Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Йога, тай чи, чигонг Йога за бременни

Йога за бременни

Йога за бременни - изображение

Йога за носещите живот в себе си
Странно е, че в българския език думата бременност идва от корена „бреме” – „дълг, задължение, което се изживява като тежест”, за да назове един от най-съдържателните и пълноценни периоди от живота на жената, когато чрез нея се осъществява Мистерията на живота. Така още на първично вербално ниво се вгражда идеята, че това е един тежък, труден, обременяващ период, който трябва по-скоро да мине, за да се освободи жената от това бреме – носенето на живот в себе си... А всъщност, зад тази дума стои едно вълшебство, чиято магия не бива да пропускаме, за да станем съзнателни участници в нея.

Целта на тези занимания е точно такава – да осъзнаем какво се случва в нашите тела и да ги подготвим за нелеките промени в тях, да се подготвим и физически и психически за раждането, да се свържем със съществото вътре, да се научим как да общуваме с него, как да му предадем най-доброто от нас, с други думи, да отидем отвъд „бремето” и да открием лекотата и радостта на даряването на живот чрез нас.

Заниманията са насочени главно към три основни аспекта:

* Подготовка на тялото за физическите промени по време на бременността – специално адаптираните. Йога упражнения са насочени към справяне с проблеми като болки в кръста, изкривяване на гръбнака, подуване на ръцете и краката, различни неразположения; също така те повишават гъвкавостта на мускулите, укрепват костната система, поддържат хормоналния баланс;

* Физическа и психическа подготовка за самото раждане – локализиране и овладяване на мускулите, участващи при раждането, дихателни и др. техники за процеса на раждане, релаксации и специални медитации за психическа подготовка, справяне със страха и стягането, главните причинители на болката от раждането;

* Общуване с детето – концентрации и медитации, дихателни техники, насочване на мисълта, обливане на детето със светлина и любов, пренатално общуване, визуализации за среща с душата на нероденото;

От съществено значение е през този период жената да се чувства в хармония и физически и психически. Редовното практикуване на йога асани, дихателни техники и медитация значително подпомагат физическото, емоционалното и духовно развитие на майката и на развиващото се в нея дете. Това единство на двата организма позволява чрез нейното съзнателно участие то да се „научи” чрез преживяваните от нея позитивни емоции, спокойствие и радост на подобни ментални и емоционални модели.

Психичната полза от йога е особено видима особено през тези девет месеца на свръхчувствителност, когато хормоналните и физически промени правят жената особено сензитивна. Чрез редовна йога практика постепенно възгледът за живота се обоготява с невидими дотогава измерения, а повтарянето на определени мантри успокоява ума и спомага за позитивното развитие на детето.

Физически йога асани

Адаптираните йога упражнения за бременни включват работа най-вече с коремните мускули, гръбначния стълб, кръста, таза и перинеума.

Засилването на коремните мускули е необходимо не само за износването на детето, но и за раждането, когато на тях се пада основната роля при изтласкването на бебето. Тонизирането на гръбначния стълб е необходимо за правилното функциониране на нервната система, както и да не позволи изкривяване в областта на кръста от нарасналата тежест. Гъвкавият гръбнак е и превантивна мярка срещу изгърбването, което също може да се получи при някои бременни жени. За областта на таза и перинеума са особено ценни клечащите пози, Ваджроли и Ашвини мудра, които подготвят мускулите в тази област за раждането.

Дихателни техники

Те са особено важни не само защото доставят повече кислород за нуждите на физическите тела на майката и детето, но и успокояват ума, служат като мощно средство за справяне със страха и напрежението и дори с безсънието.

Също така хармонизират двете хемисфери на мозъка, подготвят тялото за релаксация и обръщат вниманието навътре като така спомагат за вслушването в собственото тяло – умение, което жената е добре да придобие за едно истинско естествено раждане. Йога нидра, релаксации за бременни.

Като техника за дълбока релаксация йога нидра е безценна по време на бременност и във физически, и в емоционален, и в ментален аспект. Тя учи тялото да се отпуска и релаксира, умът да се отдръпва от сетивата и да навлиза във вътрешното пространство, да се трансцендентират емоциите, да се изгражда Наблюдателят вътре в нас.

Чрез визуализациите в йога – нидра жената може да си представя своето бъдещо дете и да го дарява с качества близки до идеала на душата й. В утвържденията преди и след практиката, жената може да предизвика благоприятни промени в себе си и да повлияе позитивно на характера на бъдещото дете, както и да се подготви за леко и безпроблемно раждане.

За Framar.bg: http://www.yoga108.info/purna1.htm

Още по темата:

3.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЗдравни съветиАлт. медицинаСпортЛюбопитноЛеченияСнимкиСпорт и туризъмНовиниЛайфстайлПсихологияИнтервютаЗаведенияАнкетиТестовеВидеоСпециалистиИсторияПатологияСоциални грижиКлинични пътекиНаучни публикацииИзследванияФизиологияНормативни актовеПроизводителиХранене при...Ботаника