Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Capparales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Китайска ряпа, Дайкон

Китайска ряпа, Дайкон

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Китайска ряпа, Дайкон - изображение

Китайска ряпа, Дайкон (Chinese turnip, Chinese radish) представлява кореноплодно растение. Съществуват много различни видове ряпа в Китай и Япония, които често са наричани с едно име „Дайкон”. Това налага трудното им отдиференциране като отделни видове. Поради тази причина китайската ряпа също може да се срещне наименованието дайкон.

Китайска поговорка гласи: "Когато ряпата се появи на пазара, аптекарите отиват да играят карти".

Устройство на китайска ряпа

китайска ряпа

 

Китайската ряпа се състои от бял или слабо кремаво-бял кореноплод. Листната й маса е много голяма. Развива се под формата на розетка, прорастваща от надземната част на корена. Тя е силно нарязана и оцветена в тъмно зелено.

 

Разпространение на китайска ряпа

Родният ареал на разпространение на китайската ряпа е Югоизточна и континентална Източна Азия.

Използваема част на китайска ряпа

Използват се коренът и листата на китайската ряпа.

Химичен състав на китайска ряпа

Растението съдържа протеини, мазнини, голямо количество калий, фосфор, калции, магнезий, витамин C, фолиева киселина, много вода, витамин Е, витамин К, диетични фибри, витамини от B-гупата, желязо, сяра, мед.

Фенетил изотиоцианат е веществото наскоро открито в състава на ряпата, за което има получени данни, че участва в борбата с раковото заболяване.

Приложение на китайска ряпа

Поради съдържанието си на фибри, ряпата е подходяща за консумация при запек, синдром на дразнимото черво, редица други хараносмилателни разстройства. Също така намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Притежава антивирусни, противовъзпалителни и антибактериални свойства, както и антиоксидантни, слабителни, детоксикиращи.

Сокът от ряпа има отхрачващо действие, което го прави много полезен при заболявания на дихателната система (хронична кашлица, астма, бронхит и др.), настинки, грип. Стимулира дейността на храносмилателния тракт и метаболизма на тежки храни. Сок от дайкон може да се получи от цялото растение – листа и корен. Чаша сок предпазва от развитието на раково заболяване и понижава лошият холестерол, поддържа доброто здраве на черния дроб и жлъчката. Високото съдържание на сяра в дайкона стимулира образуването на жлъчка и от там разграждането на мазнините. Чаша сок от дайкон помага и при безсъние. Маска със сока премахва акнето.

Диуретичните качества на растението са изключително полезни при бъбречни заболявания, помагайки да се изхвърли излишната вода от организма и да се разтворят бъбречните камъни. Според азиатците ряпата помага и за изгаряне на излишните мазнини в организма. Прясно настъргана ряпа или сок от нея и моркови, помага при махмурлук.

Китайската ряпа в кулинарията:

дайконРяпата има свеж и приятен вкус. Този вид дайкон може да се консумира суров, запържен или варен. Прилага се като гарнитура към суши, салати или се настъргва към пресни пролетни рулца. Леко запържен запазва хрупкавостта си. Влиза в състава на различни видове сосове, а в Япония се консумират и листата й. Приготвя се и под формата на туршия или се кисне в марината, преди с нея да бъде гарнирано ястие. С китайската ряпа се приготвят супи, готвят се зеленчуци и месни ястия.

Често се включва в диети поради ниската й калоричност - в 100 грама продукт има около 23 ккал. Добри вкусови качества придобива смесена с кисела ябълка. При хора с проблемно храносмилане може да бъде бланширана преди консумация. В Азия понякога се използва като заместител на картофите.

Китайската ряпа може да се съхранява в хладилник в продължение на от 3 до 5 дни ако листната й маса е свежа.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноАлтернативна медицинаРецептиЛайфстайлМедицински изследванияСпортИсторияЛечения