Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Urticales Сем. Moraceae (Черничеви) Черница

Черница

Сем. Moraceae (Черничеви)

Черница - изображение

Черница: широколистно листопадно дърво, на височина до 25 м. Плодовете се наричат дуди и имат черен, тъмночервен, бледо розов или бял цвят. Плодовете зреят края на месец юни.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
: широко разпространено на територията на страната;

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

  • плодове;
  • листа и млади клонки.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • над 10 % захари;
  • органични киселини;
  • минерални вещества;
  • витамини и микроелементи.

В листата - значително количество на витамини от група В.

ДЕЙСТВИЕ:

  • утолява жаждата и подобрява обмяната на веществата;
  • възбужда и повишава апетита;
  • срещу гастрити и ентероколити;
  • използва се при язва на дванадесетопръстника и стомаха;
  • използва се при простудни заболявания и хипертония;
  • използва се при заболявания на сърцето - миокардиодистрофия, атеросклероза, исхемична; болест, аритмия, тахикардия, екстрасистолия;
  • срещу анемии;
  • пикочогонно действие;
  • срещу диабет, асцит и хипофункция на бъбреците - кората на корените;
  • повлиява заболявания на кожата - екзема и кожна туберкулоза.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • вътрешно - плодовете - за директна консумация;
  • отвара;
  • настойка;
  • външно - прах от кората или клонките - при стари рани.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • Настойка - 2 с.л. стрити плодове се заливат с 200 мл вряла вода. Престоява 4 часа, прецежда се и се пие;
3.5, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноНовиниМедицински изследванияКлинични пътекиХранене при...Храни и ястияСнимкиРецептиДиетиНормативни актовеЛайфстайлОрганизацииСоциални грижиИсторияЛеченияИнтервютаСпециалистиЗаведенияНаправления в медицинатаАнкетиСпортАлтернативна медицина