Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Кафяв ориз

Кафяв ориз

Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)

Кафяв ориз - изображение

Кафяв ориз: Всички видове ориз започват като кафяв ориз. Преминаването през мелница отстранява външния слой (триците) от зърното. Бялата сърцевина е съставена предимно от въглехидрати. Обелените трици са това, в което се съдържа всичко ценно от хранителна гледна точка. Кафявият ориз далеч превъзхожда белия като хранителна стойност. Чаша кафяв ориз съдържа 3,5 гр фибри, докато чаша бял ориз не съдържа и един грам. При кафявия ориз или наречен още целозърнест ориз единственото, което се премахва е неядливата люспа около неговото зърно. Това е най-богатата на нутриенти форма на ориза. Има кафяв цвят и лек зелен отенък (когато е много пресен). Кафявият ориз има силен аромат, който често се бърка с плесен.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: предимно азиатските страни, особено Китай.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ: зърна

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • високо съдържание на фибри;
  • въглехидрати;
  • минерали;
  • витамини от В-групата; 
  • мазнини.

ДЕЙСТВИЕ:

  • доказано редуцира риска от някои форми на рак и коронарни сърдечни заболявания - благодарение на фибрите;
  • стимулира дейността на храносмилателния тракт.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в козметиката;
  • в кулинарията;
  • в състава на хранителни добавки.

Още по темата:

3.9, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияХрани и ястияЛеченияРецептиНовиниХранене при...ЛюбопитноБотаникаКлинични пътекиЗдравни съветиИсторияСнимкиСпортЕ-тата в хранитеЛайфстайлМедицински изследванияДиетиАлтернативна медицинаАнкетиНормативни актовеОрганизацииСоциални грижиИнтервютаСпециалистиЗаведенияНаправления в медицинатаПроизводителиОткритияАптеки