Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клон Астериди (Asterids) Клон Еуастериди I (Euasterids I) Разред Lamiales Сем. Lamiaceae (Устноцветни) Розмарин, Бабин косъм, Ливанче

Розмарин, Бабин косъм, Ливанче

Сем. Lamiaceae (Устноцветни)

Розмарин, Бабин косъм, Ливанче - изображение

Розмаринът (Rosmarinus officinalis) представлява вечнозелен, разклонен и силно ароматен храст. Принадлежи към семейство Устноцветни (Lamiaceae). Растението е известно още с имената: бабин косъм, морска роса, индирлия и ливанче. 

бонзай розмарин

Името "rosmarinus" означава "морска роса". Билката се нарича "ливанче", защото още от библейски времена е изветно, че е растяла по хълмистите места в Ливан. Притежава лечебни свойства и приятен аромат, оприличаван на смесица от мирис на бор и камфор. Използва се и с декоративна цел и като подправка.

Розмаринът е определян само с една дума - "Стимулант". German Commission E Monographs, занимаваща се терапевтичната употреба на билкови лекарства, одобрява Rosmarinus officinalis като билково лекарство за ревматизъм, диспептични оплаквания, загуба на апетит, проблеми с кръвното налягане.

 

Устройство на розмарин:

храст розмарин

 

Розмаринът израства на височина до 1 метър. По-старите стъбла на растението са вдървесени, а младите съответно белезникави до червеникаво-зелени. Има четириръбести клонки. При растежът си оформя крастива туфа в зелено и синьо.

 

 

 

листа на розмарин

 

 

Листата на билката са теснолинейни, жилави, извити по краищата, вечнозелени и ароматни. Имат дължина от 2 до 4 см и ширина от 2 до 5 мм. Горната им повърхност е зелена, а долната белезникава, покрита с къси, мъхести власинки, подобно на паяжина. Разположени са срещуположно на клончетата, приседнали - с липсващи дръжки.

 

 

цветове на розмарин

 

 

Цветчетата  на розмарина са светлосини, прорастващи в горната част на клонките. Те рядко могат да бъдат и бели. Състоят се от двуустна чашка, венче с 5 двуустни листенца и 2 тичинки. Периодът на цъфтеж обхваща месеците от юни до август. След прецъфтяване, билката образува плодчета, които се наричат орехчета.

 

 

 

 

Разпространение на розмарин

Розмаринът се установява в страните от Средиземноморието. От там се е разпространил в цяла Европа. У нас в диворастящо състояние се среща по Черноморието.

Използваема част на розмарин

  • листата, набрани по време на цъфтежа;
  • цветчетата и филизите;
  • извлеченото от билката етерично масло

Химичен състав на розмарин

Листата съдържат:

  • етерично масло с цинеол;
  • камфор;
  • тритерпинови киселини;
  • танини;
  • горчиви вещества;
  • дъбилни вещества;
  • флавоноиди;
  • розмаринова киселина;
  • пектин;
  • смоли и др.

В билката се установяват още: камфен, борнеол, борнил ацетат, α-пинен, карнозол, карнозна киселина, манган, калий, калций, желязо, мед, магнезий, фибри, изобилие от витамини от група В, витамини A и C, кафеена киселина, урзолова киселина, бетулинова киселина.

Етеричното масло от розмарин съдържа 10-20% камфор.

Приложение на розмарин

Редица изследвания на растението засягат и неговите свосйтва да помага в лечението на ракови заболявания. Част от тези изследвания показват активност на билката в спиране растежа и разпространението на ракови клетки в яйчниците. В традиционната медицина на Индия, екстракти и етерични масла от цветовете и листата на розмарин се използват за лечение на множество заболявания.

Растението притежава следните свойства:

розмарин и градински чай

  • общоукрепващо;
  • спазмолитично;
  • болкоуспокояващо;
  • имуностимулиращо;
  • антивирусно;
  • антиоксидантно;
  • бактерицидно;
  • антимикотично;
  • антисептично;
  • ароматизиращо;
  • адстрингентно;
  • газогонно;
  • жлъчегонно;
  • потогонно;
  • стимулиращо сърдечната дейност и дейността на нервната система;
  • стимулиращо менструалния поток;
  • стомашен тоник;
  • стягащо.

Антисептичните и противовъзпалителните свойства на розмарина се дължат на богатият му състав от летливи вещества, флавоноиди и фенолни киселини. На розмариновата киселина се дължи потенциалът на растението в лечението на синдрома на токсичен шоk. Предполага се, че диосмунът (флавоноид, открит в растението), е по-ефективен от рутина при борбата с чупливостта на капилярите. Розмаролът се открива в екстракт от листата на билката и показва забележително висока антиоксидантна активност.

Билката тонизира и ободрява. Помага за възстановяване на организма след боледуване и изтощение. Възбужда секрецията на стомашните жлези, като по този начин подобрява храносмилането. Има данни, че розмаринът притежава противохерпесно действие. Благоприятства заздравяването на бавно зарастващи рани. Стимулира жлъчната секреция. Розмариновият камфор стимулира кръвооросяването и действа ободряващо. Особено ценен е за хората с ниско кръвно налягане, за страдащите от хронична умора, както и за възрастни при пренапрегнатост.

Билката действа още пикочогонно и апетитовъзбуждащо. Нейният прием осигурява стимулиране на образуването и секрецията на жлъчка и стомашни сокове, като по този начин благоприятства дейността на стомашно-чревния тракт.

Тонизира и успокоява организма след психическо натоварване и стрес, общо изтощение, при нервни разстройства. Стимулира сърдечната дейност и повишава кръвното налягане. Подпомага възстановителните процеси на индивида след тежко боледуване. Розмаринът е полезен при полова слабост.

Състояния и заболявания, при които се прилага розмаринът:

венец от розмарин

  • при простудни заболявания;
  • при изтощени пациенти, след тежки боледувания;
  • при липса на апетит;
  • жлъчни дискинезии - стимулира секрецията и поддържа консистенцията на жлъчката;
  • чернодробни заболявания;
  • трудно заздравяващи рани;
  • херпес (стресница);
  • грип;
  • бяло течение;
  • ревматични болки;
  • кожни проблеми, включително кожен рак;
  • при метеоризъм;
  • главоболие и световъртеж;
  • бъбречни неразположения;
  • камъни в жлъчката
  • косопад и пърхот;
  • целулит;
  • епилепсия;
  • нарушено кръвообращение (като чай и етерично масло);
  • с цел превенция от менингит.

При ревматизъм и ишиас, розмаринът може да се прилага под формата на пластири. Залепени на болезненото място, от тях се отделя бавно билковият екстракт, като действието му може да бъде в рамките на 12 до 24 часа от момента на поставяне на пластира. Болезнените места може да разтривате и със спиртен извлек от цветове розмарин залети с 50 % спирт. Така приготвена сместа престоява на топло 2 седмици. После се прецежда и може да се използва.

При подагра може да втривате смес от няколко капки розмариново масло разтворени в базово такова. Ако болката в определените места е много силна, преди да започнете масажа изпийте една чаша чай от билката. Същата смес се използва и за масаж при тромбофлебит, като ефекта на облекчение се усеща почти веднага, поради това че растението засилва кръвообращението. Вани с няколко капки розмариново масло или цветове също облекчават тримбофлебита.

При астма и бронхит успешно се провеждат инхалации с няколко капки етерично масло от розмарин. Лечението разбира се се придружава и от перорален прием на билката под формата на чай или запарка. За да се облекчи суха, спастична кашлица може да приемете чай от розмарин 3 пъти на ден, както и да използвате аромалампа с няколко капки етерично масло от билката в нея. Маслото пречиства въздуха в стаята и облекчава дишането.

За да туширате стреса използвайте розмарин по един от следните начини: вдишайте аромата на клонка от билката; пийте чай от нея; добавете розмарин и лайка към ваната си; смесете вода, лимон и розмарин и оставете сместа на котлона да ври бавно - отделените изпарения ще Ви подействат релаксиращо. Ако сънят Ви е неспокоен капнете няколко капки масло от розмарин на възглавницата си или дръжте близо до леглото си букет от розмаринови клонки.

Интересно за влиянието на розмарина върху паметта

ободряващо действие

  • в Древна Гърция, преди са явят на изпит гърците слагали в косите си клончена розмарин;
  • свойството на билката да подобрява паметта е описано още от Офелия (Шекспир);
  • в съвремието ни лекари препоръчват морската роса като средтво за стимулиранне на умствените способности и концентрацията;
  • мозъчната Ви дейсност би била стимулирана дори от няколко клончета розмарин във ваза на бюрото Ви, може и в комбинация с вътрешен прием на настойка от билката.

Ароматерапия с масло от розмарин за ободряване и засилване работните способности на мозъка и концентрацията:
смес от масла - розмариново 3 капки и лимоново 2 капки;
                       - кипарисово 2 капки, розмариново 2 капки и босилеково 1 капка.
Поставете смесите в аромалампа и се насладете на прекрасният мирис. За да подпомогнете концентрационните си способности може да използвате и ароматни пръчици от розмарин. Мирисът на розмарин повлиява положително настроението и когнитивните функции на индивида.

Начин на употреба:

чай от розмарин

  • за вътрешен прием най-подходяща е запарката от наситнени листенца - 1 ч.л. билка се залива с 1 чаша вряща вода, престоява 15 мин. при затворен съд, прецежда се и се пие по 1 кафена чашка, 2 пъти на ден;
  • при неврит и невралгия - розмаринът се комбинира с босилек и маточина. Изсушени билките се наситняват, като от сместа се вземат 2 супени лъжици, заливат се с малко повече от 2 чаши гореща вода и се запарват 2 часа. Получава се настойка в количество около 2 чаени чаши. Приема се в доза по 1 чаша преди хранене, 3 пъти на ден. Приемът е с продължителност от 5 дни;
  • чай - 1 чаена лъжичка от билката се вари в малко количество вода, няколко минути, достатъчно за получаването на една чаша чай от розмарин. Той не трябва да се пие преди сън, защото билката има ободряващ ефект. Така с напитката от линавче може да заместите кафето сутрин. Оказва се, че той става още по-приятен ако бъде смесен с вратига. Под формата на чай, розмаринът може да се приема свободно в ежедневието или с лечебна цел особено при кашлица, невроза, бронхит, астма. Билката стимулира дейността на жлъчката и образуването на жлъчен сок, което благоприятства храносмилателните процеси и повишава апетита. Процесите подсещат за пълнеене, но не се случва така, защото розмаринът засилва метаболизма. Чаят от розмарин активно участва в лечението на бавно зарастващи рани, простуда, грип, гинекологични неразположения при жената, включително левкорея;
  • при метеоризъм - приготвя се настойка - в 200 мл вряла вода се слага 1 лъжичка (малка) от билката. Така престоява около 4 часа. Следва прецеждане и прием на получената течност;
  • при световъртеж и главоболие - смесват се три билки - розмарин, валериана и брястолистно орехче. От тях се приготвя запарка или тинктура. От тинктурата се приема 1 лъжица;
  • при нетърпима болка в главата - изпийте чаша чай от розмарин. При това състояние облекчение се постига още по-ефективно ако билката се смеси с пасифлора и брястолистно орехче;
  • при камъни в жлъчката - приготвя се отвара от 3 чаени лъжички стръкове розмарин и 300 милилитра вода. Сместа се вари докато от нея се отдели под формата на пара количество около 50 милилитра. Получената течност се приема на две части - сутрин и вечер преди хранене;
  • отвара от розмарин и вино - смесват се вода и бяло вино съответно в количество от 750 милилитра и 250 милилитра. Към тях се прибавя билка и сместа се вари. От получената отвара се приема количество 1-2 чаши на ден. Розмариново вино може да се приготви и като към бяло вино се добавят няколко стръка от билката. Престояват така някокло дни, след което виното се прецежда и консумира в умерени количества. Малки количества от виното нормализират сърдечната дейност, облекчават състояние на воднянка и стимулират дейността на бъбреците. Стимулира и функцията на мозъка и нервната система, при което се оказва добро средство при главоболие, причинено от слабата циркулация на кръвта в мозъчната тъкан;
  • при храносмилателни проблеми - 1 чаена лъжичка наситнена билка се залива с чаша гореща вода и престоява така 10 минути. Прецеждате и изпивате на гладно. Приема се по 3 пъти на ден. Продължителността на приема се определя от състоянието и неговото повлияване от билковата терапия. Може да я прилагате няколко дни поред;
  • при трудно зарастващи рани - локално приложение на билката под формата на лапи;
  • като спазмолитик - може да се използва спиртен извлек от розмарин, в доза от 30 капки разтворени във вода или покапани върху захар;
  • при астма, болести на гърлото и белите дробове - препоръчва се пушене на стрити листа от розмарин и подбел.

Отвара от цветни стъбла е ефективна при лечението на главоболие, колики, простудни заболявания и заболявания на нервната система. Извлек само от цветчетата на розмарина се използва за промивки.

В аптечните мрежи розмаринът се предлага под формата на таблетки и в комбинация с други билки. Консултирайте приемът му с Вашия лекар.

Розмаринът при косопад - как помага и как да го използвате?

Билката успешно се бори освен с косопада и с пърхот и мазна коса, както и с други подобни проблеми на скалпа и косата.

розмарин в базово маслоПреди измиване втрийте в скалпа розмариново масло разтворено в базово такова. Оставете да престои 1 час, след което може да измиете косата си.

Може да добавите няколко капки етерично масло към шампоана си. Това ще ви осигури спиране на косопада, лъскава, жизнена коса. За своята коса може да се погрижите и като след измиване я полеете с отвара от бабин косъм. Отварата се приготвя като сварите в половин литър вода шепа цветове на розмарин за 10 минути. Тя укрепва и стимулира растежа на косъма, премахва пърхота, бори се с ранното побеляване на косите, както и запазва по-дълго естественото им оцветяване. На кестенявата коса отварата придава червеникав отенък.

Напълнете бурканче със свежи цветове от билката. Залейте ги с базово масло и ги оставете да престоят така 2 седмици. С полученото масло масажирайте скалпа си няколко минути. Масажът е важен, за да се засили кръвообращението на тъканта и оттам скоростта на растеж на косъма.

Тинктура за масаж на скалпа - клончета розмари, по равно количество листа от лайка и коприва се смесват и се заливат с 40% алкохол в стъклен съд. Така престояват 10 дни. После получената течност се прецежда и отново се налива в стъклен съд, затваря се плътно и се съхранява на тъмно и хладно място 14 дни. С нея масажирайте скалпа си 3 пъти на седмица. Резултатът е засилване кръвообращението му, премахване на пърхота и засилване растежа на косата.

Още една маска, за да имате красиви и здрави коси: шепа цветове от ливанче се варят в 250 милилитра вода, 10 минути от момента на завиране. След което се смесва с безцветна къна, толкова колкото да се получи кашица. Нанасяте сместа в корените и по дължината на косата. Оставете я да престои 1 час и я отмийте. Косата Ви ще бъде подхранена, с ускореж растеж и блясък.

При пърхот може да използвате извлек от сухи листа и цветове, към който е прибавен боракс. Сместа се използва изстинала за измиване на косата - ефективно средство срещу неприятното състояние на скалпа.

Вода от розмарин:

Флоралната вода се предлага в аптечните мрежи. С нея може да правите масаж на слепоочията си или напоени обилно с розмариновата вода тампони да поставите на очите си. Така ще облекчите главоболие и ще освежите умореният вид на кожата около очите. От миналото е известна така наречената "унгарска вода", в която розмаринът е една от основните съставки. Водата е подходяща за леки масажи, а е популяризирана от Елизабет Унгарска.

соли за вана с розмарин

 

При кожни лезии може да прилагате следното - във ваната сложете марля със стрит на прах розмарин, който да престой там половин час преди да я ползвате. По същият начин може да приложите соли за вана с розмарин - действат както лечебно, така и релаксиращо на цялото тяло и сетивата Ви.

 

Розмаринът в козметиката:

клонче розмаринИнтересни свойства на розмарина са неговите консервиращи такива, поради което се употребява като консервант в козметиката и хранителната индустрия. Заради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, растението е широко използвано от фармацевтичните компании в тяхното производтсво. Екстракт от билката упорито присъства в множество козметични продукти, които използваме в ежедневието си - пасти за зъби, балсами, шампоани, кремове. Той е основна съставна единица на известен одеколон, който се произвежда в Кьолн, Германия и е известен с името Eau de Cologne.

Розмарин за красива кожа - две стръкчета розмарин и една шепа розови листенца се кипват в половин литър вода. След охлаждане на течността към нея се добавя сок от половин лимон и пресен сок от краставица в количество 10 милилитра. Получената течност се прецежда и се съхранява в хладилник. Нанася се върху чиста кожа.

Етерично масло от розмарин:

масло от розмаринЕтеричното масло от розмарин се дестилира от стъблата и листат му. Това, което се получава от цветните връхчета на растението е по-качествено, но и по-трудно за извличане. Маслото се използва с лечебна цел, в козметиката и ароматерапията. Влага се в парфюмерийна индустрия, употребява се в производството на детергенти (сапуни, шампоани, гелове и др.). Често се добавя към лосиони за коса, предотвратяващи преждевременното оплешивяване. Приложено външно намира приложение предимно със загряваща, обезболяваща и релаксираща цел за тъканите, а прието вътрешно действа като тоник на стомашно-чревния тракт и стимулант на нервната система. Един килограм масло се получава от 200 килограма стъбла в цъфтеж.

С няколко капки от маслото може да масажирате болезнени места по тялото, като облекчението е осезаемо. Капчици от етеричната течност действат и като мозъчен стимулант, което осигурява засилване на паметта и работата на мозъчната тъкан. Маслото повлиява и дихателната система, като помага при кашлица и астма. Освен това то подмладява и тонизира кожата, като често е съставна единица на балсами и кремове за тяло. Като средство за масаж на кожата може да се използва и натурално - капки розмариново масло смесени с подходящо базово масло, масажирайте и предпазете кожата си от стареене. Масаж в сърдечната област с капки розмариново масло, понякога може да се окаже животоспасяващ при пациенти със сърдечни заболявания. При ревматизъм и възпаление на ишиадикуса, облекчете болката чрез масаж с предназначени за това кремове, в чийто състав влиза екстракт от розмарин.

Маслото засилва кръвообращението и лимфният дренаж. След няколко процедури с него се забелязва изравняване на тена на кожата и заглаждане на целулутните й образувания.

Прибавено към ваната то облекчава болезнени стави и болезнен менструален цикъл, действа релаксиращо. Маслото смесено със спирт в съотношение 2:100 се употребява за втриване при ревматизъм, болки в крайниците, подагра, ишиас, невралгия, неврит, тромбофлебит, разширени вени.

Маслото действа и спазмолитично, поради което намира приложение в лечението на болки в червата и стомаха. Освен това възбужда апетита и отстранява образувалите се газове в храносмилателния тракт, помага при храносмилателни проблеми и жлъчни неразположения.

Розмаринът в кулинарията:

розмарин в кулинариятаБилката е използвана от векове като подправка освен от древните гърци, римляни и египтяни и от испанци, французи и италианци. Освен, че прави ястията вкусни тя дава здраве и енергия на консумиращите я и улеснява процесите на храносмилане. Розмаринът е една от най-ценните кулинарни билки, и е особено популярен в средиземноморската кухня. Младите издънки, листа и цветовете на розмарина могат да се консумират сурови или варени.

Листата имат много силен аромат, придружен от горчив, стипчив и смолист вкус, който се съчетава много добре с мазнината на меса като агнешко и риба. Може да се използва както в сладки, така и в солени ястия, но най-често се употребяват в дресинги за печено месо. Поради жилавата им текстура те трябва да се използват ситно нарязани или ако са на клончета да бъде отстранен стръка след готвене. В Италия, месарите често предлагат безплатни клончета от розмарин при продажбата на месо. В Англия, печеното агнешко, не е завършено ако към него не се добави дресинг от розмарин. Розмаринът се използва и за ароматизиране на пушени меса.

Цветовете са по-меки на аромат и вкус. Те се използват в малки количества като подправка за супа, яхния, ястия със зеленчуци като грах и спанак, както и в конфитюри, желета, в състава на тестени изделия като бисквити и сладкиши. Цветчетата се използват пресни или сушени.

Билката се прибавя основно към ястия с телешко, пилешко, агнешко и свинско месо. Обогатява вкусът и на гозби с дивеч. Съвместното й приложение с различни видове меса се използва и за това да тушира специфичният мирис на някои от тях. Много подходяща подправка е и към гъбни специалитети. Включва се в състава на маринати за месо, сосове и дресинги за салати.

Прясна или суха, билката е подправка и за супи, сирена, сандвичи. Особено подходяща подправка е към ястия с домати. Термичната обработка на розмарина не трябва да трае дълго, защото той променя вкусовите и ароматните качества на ястието и то става неприятно за консумация.

Дресинг за салата - 1-2 стръка розмарин прибавете към 1 буркан зехтин. Затворете плътно и оставете да престои на тъмно и топло място 2 седмици. Следва прецеждане и връщане обратно в буркана на полученият ароматен и вкусен зехтин.

флорална декорация с розмаринЗа да имате постоянно пресен розмарин на разположение, може да отглеждате растението в саксия. При това се нуждае от минимум 20 градуса топлина през летния сезон, а през студения около 12 градуса. Трябва да подрязвате билката, за да се развива по-силна и с по-гъста зеленина. Розмаринът се отглежда и с декоративна цел, както във флоралната декорация на градини, така и в цветната аранжировка на помещения.

Интересно за розмарина

Древните гърци са използвали растението като лек при множество заболявания. За тях розмаринът е бил свещен. Ние го прилагаме повече като подправка. Въпреки лечебните му свойства, розмаринът у нас е слабо застъпен като билков медикамент. В миналото, по време на турското робство, билколечителите ни са приготвяли лекарство с розмарин, което са предписвали при заболявания на костите и тежки наранявания.

В миналото се е вярвало, че билката расте само в домовете на праведните. Мислейки, че предпазва от чума, хората са го носели в главите на бастуни. Клончета от билката в миналото са слагани под възглавниците, за да предпазват от зли сили и духове. А старите хора казват за морската роса, че расте до 33 годишна възраст - Христовата възраст. За англичаните билката е символ на любовта, затова традицията повелява по време на сватбата младоженците да носят клончета розмарин. През Средновековието също по време на сватби от всички - младоженци и гости - са се носели стръкове от растението. В разрез на това той е бил използван и по време на погребения, както и различни други чествания и поводи.

градината на Маркус БарнетMarcus Barnett проектира градина, в която са включени растителни видове, избрани да демонстрират както красота, така и полезността им за лекарствените, търговските и промишлените цели, с което да се подчертае фактът, че растенията са безценни за нашето ежедневие - без тях, никой от нас не би могъл да живее на тази планета. Те произвеждат нашата храна, облекло и въздуха, който дишаме. Rosmarinus Officinalis е един от видовете, които са поместени в градината, която е наградена със сребърен медал.

Фразата "розмарин, който е за спомен" е вторият най-известен цитат от "Хамлет, принц на Дания". Тази асоциация остава и до днес и стрък розмарин се използва в Австралия, за да се помнят загиналите във войната по начина, по който се ползва макът във Великобритания.

Растейки в съседство на други растения, билката се явява репелнт - гони вредни насекоми от тях. Клончета от нея или удобни търговски форми, често се поставят в гардероби и шкафофе, за да гонят молците.

От листата и цветовете на билката се получава жълто багрило. Листата й се горят като тамян, при което полученият дим се използва като дезинфектант.

Растението е устойчиво на морска експозиция, поради което може да се отглежда при подобен климат. Само сериозното застудяване би увредило достатъчно много розмарина. Подходяща растителност е и за оформяне на жив плет от нея, както и такъв с декоративна роля.

Внимание!

При бъбречни заболявания е спорен вътрешният прием на розмарин. Според някои изследвания той може да бъде осъществен, като билката оказва благоприятно въздействие върху дейността на бъбреците и надбъбречните жлези, но според други не. Поради тази причина се консултирайте с Вашия лекар, ако сте решили да използвате билката преорално и в същото време страдате от бъбречни неразположения.

Розмаринът не трябва да се използва по време на бременност под каквато и да е форма. При бране на билката, може да се развие контактен дерматит.

Още по темата:

3.5, 15 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиИсторияЛюбопитноАлтернативна медицинаНовиниМедицински изследванияЛеченияСпециалистиЛайфстайлДиетиХранене при...СпортРецептиКлинични пътекиТестовеСнимкиАнкети