Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на доброкачествената простатна хиперплазия

Алтернативно лечение на доброкачествената простатна хиперплазия

Алтернативно лечение на доброкачествената простатна хиперплазия - изображение

Простатната хиперплазия е много често срещано заболяване в напреднала възраст. По официални данни около 80 процента от мъжете след 50 годишна възраст имат простатна хиперплазия в различно проявена степен. Простатната хиперплазия е доброкачествено туморно заболяване, което е съпътствано с много неприятни симптоми като:

 • често уриниране, без последващо облекчение;
 • уриниране на тънка струя;
 • по-рядко уринирането е болезнено с чувство на парене;
 • след микция често болните имат усещането за недоизпразнен напълно пикочен мехур;
 • много често се събуждат нощем за да уринират;
 • импотенция.

Прочетете още:

При по-леките степени на простатна хиперплазия може да бъде лекувана с алтернативни методи като:

 • билколечение;
 • диета;
 • заместителна терапия с микроелементи.

Билколечение и простатна хиперплазия

Сао палмето

Предполага се, че механизмът на действие на Сао палмето (Saw Palmetto) е обвързан с нормализиране на хормоналния дисбаланс. При проучвания в Европа и Америка прилагането на тази билка довело до облекчаване на симптомите: дискомфорт и чувство за ненапълно изпразнен мехур след уриниране.

 

Пигеум

Предполагаемия механизъм на действие на активните субстанции на пигеум е намаляването на концентрациите на лутеинизиращия хормон, като се предполага, че тази билка има субстанции потискащи отделянето на този хормон от хипофизата. Намалените нива на лутеинизиращия хормон водят до потискане на продукцията на андрогените и по-конкретно на дихидротестостерона. Натрупан в клетките на простатната жлеза дихидротестостерона стимулира нарастването на жлезата. Предполага се, че тази билка прекъсва именно повишената продукция на лутеинизиращия хормон и индиректно потиска натрупването на дихидротестостерона.

Червената детелина

Последните изследвания показват, че в червената детелина се съдържат изофлавони, които са подходящо алтернативно лечение на проблеми с простатата. Проучвания показват, че хранителна добавка, съдържаща тези изофлавони, може да прилага като нетоксична терапия на простатна хиперплазия с едновременното намаляване на риска от развитие на рак на простатата.

 

Коприва

Тази билка оказва благоприятно въздействие като намалява възпалителните процеси в простата. Данни от международни проучвания доказват факта, че при ежедневна употреба на хранителни добавки с коприва се увеличава силата на уринарната струя и се намаляват симптомите на дискомфорт.

 

Диета и простатна хиперплазия

Диета богата на соя е друг метод за справяне с простатната хиперплазия според проучвания на европейско равнище. Предполага се, че благоприятното действие на соята върху редуцирането и по-точно предотвратяването на простатната хиперплазия са изофлавоните. Те са химични субстанции, които имат естрогеноподобно действие. Предполага се, че с повишаването на естрогеноподобните субстанции се постига редуциране на тестостероновото действие, т.е. естрогеноподобните субстанции се явяват като опоненти на тестостерона, намалявайки по този механизъм действието на тестостерона върху простатните клетки и спиране на разрастването на простата.

Друг важен елемент от диетата предназначена за възрастни мъже с простатна хиперплазия е папаята. Този плод съдържа протеолитичния ензим папаин, които води до много бързо намаляване на процесите на възпаление, които са другата основна причина за проявата на простатна хиперплазия.

Терапия с микроелементи и простатна хиперплазия

Много важно е приемането на минерала цинк, в адекватно количество. Има убедителни доказателства, че дефицитът (недоимъкът) на цинк може да предизвика много нарушения в нормалното функциониране на простатната жлеза. Съобщават се за случаи на простатит (възпаление на простата), простатна хиперплазия и дори рак на простата с цинков дефицит. Предполага се, че цинка предотвратява трансформацията (преработката) на тестостерона в дихидротестостерон. Препоръчва се приемането на не повече от 50 милиграма дневно в продължение на 3 месеца в комбинация с микроелемента мед в концентрация 2 милиграма дневно. Най-добре би било да приемате комбинирана хранителна добавка, която да съдържа и двата микроелемента. Причината за това е, че и двата микроелемента се конкурират за едни и същи ензими и при увеличаването на цинка може да се стигне до намаляване на концентрацията на мед в кръвта.

Храни богати на цинк са:

 • черен шоколад,
 • чесън,
 • сусам,
 • пшенични кълнове,
 • нахут.

Използването на тези алтернативни методи за лечение на простатната хиперплазия може да се прилага в случаите на ранно диагностицирана простатна хиперплазия, при която няма силно изразен компресивен синдром (синдром на притискане), с по-леки степени в нарушението на микционния процес (процеса на уриниране). Преди да се предприеме алтернативно лечение е препоръчителна консултация със специалист!

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЛеченияБотаникаНовиниСпециалистиЛюбопитноПатологияСпортИсторияНаправления в медицинатаСнимкиХранене при...Алт. медицинаЗаболявания (МКБ)Здравни съветиНормативни актовеОрганизацииИнтервютаВидеоКлинични пътекиЗаведения