Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Moraceae (Черничеви)

Сем. Moraceae (Черничеви)

Сем. Moraceae (Черничеви) - изображение

Семейството е представено от 75 родa и около 3000 вида.

Разпространение: Представителите на семейството се срещат в тропичните и субтропичните области, както и в умерените ширини.

Обща характеристика: Към семейството принадлежат дървета и храсти, с изключение на коноп и хмел. Характерна отличителна черта на семейството е наличието на млечен сок, образуващ се още в зародиша. Листата са последователни, разположени са спирално или срещуположно, целокрайни или наделени, с прилистници. Цветовете са еднополови, едно- или двудомни, с 4 околоцветни дяла (изключение - коноп и хмел; възможно е според някои класификации да се числят към отделно семейство). В женските цветове има 2 плодника, единия от които напълно дегенерирал. В яйчника се намира една висяща семепъпка. Наблюдава се преход от горен към долен яйчник. Месестата част на зрелия плод е образувание на цветната ос и включва семената. Плодът понякога е орехче.

Цветна формула: ? * Р4 А4 G0, ? * P4 A0 G(2); x=8,10

Стопанско значение:    
   * за изхранване на копринената буба - листа от черница
   * за храна - плодовете на смокинята

0.0, 0 гласа

РАСТЕНИЯ ОТ Сем. Moraceae (Черничеви)

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория