвани повторно.
 • Преди терапията да бъдат отстранени всички остатъци от лак за нокти, кремове и други козметични продукти.

Необходимо е да знаете, че терапията с риби Гара Руфа не може да доведе до пълно излекуване, а обикновено предизвиква затихване на симптомите за около 12 месеца, след което се налага да се повтори процедурата.

Други алтернативни методи прилагани в контрола на псориазис може да откриете в Алтернативни средства за контрол на псориазиса.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиВидеоНовиниИнтервютаЗдравни проблемиСпортОрганизацииБотаникаХранене при...Клинични пътекиСнимкиЛайфстайлТестовеПсихологияЛеченияИсторияЗаведения