Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия Лунният камък – емоционалност и хармония

Лунният камък – емоционалност и хармония

Лунният камък – емоционалност и хармония - изображение

Лунният камък е известен още от древни времена и се използвал от арийци, индийци, перси и други. Има свойството да хармонизира емоциите и да подобрява взаимоотношенията между интимните партньори.

Повече информация за полускъпоценните камъни може да прочетете в Аюрведа - камъните, скритата сила на природата

Синоними на лунния камък: рибешко око, вълче око, воден опал, селенит, в превод от гръцки "Selene" означава "Луна" .

История на лунния камък

Известен е още от древни времена. Според индийските легенди този камък по време на пълнолуние може да сбъдва любовни мечти и се е използвал за направата на любовни магии, поради което е известен и като „камъкът на мечтите”. Индийците го наричат още „Candra Kanta”.

В арабските страни пък камъкът се използва за украсяването на дрехите на жените, с цел да се засили тяхната женственост и мистериозност, освен това според тях този камък е символ на плодородието.

Древните арийци използвали камъка като амулет, носещ позитивни преживявания и предпазващ носителя от прекалена чувствителност.

Произход на името лунен камък: това название на полускъпоценния камък идва от красивият цвят на камъка, които наподобява на лунната светлина.

Лунният камък е подходящ за зодиите: Везни, Скорпион и най-вече за рак. Когато лунният камък има син оттенък е най-подходящ за зодия риби.

Елемент: Вода

Химичен състав на лунния камък

Полускъпоценният камък принадлежи към голямата минерална група алкален фелдшпат и в химичния състав преобладава калиев алуминиев силикат.

Находища на лунен камък: Шри Ланка, САЩ, Австралия, Мадагаскар, Мианмар, Бразилия, Индия.

Чакри и лунен камък

Този камък има позитивно влияни върху почти всички чакри като участва в тяхното хармонизиране, затова медитацията с лунен камък може да има няколко пъти по-добър ефект в сравнение с обикновената медитация.

Ако целта на медитацията е освобождаване от стреса и пренапрежението то най-добре е да поставите лунния камък на висулка. Верижката, на която е закачен лунния камък трябва да бъде достатъчно дълга, за да достига до сърдечната област. Когато камъкът е разположен в близост до сърцето може да го успокои и сърцебиенето дължащо се на пренапрежение да бъде овладяно. В този вариант приложена медитацията с лунен камък тя най-добре повлиява четвъртата чакра Анахата (синоним сърдечна чакра).

За лунният камък се твърди, че има най-позитивно действие върху сакралната (втората - Свадхисана) и шестата чакра - “трето око”(Аджна).

Лунният камък може да повлияе и всички меридиани, ако по време на медитацията носите пръстен, който изцяло е изработен от лунен камък. По този начин може да постихнете пълна хармония и равновесие между душата и тялото си.

Повече информация за медитацията и чакрите може да прочетете:

Метафизически свойства на Лунния камък

 • Има успокояващи свойства;
 • пазител е на женската мъдрост и любвеобилност;
 • засилва интуицията;
 • източник на вдъхновение;
 • носи успехи в любовта и кариерата;
 • хармонизира взаимоотношенията между интимните партньори;
 • улеснява изпълняването на различни дейности: градинарство, диета;
 • намалява тревожността и стреса;
 • може да ви вдъхнови;
 • подобрява самоуважението;
 • има защитни свойства, особено когато е поставен във вода и през нощните часове;
 • носи късмет;
 • облекчава отчаянието;
 • стимулира вглеждането във вътрешен свят на човека и отваря подсъзнанието му, което способства духовното усъвършенстване и дълбокото самопознание.

Според някои източници лунният камък не бива да се носи от много чувствителни личности по време на пълнолуние, защото има риск от прекалено осмисляне на психичните и емоционалните аспекти от живота, което да резултира в депресивно състояние или изнервеност.

Лечебни свойства на Лунния камък

Камъкът има хармонизиращ ефект върху хормоните в организма, чрез подобряване функцията на редица жлези с вътрешна секреция като: хипофизата, епифизата, панкреаса (задстомашната жлеза).

Други автори посочват лунния камък като добър помощник на сърцето и стомаха.

Лунният камък се препоръчва и при безсъние в комбинация с Аметист. Препоръчва се поставянето на двата камъка под възглавката за постигането на дълбок, спокоен и пълноценен сън.

Освен тези свойства лунният камък има и диуретични, на които се дължи намаляване на излишното количество течности задържано в организма.

Древните арийци са окичвали раждаща жена с лунен камък, защото са смята, че той може да подобри лимфната циркулация и да улесни родилната дейност.

Камъкът е подходящ за: художници, танцьори, земеделските производители, млади мъже.

Пречистване на лунния камък

За да се съхранят за по-дълго време позитивните качества на лунния камък той трябва да бъде много често пречистван и да не бъде излаган на силна слънчева светлина.
Най-добрият начин да се пречиства лунният камък е като го оставите на лунна светлина, особено когато е пълнолуние.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛайфстайлИсторияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноБотаникаПсихологияСоциални грижиФизиологияАнкетиСпорт