Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Морков

Морков

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Морков - изображение

Морков (Daucus carota) представлява тревисто, едногодишно или двугодишно растение, което принадлежи към семейство Сенникоцветни (Apiaceae). Известни са около 60 вида моркови. От морковът в миналото са се приготвяли бонбони, а по време на Втората световна война се е приемал като афродизиак.

УСТРОЙСТВО:

 

 

Култивираният морков има дължина до 70 см. Кореноплодът е с конусовидна форма, оцветен в различни цветове - бял, оранжев, червено-оранжев, жълт, тъмно червен, лилав, черен. Той се развива през първата година от растежа на растението. Листната му маса е силно нарязана, переста, оцветена в светло зелено. Цъфти с малки бели цветове, които са събрани в съцветие сенник. Плодчетата му са сухи, съдържащи две семенца. Те имат плоска, яйцевидна форма и четири реда шипчета. Цветовете и семенцата на моркова се образуват през втората година от растежа му.

 

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Морковът се отглежда главно в страните от Средиземноморието. Разпространен е в Австралия, Америка, Африка.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Употребява се кореноплодът на растението.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Морковът съдържа - каротин, азотисти вещества, мазнини, захари, лецитин, пектин, скорбяла, целулоза, ензими, пепел, витамини (B1, B2, C), провитамин A, натрий, магнезий, калий, калций, желязо, йод, манган, мед, етерични масла, терпени, фитонциди.

ДЕЙСТВИЕ:

  • укрепва имунната защита на организма;
  • диуретично действие;
  • антисептично;
  • противовъзпалително;
  • понижава холестерина;
  • противораково;
  • подобрява зрението;
  • слабително;
  • спазмолитично;
  • ранозаздравяващо;
  • лактогонно;
  • пречистват организма;
  • заздравяват венците и зъбите;
  • предпазват от развитието на инсулт.

Морковът още действа укрепващо на кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане. Притежава висок гликемичен индекс, което осигурява бързото покачване на инсулина при прекомерната им консумация.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • за лечение и профилактика на зрителни разстройства и авитаминоза А - кокоша слепота;
  • използва се при възпалителни процеси на пикочната система и бъбречно-каменна болест;
  • предпазва зъбите от развитието на кариес;
  • при заболявания на лигавицата на стомаха и червата - язвена болест, гастрит, колики;
  • предпазва органите и клетките на организма от преждевременно стареене. Правят кожата стегната и предотвратяват развитието на бръчки. Поддържат здравината и красотата на ноктите и косата;
  • кожни язви и други лезии;
  • сърдечно-съдови заболявания;
  • хипертония;
  • глисти;
  • катаракта;
  • проблеми с щитовидната жлеза;
  • рак на белия дроб;
  • кожни заболявания;
  • кръвоизливи;
  • кашлица.

Приема се вътрешно - директна консумация или сок от морков. Влага се в множество ястия, десерти и салати. Освен като лечебно и много популярно в кулинарията растение, морковът се използва и като фураж при различни видове животни.

ВНИМАНИЕ!

Прекомерната консумация на моркови може да доведе до каротодерма, състояние, което се характеризира с оранжево или жълто оцветяване на кожата, както и до невъзможност в организма да се произвежда витамин А.

Бета-каротинът, който се съдържа в растението е безопасен. Неизползваното количество от него се изхвърля от организма. Но за този, който се приема под формата на таблетки (хранителни добавки) е установено, че повишава рискът от развитие на рак на белите дробове, особено при пушачи.

Още по темата:

3.2, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаХранене при...РецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноАлтернативна медицинаЛайфстайлМедицински изследванияЕ-тата в хранитеИсторияСпортЛеченияЗаведенияДиетиСнимкиТестовеФизиологияНормативни актовеАптекиПроизводителиОрганизацииНовиниСпециалистиСоциални грижи