Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клон Розиди (Rosids) Клон Еурозиди I (Eurosids I) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Череша

Череша

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Череша - изображение

Череша (Prunus avium) е овощно дърво, принадлежащо към семейство Розоцветни.

Устройство на Череша:

дърво череша

 

Черешата достига на височина до 12-32 м. Младите дървета показват силна апикална доминантност и симетрична конусовидна корона, с етажно разположени клони. Листата са удължено елипсовидни със заострен край, 7-14 см дълги и 4 -7 см широки.

 

 

цветове череша

 

 

Цветовете са едри (2,5 -3,5 в диаметър) с пет чисто бели венчелистчета и са събрани по 2-6 в сенниковидни съцветия.

 

 

 

плодове череша

 

Плодовете са доста разнообразно оцветени - от тъмно червени до черно-червени, розови, кремавожълти, с размери около 1-2 см в диаметър. Костилката е полукълбеста, гладка с дължина 8-10 мм и широчина 7-10 мм.



Разпространение на Череша

Вирее в умерените ширини в северното полукълбо - Северна Америка, Европа и Азия. Смята се, че римляните са открили дървото с вкусните му плодове около 70 г. пр.н.е.

Използваема част на Череша

В медицината се използват плодовете, а в козметичната и мебелната индустрия се използват и цветовете, дървесината и плодовете.

Химичен състав на Череша

Плодовете съдържат още витамини - ретинол (Вит. А), тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), фолиева киселина (B9), аскорбинова киселина (Вит. С) 7 мг, витамин К и минерални вещества - калций, магнезий, манган, желязо, фосфор, калий, цинк. Черешите са богати още на флавоноиди, кверцетин, елагова киселина.

Приложение на Череша

Черешата намира приложение в медицината, козметичната индустрия, хранителната индустрия и мебелната индустрия.

Свойства на Череша:

  • подобряващо апетита
  • намаляващо кръвното налягане
  • отхрачващо
  • противотуморно
  • аналгетично
  • стимулиращо апетита

Някои заболявания и състояния, при които се използва Череша:

  • артрит
  • подагра
  • анемия
  • мускулни болки
  • ставни болки
  • превенция на рак
  • превенция на сърдечно-съдови заболявания
  • наднормено тегло
  • бъбречни заболявания

Черешите са били ценени още от лекарите от Изток, като терапевтични средства. Съвременната медицина, чрез проучвания доказва лечебните им качества:

  • Богатите на витамини и минерали плодове активизират обмяната на организма, помагат при анемични състояния и действат укрепващо на организма.
  • Биологично активните вещества кумарин и оксикумарин нормализират съсирването на кръвта.
  • Тъмните сортове череши, съдържащи повече флавоноиди, укрепват стените на кръвоносните съдове.
  • Черешите намаляват нивата на урати в кръвта.
  • Съдържащият се в тях кверцетин има противовъзпалително действие и аналгетичен ефект при ставни болки.
  • Елаговата киселина притежава антиканцерогенни свойства.

Начин на приложение:

При ревматични заболявания и стомашни проблеми се пие по една чаена чаша прясно изстискан сок от череши, три пъти дневно преди ядене.

Черешата в козметиката:

балсам за устни с вкус на череша и кутийка череша

Плодовете и цветове на черешите се използват в козметичната индустрия. Плодовете са богати на витамин С, който подпомага производството на колаген и поддържа здравия вид на кожата и косата.

В домашни условия върху лицето може да се приложи маска от стрити череши. Благоприятства процесите на свиване на порите и избистряне на тена.

Черешата в кулинарията:

сок от череши

 

Плодовете са изключително вкусни пресни, но също така се използват за направата на сокове, нектари, компоти, конфитюри. Те се влагат и в торти, кремове и кексове.



Флорална декорация:

бонсай череша

 

 

 

Черешите са предпочитано дърво в градините не само заради вкусните му плодове, а и заради красивите снежнобели съцветия на пролет. То е подходящо и за оформяне на бонзай (от японски "градинарство в поднос").




Черешата в мебелната индустрия:

Дървесината на черешата се използва за изработката на мебели - маси, столове и други.

Важно!

Консумацията на череши е безопасна!

При прекалена употреба може в някои случаи да доведе до алергии!

Още по темата:

3.6, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаЛеченияЛайфстайлСнимкиХрани и ястияРецептиДиетиХранене при...ИсторияНовиниМедицински изследванияТестовеНормативни актовеАптекиПроизводителиОрганизацииИнтервютаКлинични пътекиСпециалистиАнкетиЗаведенияСпортЕ-тата в храните